«Πρώτη νίκη» του Τραμπ ο διορισμός του ανώτατου δικαστή

23:31 8/4/2017 - Πηγή: Protagon

Μια πολιτική και δικαστική εκκρεμότητα που κράτησε πάνω από ένα χρόνο έκλεισε την Παρασκευή με την επικύρωση από τη Γερουσία των ΗΠΑ του διορισμού του Νιλ Γκόρσατς στην χηρεύουσα θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εναν και πλέον χρόνο μετά τον ξαφνικό θάνατο του Αντονίν Σκαλία, ο διορισμός κλείνει μια μακρά διαμάχη ανάμεσα στα δύο κόμματα, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξάντλησαν τα όρια της νομιμότητας για το πόσο μπορεί να παραταθεί η

εκκρεμότητα της αναπλήρωσης της θέσης.

Ο διορισμός εγκρίθηκε με 54 υπέρ και 45 ψήφους κατά, μετά από ακροάσεις τριών ημερών, μια ολονύχτια διαμαρτυρία από γερουσιαστή των Δημοκρατικών και μια μάλλον αμφιλεγόμενη αλλαγή των κανονισμών. Τελικά τρεις Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ του διορισμού και ένας Ρεπουμπλικάνος απείχε από την ψηφοφορία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν αποφασίσει να ενεργοποιήσουν την «πυρηνική επιλογή», που στην πράξη τούς έλυνε τα χέρια για την λήψη απόφασης με απλή πλειοψηφία (51 ψήφων) και όχι ενισχυμένη (τρία πέμπτα). Στο παρελθόν οι διορισμοί των δικαστών τύγχαναν πραγματικά διακομματικής συναίνεσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλωσόρισε τον διορισμό του Γκόρσατς. Είναι εξάλλου, όπως έγραψε ο Guardian, η πρώτη νίκη του σε αυτήν την προεδρία που έχει δει μόνο –ή σχεδόν μόνο– αμφιλεγόμενες στιγμές.

Η ανακοίνωση της πρότασης από τον Τραμπ ήταν από μόνη της μια ευχάριστη έκπληξη. Ο 49χρονος Γκόρσατς είναι από τους μετριοπαθείς συντηρητικούς και κατά γενική παραδοχή άριστα καταρτισμένος και ικανός να εκπληρώσει τα καθήκοντα του ανώτατου δικαστή. Αντικαθιστά τον Αντονίν Σκαλία, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν εξαρχής αντιδράσει στο ενδεχόμενο ο Μπαράκ Ομπάμα να προσπαθήσει να ορίσει έναν μη συντηρητικό δικαστή, κάτι που θεωρούσαν ότι θα άλλαζε τις ισορροπίες στο δικαστήριο υπέρ των φιλελευθέρων θέσεων. Ιστορικά, η αναλογία είναι συνήθως 5-4, πότε προς τη μία και πότε προς την άλλη πλευρά, πολλές φορές όμως οι θεωρούμενοι «συντηρητικοί» δικαστές ψηφίζουν πιο «προοδευτικά» και το αντίστροφο.

Εφτασαν μάλιστα οι (μειοψηφούντες τότε) Ρεπουμπλικάνοι να παγώσουν ακόμα και την ακρόαση του υποψηφίου του Μπαράκ Ομπάμα. Μετά τις εκλογές οι (μειοψηφούντες πλέον) Δημοκρατικοί επιχείρησαν και αυτοί να καθυστερήσουν όσο μπορούν τη διαδικασία, χωρίς τελικά να καταφέρουν.

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά έναν «pro-life» δικαστή, δηλαδή έναν που τάσσεται κατά των αμβλώσεων. Η θέση του Γκόρτσατς μάλλον κλίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και όχι όσο καθαρά θα ήθελαν ίσως οι αντίπαλοι των αμβλώσεων.

The post «Πρώτη νίκη» του Τραμπ ο διορισμός του ανώτατου δικαστή appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα