Ραντεβού Τραμπ-Γιούνκερ για το θέμα των δασμολογήσεων

Στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου των Βρυξελλών περιλαμβάνεται και η ευρωπαϊκή γραμμή αντιμετώπισης των επιθετικών αμερικανικών κινήσεων στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου.

Μετά το πέρας της Συνόδου, την Παρασκευή 29 Ιουνίου,, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ, μάλλον στις

24 Ιουλίου και κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου Τραμπ, ώστε να συζητήσει μαζί του το ζήτημα.

Με βάση τη συμπεφωνημένη θέση των 28 ότι «η ΕΕ πρέπει να αντιδρά σε όλες τις ενέργειες που έχουν ένα σαφή χαρακτήρα προστατευτισμού», ο κ. Γιούνκερ δεν εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για την έκβαση του υπερατλαντικού ραντεβού του, μάλιστα κατέκρινε την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επιζητεί να διαπραγματευτεί με τα κράτη-μέλη σε διμερή βάση παρά με την Ενωση ως σύνολο.

«Θα πάω στην Ουάσινγκτον και θα παρουσιάσω την ευρωπαϊκή οπτική. Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά το εμπόριο» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ.

«Θα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τις σχέσεις» πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε αυτές τις σχέσεις. Οι ΗΠΑ χρειάζονται αυτές τις σχέσεις. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά θα προσπαθήσουμε».

Και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο».

Από πλευράς του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Χαίρομαι που η Ευρώπη εμφανίζεται απόλυτα σταθερή και ενωμένη ενάντια σε μια απαράδεκτη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των ευρωπαίων συμμάχων της», αναφερόμενος στην επιβολή πρόσθετων ευρωπαϊκών δασμών σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, εν είδει αντιποίνων.

Αντίποινα Καναδά στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Καναδάς ανακοίνωσε εμπορικά αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς ύψους 12,6 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, ως απάντηση στις αμερικανικές δασμολογήσεις του χάλυβα και του αλουμινίου. Η κανδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ τόνισε ότι οι δασμοί θα ισχύσουν από 1ης Ιουλίου και θα παραμείνουν «έως ότου οι ΗΠΑ εξαλείψουν τα τιμωρητικά μέτρα εναντίον του Καναδά».

The post Ραντεβού Τραμπ-Γιούνκερ για το θέμα των δασμολογήσεων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα