Ρονάλντο και Μέσι παίζουν για τους Κινέζους

Οποιος βρέθηκε στη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη μια μέρα σαν αυτή, που παίζεται το ισπανικό ντέρμπι Ρεάλ – Μπαρτσελόνα, ξέρει καλά τι θα πει «Clásico». Είδε ένα πολυεθνικό ποτάμι φιλάθλων να κατευθύνεται προς το «Μπερναμπέου» ή το «Καμπ Νου». Συνάντησε όλες τις φυλές και άκουσε όλες τις γλώσσες του Κόσμου. Εζησε την παγκόσμια απήχηση του πιο πολυπολιτισμικού αγώνα σε όλο της το μεγαλείο. Το Μουντιάλ είναι το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού των λαών, η Premier League το αγαπημένο τους τηλεοπτικό προϊόν, όμως -σε

όρους ενός παιχνιδιού και μόνον- η διεθνής φρενίτιδα που προκαλεί αυτή η «ταυρομαχία» δεν έχει ταίρι.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Μέχρι τις αρχές της χιλιετίας το ματς απευθυνόταν, σχεδόν αποκλειστικώς, στην εγχώρια αγορά. Αλλά, τότε, πρώτα η Ρεάλ κι έπειτα η Μπαρτσελόνα αποφάσισαν να το… εξάγουν. Χτύπησαν φλέβα χρυσού. Την ιδέα τούς την έδωσε η τεράστια επιτυχία του επεκτατικού μάρκετινγκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ασία. Και την αφορμή, ο σχηματισμός της πρώτης «Γαλαξιακής Ρεάλ». Ο Φίγκο, ο Ρονάλντο (ο Βραζιλιάνος), ο Ζιντάν, ο Μπέκαμ και τα άλλα υπέρλαμπρα «αστέρια» που φώτιζαν τον ουρανό της Μαδρίτης, δεν ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Ούτε αυτός ο κοντορεβυθούλης που εμφανίστηκε στην Μπαρτσελόνα το 2004 και έκανε «μαγικά» με την μπάλα: ο Λιονέλ Μέσι.

Η διεθνής καριέρα του «Clásico» ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Υπήρξε -και εξακολουθεί να είναι- το όχημα της οικονομικής γιγάντωσης της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Η αιχμή του δόρατος για την αλματώδη επιχειρηματική τους ανάπτυξη, την οποία καταγράφει σχετική μελέτη του Sports Business Institute της Βαρκελώνης (sbibarcelona.com). Από το 2003, που το ισπανικό ντέρμπι διάβηκε τα σύνορα, έως το 2016, οι εμπορικοί δείκτες των δύο συλλόγων εκτοξεύθηκαν. Τα έσοδα της Ρεάλ από εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 122%. Από τηλεοπτικά δικαιώματα, κατά 245%. Εκείνα της Μπαρτσελόνα, κατά 152% και 306%, αντιστοίχως. Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στις εισπράξεις από το μάρκετινγκ: +287% για τη Ρεάλ, +1.084% για την Μπαρτσελόνα.

Διόλου τυχαία, τα μεγαλύτερα άλματα έγιναν μετά το 2009-2010, δηλαδή από τότε που ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνάντησε τον Μέσι. Το «Clásico» βρήκε την προσωποποίησή του στον ανταγωνισμό των δύο κορυφαίων ποδοσφαιριστών του καιρού μας, και πήρε ακόμη μεγαλύτερες διεθνείς διαστάσεις. Η τηλεόραση, τα social media το φορητό Ιντερνετ, «διψούν» για τις μονομαχίες των δύο σπουδαίων μπαλαδόρων. Οπως ήταν φυσικό, η οικονομική ευμάρεια των συλλόγων έδωσε ώθηση και στις ομάδες τους: Ρεάλ και Μπαρτσελόνα κατέκτησαν, στο σύνολο, τα μισά από τα Champions League τρόπαια αυτής της χιλιετίας. Οι αναμετρήσεις τους δεν μπορεί να είναι μόνον ισπανική υπόθεση: σέρνουν πίσω τους 17 Κύπελλα Πρωταθλητριών. Κανένα άλλο ματς στον Κόσμο δεν έχει να επιδείξει τόσα ασημικά.

Αναζητώντας διαρκώς νέες αγορές, οι πρόεδροι των δύο συλλόγων συμφώνησαν -πριν από μερικούς μήνες- να προμοτάρουν το «Clásico» και στις ΗΠΑ. Στις 29 Ιουλίου 2017, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έπαιξαν αντίπαλες στο «Hard Rock Stadium» του Μαϊάμι, στο πλαίσιο του τουρνουά International Champions Cup. Νίκησε (3-2) η Μπαρτσελόνα, στο πρώτο ντέρμπι του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο της. Αλλά, τι σημασία έχει; Το θέμα είναι πως το γήπεδο, 65.000 θέσεων, γέμισε από θεατές που πλήρωσαν 240 δολάρια (για το πιο φθηνό εισιτήριο) έως 50.000 δολάρια (για σουίτα δέκα ατόμων), για να δουν από κοντά τα «ιερά τέρατα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ποιος την περίμενε, τέτοια ανταπόκριση, στην «άμπαλη» Αμερική;

Προς το παρόν, το οικονομικό μέλλον των μεγάλων club της Ευρώπης βρίσκεται στην Ανατολή. Από εκεί προέρχεται η μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων τους, τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό οι Ισπανοί αποφάσισαν να αφιερώσουν το σαββατιάτικο (23/12) «Clásico» στους πολλά υποσχόμενους νέους πελάτες τους, τους Ασιάτες. Το όρισαν στη μία το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδας), για να το παρακολουθήσουν prime-time οι Κινέζοι, οι Νοτιοκορεάτες και οι Ινδοί, περιφρονώντας εντελώς τους παραδοσιακούς τηλεθεατές στην Ευρώπη. Πολύ περισσότερο τους Βρετανούς, που δεν θα το δουν live. Στο Νησί απαγορεύεται να μεταδίδονται ξένοι αγώνες μεταξύ 14:45 και 17:15 (τοπική ώρα), προκειμένου να γεμίζουν τα γήπεδα των μικρότερων κατηγοριών που παίζουν μπάλα το απομεσήμερο.

Τα αδικημένα κανάλια δεν διαμαρτυρήθηκαν, που οι δικοί τους τηλεθεατές θα δουν το παιχνίδι μεσημέρι (στην Ευρώπη) ή πρωί – πρωί (στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ). Της δουλειάς είναι, και καταλαβαίνουν. Ολοι έχουν να κερδίσουν από ένα προϊόν που η αξία του μεγαλώνει. Ούτε παραπονέθηκε κάποιος, που το Ρεάλ – Μπαρτσελόνα (ή το Μπαρτσελόνα – Ρεάλ) τυχαίνει συχνά, τα τελευταία χρόνια, να διεξάγεται κοντά στα Χριστούγεννα ή στο Πάσχα των Καθολικών. Αυτή η συγκυρία διευκολύνει πολύ τους τουρίστες του «Clásico», που επισκέπτονται την Ισπανία για να παρακολουθήσουν από κοντά το μεγάλο παιχνίδι. Για το συγκεκριμένο (του Σαββάτου) υπολογίζονται γύρω στους 20.000.

Μελετημένα και μεθοδικά, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα πουλάνε πρώτης ποιότητας ποδόσφαιρο, κι όχι στείρα αντιπαλότητα. Εφτασαν να παράγουν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σόου στον πλανήτη. Σε μας φαντάζει αδιανόητο, αλλά το λέει η έρευνα του Sports Business Institute της Βαρκελώνης: το άθροισμα των εσόδων των δύο συλλόγων, που το 2016 ξεπέρασε το 1,24 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί στο 0,11% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ισπανίας (από 0,04% το 2003). Ενα στα χίλια ευρώ που παράγει η ισπανική οικονομία, προέρχεται από τον Μέσι, τον Κριστιάνο και τους λοιπούς πρωταγωνιστές του «Clásico».

* Ο αγώνας θα μεταδοθεί στις 14:00 από το Cosmote Sport 2.

The post Ρονάλντο και Μέσι παίζουν για τους Κινέζους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
μεσι, ροναλντο, premier league, champions league, league, sports, business, εισιτήρια, καιρος, media, ιντερνετ, ηπα, rock, cup, βαλβερδε, club, ελλαδα, live, Χριστούγεννα, πασχα, συγκεκριμένο, cosmote, sport, protagon, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, εκλογες ηπα, μουντιαλ 2014, αποτελεσματα, το θεμα, αιχμη, βαρκελωνη, γηπεδα, ηπα, θεμα, ισπανια, καριερα, μπαρτσελονα, νησι, οικονομια, πλαισιο, ρεαλ, τηλεοραση, ωθηση, ωρα, protagon, sport, time, αγορα, αγωνες, αυξηση, αθροισμα, απηχηση, ασια, αφορμη, βρισκεται, γηπεδο, ευρω, εισιτήρια, επιτυχια, ερευνα, ερνεστο βαλβερδε, ευρωπη, ζινταν, ιδεα, ιντερνετ, υποθεση, ισπανικο, λιονελ μεσι, μαδριτη, μηνες, παντα, οχημα, ποδοσφαιρο, πρωταγωνιστες, πρωι, ραντεβου, συγκεκριμένο, σουιτα, σοου, φυσικο, φιγκο, αγορες, αγωνας, business, club, cup, δικαιωματα, γλωσσες, league, media, μελετη, μπεκαμ, μουντιαλ, sports, ομαδες, παιχνιδι, premier league, protagon.gr, rock
Τυχαία Θέματα