Πρώτη φορά Αριστερά, δεύτερη φορά στο Ισραήλ (μέσα σε δύο μήνες)

Λένε ότι ενίοτε η ζωή ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία. Στην περίπτωση της πρώτης φοράς Αριστερά, αυτός είναι μάλλον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατακεραύνωνε την «εγκληματική» πολιτική του Ισραήλ και οι βουλευτές του οποίου μετείχαν στον «στολίσκο της ελευθερίας» για τη Γάζα, ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα για την κυβερνητική μεγάλη…Εξοδο στο Ισραήλ με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό.

Δεν θα κάνουν επαναστατικό τουρισμό τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, όπου περίπου δέκα υπουργοί θα επισφραγίσουν μνημόνια κατανόησης για συνεργασίες σε μια σειρά από τομείς, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Μπένιαμιν Νετανιάχου και του Αλέξη Τσίπρα που θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο μπροστάρης Θοδωρής Δρίτσας

Η ειρωνεία είναι, ότι μεταξύ των υπουργών που θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στην Ιερουσαλήμ στις 27 Ιανουαρίου, θα είναι και ο υπουργός Ναυτιλίας. Ο Θοδωρής Δρίτσας υπήρξε για χρόνια μπροστάρης της πρωτοβουλίας «Στολίσκος της Ελευθερίας» για τη Γάζα. Οταν μάλιστα η πρωτοβουλία «Ενα Καράβι για τη Γάζα» είχε υποβάλει το 2010 μήνυση (εκ μέρους των 38 επιβαινόντων στον «Στόλο της Ελευθερίας Ι») κατά του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπάρακ και είχε απαιτήσει την κλήση του από τον εισαγγελέα με αφορμή τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Αθήνα, το όνομα του κ. Δρίτσα εμφανιζόταν στον κατάλογο των μαρτύρων…

Αλλες εποχές, άλλα ήθη. Εξάλλου, η κάθοδος της ερχόμενης εβδομάδας, είναι η δεύτερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ιερουσαλήμ -αυτήν που κατά λάθος αναγνώρισε στο βιβλίο επισκεπτών του ισραηλινού προέδρου ως «πρωτεύουσα» του Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο- μέσα σε δύο μήνες. Μάλιστα η ελληνική πλευρά είναι αυτή που εμφανίζεται επισπεύδουσα.

Και όχι τυχαία. Οι ανησυχίες για την καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης και η ασφυξία της ελληνικής οικονομίας κάνουν τον κ. Τσίπρα να ανακρούει πρύμναν και να προσβλέπει σε άμεσα οφέλη από την οικονομική και εμπορική συνεργασία με το Ισραήλ.

Η στάση του Νίκου Κοτζιά

Τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται ούτε η στάση που κράτησε ο Νίκος Κοτζιάς στην τελευταία συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά -με τη συνδρομή της Κύπρου και της Ουγγαρίας- απαίτησε αλλαγές στο κείμενο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή που είχαν ετοιμάσει οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες από την περασμένη Παρασκευή και έφθασε στο τραπέζι των ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα. Κι αυτό γιατί η γλώσσα που είχε χρησιμοποιηθεί στο αρχικό κείμενο ήταν ιδιαίτερα σκληρή προς το Ισραήλ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και η ελληνική στάση εκλήφθηκε από κοινοτικούς κύκλους ως «σπάσιμο» της ευρωπαϊκής γραμμής – όχι αντίστοιχο, πάντως, με την απειλή βέτο στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας που είχε βάλει στο τραπέζι στην παρθενική του εμφάνιση σε συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών ο Κοτζιάς – εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους Ισραηλινούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα μετέχει στην κυβερνητική αποστολή που ετοιμάζεται για την Ιερουσαλήμ και την επόμενη μέρα (28 Ιανουαρίου) για τη Λευκωσία, όπου για πρώτη φορά θα διεξαχθεί τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ουδείς γνωρίζει τι θα περιλαμβάνει η Κοινή Διακήρυξη που θα υπογραφεί στην Κύπρο. Η Αθήνα προσβλέπει στη συμμετοχή της στα ενεργειακά σχήματα συνεργασίας που διαμορφώνονται στην περιοχή, η οποία, όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Οχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι μειώνονται οι πιθανότητες -λόγω τεχνικής δυσκολίας και λόγω μεγάλου οικονομικού κόστους- να μεταφερθεί το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Εξάλλου, όπως έχουν διαμηνύσει επανειλημμένα ισραηλινοί αξιωματούχοι στην ελληνική πλευρά και επανέλαβε ο κ. Νετανιάχου στον κ. Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο, «θέλουμε τη συνεργασία, αλλά οι εταιρείες που βάζουν τα χρήματα είναι αυτές που θα αποφασίσουν».

Οι Τούρκοι και η ενέργεια

Αλλά και επειδή η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας μπορεί να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Στην παρούσα συγκυρία και ο Ταγίπ Ερντογάν και ο κ. Νετανιάχου επιδιώκουν την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο δρόμος προς την πλήρη εξομάλυνση και την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών μπορεί να μην είναι μακριά. Και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι Τούρκοι έχουν βάλει στο τραπέζι και το θέμα της ενέργειας. Εφόσον οι συνομιλίες για το Κυπριακό οδηγήσουν σε λύση, όλες οι πιθανότητες λένε ότι ο δρόμος μεταφοράς του αερίου προς την Ευρώπη θα περάσει από την Τουρκία. Αυτό επιδιώκουν και οι Αμερικανοί που θέλουν την ισχυρή τους σύμμαχο ικανοποιημένη και όχι εκτός της μοιρασιάς της ενεργειακής πίτας στην περιοχή.

Σε αυτή τη φάση όλα είναι ανοικτά. Μέχρι να οριστικοποιηθούν, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει τη σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ και να υπογράφει διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στην οικονομία, την έρευνα, τον τουρισμό, τη διαχείριση υδάτινων πόρων και τις υποδομές. Ούτως ή άλλως, ποτέ κάποια σημαντική εξέλιξη που αφορά σημαντικές συμμαχίες δεν ανακοινώθηκε σε συνεδρίαση τύπου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Μέχρι να γίνει αυτό, η Αθήνα φαίνεται να ικανοποιείται και με την προοπτική προσέλκυσης ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα, ή, τουλάχιστον, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών.

The post Πρώτη φορά Αριστερά, δεύτερη φορά στο Ισραήλ (μέσα σε δύο μήνες) appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα