Σαν ίσος προς ίσο: Ιστορικό τετ α τετ Τραμπ και Κιμ

Δώδεκα δευτερόλεπτα χειραψίας, ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, χαμόγελα και μια τετ-α-τετ συνάντηση 48 λεπτών. Με αυτά τα συστατικά γράφτηκε ιστορία στη Σιγκαπούρη όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνάντηση τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε για μια «φανταστική συνάντηση» που εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανένας».

Οι δύο άνδρες πράγματι υπέγραψαν μπροστά στις κάμερες ένα κείμενο το οποίο

παρουσίασαν σαν κάτι εξαιρετικά σημαντικό. «Ο κόσμος θα δει μια μεγάλη αλλαγή», είπε ο Κιμ που είχε δίπλα του την έμπιστη αδελφή του Κιμ Γιο Γιονγκ. Ο Τραμπ μίλησε για ένα «πολύ περιεκτικό κείμενο», ευχαρίστησε τον Βορειοκορεάτη και μίλησε για «πολύ ιδιαίτερο δεσμό».

Οι πρώτες διαρροές και εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, δηλαδή μια διαδικασία που (τουλάχιστον θεωρητικά) περιλαμβάνει την πλήρη και πιστοποιημένη από διεθνείς παρατηρητές διάλυση των βορειοκορεατικών πυρηνικών.

Οι δύο άνδρες πριν υπογράψουν μετά το πέρας των συνομιλιών

Για «συνάντηση μεταξύ ίσων» έκανε λόγο σε μια πρώτη ανάλυσή του ο Guardian. Όπως θα περίμενε κανένας σε τέτοιες περιπτώσεις, όλες οι λεπτομέρειες ήταν συμφωνημένες από πριν και η χορογραφία των κινήσεων πολύ προσεκτική.

Οι σημαίες πίσω τους εναλλασσόμενες, μια μεγάλη νίκη για τον Κιμ που κατάφερε να εμφανιστεί, παρά τα όσα λέγονται εναντίον του και για τις πρακτικές της χώρας του, σαν ίσος δίπλα στον πιο ισχυρό ηγέτη του κόσμου.

Ηταν, σε κάθε περίπτωση, η πρώτη συνάντηση σε αυτό το υψηλό επίπεδο ανάμεσα σε δύο χώρες που μερικούς μήνες νωρίτερα ήταν στα πρόθυρα του πολέμου, αν όχι και πυρηνικού πολέμου.

Η σύνοδος Κιμ & Τραμπ στη Σιγκαπούρη – σε έξι ερωτήσεις

Ο Κιμ έφτασε πρώτος στο χώρο της συνάντησης. Κορεατικά μέσα το απέδιδαν αυτό στον σεβασμό προς τον μεγαλύτερο σε ηλικία ηγέτη των ΗΠΑ. Και πράγματι ο 35χρονος Κιμ θα μπορούσε να είναι γιος του Τραμπ που είναι 71 ετών.

Βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις και αντάλλαξαν την πρώτη χειραψία με φόντο τις σημαίες των χωρών τους. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν κάποια πρώτα σχόλια ενώ ο Κιμ ακούστηκε να λέει στα αγγλικά «Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω, κύριε πρόεδρε. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας συναντώ στη Σιγκαπούρη».

Μετά στάθηκαν μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Επειτα βάδισαν προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση και εκεί έσφιξαν για ακόμη μια φορά το χέρι καθισμένοι.

Στην συνομιλία ήταν παρόντες μόνο οι διερμηνείς, κάτι που στις ΗΠΑ αρκετοί σχολιαστές αντιμετώπισαν τουλάχιστον με σκεπτικισμό. Δεν θα ήταν καλύτερο αν ο παρορμητικός Τραμπ έχει δίπλα του έναν έμπειρο αξιωματούχο για να τον συγκρατήσει από τα να δεχτεί κάτι που δεν θα έπρεπε;

Χειραψία και κατά την έναρξη των διευρυμένων διαπραγματεύσεων REUTERS/Jonathan Ernst)

Ο Τραμπ ήταν, όπως πάντα αισιόδοξος, «θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε στους δημοσιογράφους.

«Ξεπεράσαμε παλιές προκαταλήψεις και εμπόδια», παρατήρησε στα κορεατικά αυτή τη φορά ο Κιμ.

(REUTERS/Jonathan Ernst)

Στη διευρυμένη συνάντηση παρακάθισαν ο καθένας με πέντε ανώτατους αξιωματούχους από τη χώρα του. Ανάμεσα σε αυτούς θα πρέπει να ξεχωρίσουμε ίσως τον Κιμ Γιονγκ-τσολ, αντιπρόεδρο του ΚΚ Βόρειας Κορέας και πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας των επαφών του Κιμ με τον νοτιοκορέατη πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν και τώρα τον Τραμπ.

Πέρα όμως από τις φωτογραφίες και την (ατελείωτη) σημειολογία του Τύπου για τις λεπτομέρειες της συνάντησης, δεν προέκυψε κάποιο άμεσο ή θεαματικό αποτέλεσμα – ίσως δεν θα έπρεπε να το περιμένουμε άμεσα.

Νωρίτερα σε ένα ελαφρά ανορθόγραφο tweet (ίσως από τον ενθουσιασμό και τη βιασύνη του) ο Τραμπ είχε παρουσιάσει σαν επιτυχία τον τερματισμό των βορειοκορεατικών πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών: «Τώρα όλοι αυτοί οι ειδήμονες που έλεγαν από την αρχή ότι κάνω λάθος δεν έχουν να πουν τίποτα!», θριαμβολόγησε.

Ο ίδιος φαίνεται πάντως να ενδιαφέρεται περισσότερο προς το εσωτερικό κοινό. Μετά τη λήξη των συνομιλιών και πριν φύγει (κάπως εσπευσμένα) για τις ΗΠΑ θα δώσει συνέντευξη στον Σον Χάνιτι του Fox, έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του.

Το ίδιο και ο Κιμ, γράφει ο Guardian, αν και με διαφορετικό τρόπο. Η επίσημη εφημερίδα του κόμματος «Ροντόνγκ Σινμούν» παρουσιάζει στο σημερινό φύλλο την χτεσινοβραδινή βόλτα του Κιμ στη Σιγκαπούρη. Είναι γενικά σπάνιο να γράφει για διεθνή γεγονότα και να παρουσιάζει την ευημερία άλλων ασιατικών χωρών.

Ισως θα πρέπει να περιμένουμε και την γνωστή παρουσιάστρια της βορειοκορεατικής τηλεόρασης να θριαμβολογήσει και αυτή.

The post Σαν ίσος προς ίσο: Ιστορικό τετ α τετ Τραμπ και Κιμ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα