«Προσπάθεια αποδόμησης της επιτυχίας στο Eurogroup»

Προσπάθεια αποδόμησης «της σημαντικής επιτυχία της κυβέρνησης στο Eurogroup της Δευτέρας» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διέγνωσαν το βράδυ της Τρίτης κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Και κάπως έτσι, το θέμα του τι συμφωνήθηκε τελικά στο Eurogroup, τι κέρδισε και τι έχασε η Αθήνα, πέρασε ως συνήθως σε δεύτερη μοίρα· σε πρώτο πλάνο μπήκε ο συνηθισμένος καβγάς μεταξύ των κομμάτων.

Oπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι του Μαξίμου, «με ένα σημείωμα 1.291 λέξεων η Ν.Δ. προσπαθεί να αποδομήσει

τη σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης στο Eurogroup της Δευτέρας, και ειδικότερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. ‘Αδικος κόπος. Ούτε ο “συγγραφέας” του δεν πείθεται, γι’ αυτό και χρειάστηκε τόσες λέξεις». Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η Ν.Δ. «μη μπορώντας να αρθρώσει λέξη για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναγκαστικά) τα “καλοδέχεται” θεωρώντας τα αυτονόητα». «Τόσα χρόνια, όμως, γιατί δεν έπαιρνε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αυτά τα αυτονόητα μέτρα αλλά έπρεπε να καταστρέψουν τους μικροομολογιούχους και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του PSI των Σαμαρά-Βενιζέλου;», διερωτώνται οι ίδιοι κύκλοι και επαναλαμβάνουν ότι το όφελος για την οικονομία είναι τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ «χωρίς να χάσει ούτε ένα ευρώ κανένας».

Κατά τους ίδιες κυβερνητικές πηγές, «“ουσιαστικά” με το PSI (2012) η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ “κούρεψαν” όλους τους Έλληνες εργαζόμενους, μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, καθώς και τους μικρούς ομολογιούχους. Και έσωσαν τις εξωχώριες τράπεζες – ούτε καν τις “ελληνικές”»

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι «η περιβόητη “Συμφωνία Αλήθειας” επιλέγει να πολιτεύεται βασισμένη και προσηλωμένη στο ψέμα. Επιλέγει να ξεχνά πως με την προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η χώρα δεσμευόταν σε δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους μέχρι και 4,5%. Συγκεκριμένα, το δεύτερο μνημόνιο δέσμευε τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 3% του ΑΕΠ, για το 2016 4,2% του ΑΕΠ, για το 2017 και το 2018 4,5% του ΑΕΠ, ενώ με την ισχύουσα συμφωνία εξοικονομούνται 20 δισ. ευρώ με ανώτατο στόχο το 3,5% του 2018».

Οι κύκλοι του Μαξίμου επανέλαβαν ότι «η κυβέρνηση κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος».

Σημειώνεται ότι η ΝΔ είπε ότι δεν πρόκειται για επιτυχία και σε μια πρώτη ανάλυση του τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup έκανε λόγο για «δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος παραγωγικές μονάδες στη Μεταμόρφωση Αττικής είπε ότι «η απομείωση του χρέους είναι καλοδεχούμενη, από μόνη της, όμως, δεν είναι επαρκής για να θέσει την ελληνική οικονομία σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης».

«Την ώρα που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την απομείωση του χρέους, η παραγωγική Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τρίτης για να συμπληρώσει: Επισκέπτομαι, σήμερα, την Μεταμόρφωση, ένα Δήμο στον οποίο είναι συγκεντρωμένες πολλές παραγωγικές ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις οι οποίες, σήμερα, αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα. Όχι μόνο την υπερβολικά υψηλή φορολόγηση και το υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά και την έλλειψη ξεκάθαρων χρήσεων γης. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας. Ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορεί να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές της παραγωγικής Ελλάδας. Ένα σχέδιο, το οποίο από μόνο του θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης. Η απομείωση του χρέους είναι καλοδεχούμενη. Από μόνη της, όμως, δεν είναι επαρκής για να θέσει την ελληνική οικονομία σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας είπε: «Η Κυβέρνηση διαφημίζει μείωση του χρέους για το 2060, ενώ με την ίδια συμφωνία υποσκάπτει, για πολλά χρόνια, την οικονομία και την ίδια τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί σε μεγάλα, πολύχρονα, πρωτογενή πλεονάσματα, που φέρνουν κι άλλους φόρους και μειώσεις εισοδήματος για τους πολλούς. Ετσι στραγγαλίζεται η οικονομία και φεύγουν οι επενδύσεις από τον τόπο. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει πηγαίνουν πολύ πέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Το 4ο Μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, είναι ήδη εδώ. Όσο και αν ο ίδιος επιμένει στα λόγια να το ξορκίζει. Αυτό είναι το αντάλλαγμα για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία. Χρειαζόμαστε δουλειές, αλλά αυτό απαιτεί αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Απαιτεί ένα δικό μας εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αυτό, δηλαδή, που ο κ. Τσίπρας, ούτε θέλει, ούτε ξέρει, ούτε μπορεί να το κάνει. Όλοι οι Έλληνες πληρώνουμε την αποτυχία του».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανάλυση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος έκανε λόγο για επερχόμενο τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς νέο δάνειο. «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν έχουν κανένα βραχυπρόθεσμο όφελος, τα μακροπρόθεσμα χάθηκαν από τη συζήτηση και τα μεσοπρόθεσμα παραπέμπονται για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και θα συνδεθούν τότε με όρους που είναι το άλλο όνομα του τέταρτου μνημονίου αλλά χωρίς δάνειο», είπε χαρακτηριστικά και μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Βενιζέλος.

The post «Προσπάθεια αποδόμησης της επιτυχίας στο Eurogroup» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα