Ρωσία: Εχουν χάσει οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης την ορμή τους;

Ελεύθερος αφέθηκε μερικές ώρες μετά τη σύλληψή του την Κυριακή ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε συλληφθεί έπειτα από μια σύντομη εμφάνιση σε συλλαλητήριο στη Μόσχα.

Ο Ναβάλνι είχε καλέσει τους οπαδούς του σε αποχή από τις προεδρικές εκλογές στις 18 Μαρτίου, στις οποίες, όπως είπε, θα σημειωθεί νοθεία.

Η δικηγόρος του Ναβάλνι, Ολγα Μιχαΐλοβα,

δήλωσε στο Reuters πως ο πελάτης της αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά θα πρέπει να εμφανιστεί στο δικαστήριο σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αν του απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση των νόμων για τις διαδηλώσεις, ο Ναβάλνι κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 30 ημερών.

Αν και ο Ναβάλνι έχει λίγες πιθανότητες να επηρεάσει τις εκλογές, τις οποίες το πιθανότερο είναι να κερδίσει με άνεση ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η ικανότητά του να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιεί πλήθη -κυρίως νεαρών- διαδηλωτών σε μεγάλες πόλεις έχει εξοργίσει το Κρεμλίνο.

Πάντως στις συγκεντρώσεις της Κυριακής οι αριθμοί των ανθρώπων που συμμετείχαν ήταν μικρότεροι απ’ ό,τι σε προηγούμενες διαδηλώσεις που είχε οργανώσει ο Ναβάλνι, σύμφωνα τουλάχιστον με εκτιμήσεις δημοσιογράφων του Reuters. Αυτό δείχνει ότι μπορεί πλέον να μην έχει πια το momentum.

Σύμφωνα με τα βίντεο που δημοσιοποίησαν οπαδοί του, μερικά μόλις λεπτά αφού είχε φθάσει στην οδό Τβερσκάγια, στο κέντρο της Μόσχας, για να ενωθεί με τους υποστηρικτές του που διαδήλωναν, ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη από περίπου 10 αστυνομικούς και μεταφέρθηκε δια της βίας σε μια κλούβα.

Ο Ναβάλνι εμφανίσθηκε ως απειλή για το Κρεμλίνο πέρυσι στις 12 Ιουνίου, όταν χιλιάδες οπαδοί του αψήφησαν τις αστυνομικές απαγορεύσεις και διαδήλωσαν σε πόλεις σ’ όλη τη Ρωσία. Το μέγεθος των διαδηλώσεων, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες που είχαν γίνει σε διάστημα έξι ετών, αιφνιδίασε το Κρεμλίνο.

Την Κυριακή συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Πούσκιν της Μόσχας σχεδόν 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου (1.000 σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας και αρκετές εκατοντάδες σύμφωνα με το Reuters), αγνοώντας τους αστυνομικούς που τους ζητούσαν από τα μεγάφωνα να διαλυθούν. Γύρω στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) οι διαδηλωτές είχαν διαλυθεί και δεν ήταν πια περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Reuters, ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς τους διαδηλωτές που συνόδευαν τον Ναβάλνι μέχρι τη σύλληψή του, από τους καταναλωτές που έκαναν τα ψώνια τους και τους τουρίστες στην οδό Τβερσκάγια.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης για να διαμαρτυρηθούν στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, στο Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Μέχρι τις 15:00 ώρα Μόσχας (14:00 ώρα Ελλάδας), η αστυνομία είχε θέσει υπό κράτηση 243 διαδηλωτές σ’ όλη τη Ρωσία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

The post Ρωσία: Εχουν χάσει οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης την ορμή τους; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα