Ρούτε: «Τηλεφωνούσα δύο φορές τη μέρα στον Αλέξη»

08:38 4/7/2016 - Πηγή: Protagon

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέπτεται την Ολλανδία. Πώς τον περιμένουν οι Ολλανδοί; Ανήσυχοι, όπως λέει ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε.

Η συνέντευξη του ολλανδού πρωθυπουργού στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Κάτω Χώρες, φωτίζει κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές των σχέσεων των δύο χωρών. Οπως για παράδειγμα τη στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε για την κρίση του Προσφυγικού.

«Θα συζητήσουμε την προσφυγική κρίση με τον έλληνα Πρόεδρο» είπε ο Μαρκ Ρούτε. «Θα μας απασχολήσουν οι προσπάθειες που

έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το πώς θα εξελιχθεί. Η προσφυγική κρίση είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο» σημείωσε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου της ολλανδικής προεδρίας ο ρούτε είχε άμεση και καθημερινή ανάμειξη στις αποφάσεις της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ήταν εξάλλου, όπως δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κλείνοντας την ολλανδική προεδρία, «προσωπικό στοίχημα του Ρούτε».

«Δούλεψα πολύ στενά με τον έλληνα Πρωθυπουργό για αρκετές εβδομάδες» είπε ο Ρούτε ο οποίος αποκάλυψε ότι μιλούσα τηλεφωνικώς με τον Αλέξη τουλάχιστον μία, ακόμη και δύο φορές κάθε μέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, εξετάζοντας πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να συμβάλει και πώς θα έδεναν οι ελληνοτουρκικές συμβάσεις με την επικείμενη συμφωνία με την Τουρκία».

Κατά την άποψη του ολλανδού πρωθυπουργού, η συμβολή της Αθήνας ήταν καταλυτική για τη σύναψη της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και οι σχετικές διεργασίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Χάγης».

«Η συμβολή της Αθήνας είναι σημαντική και για την εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός, υπονοώντας εμμέσως, όπως σημειώνουν τα «ΝΕΑ», ότι περιμένει περισσότερα από την Ελλάδα. Η αγωνία της Χάγης για την εφαρμογή των διαδικασιών επιστροφής των σύρων μεταναστών διατηρείται έντονη, με δεδομένες τις προθέσεις και δηλώσεις Ερντογάν αλλά και την ενίσχυση του εθνικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος του Βίλντερς στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Οσον αφορά στην ελληνική οικονομία και την πορεία της μετά και την τελευταία αξιολόγηση; Ο Ολλανδός ήταν συγκρατημένα απαισιόδοξος… «Στο οικονομικό πεδίο υπάρχουν έντονες ανησυχίες, αλλά θα αποφύγω να διατυπώσω την προσωπική μου άποψη», είπε.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο Ρούτε θα μεταφέρει στον κ. Παυλόπουλο την αντίθεσή του σε μια πορεία περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της ΕΕ και την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στις βασικές αρχές της, οι οποίες αφορούν τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για τους ευρωπαίους πολίτες. Οπως είχε δηλώσει την Παρασκευή σε ολλανδούς δημοσιογράφους, η ενασχόληση της ΕΕ με όλο και περισσότερα θέματα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «ενός γίγαντα με πόδια από πηλό».

The post Ρούτε: «Τηλεφωνούσα δύο φορές τη μέρα στον Αλέξη» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα