Οκτώ σημεία για συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό

Είναι η βασική ατζέντα συζήτησης ανάμεσα τους ηγέτες της ΕΕ και της Τουρκίας, σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για το προσχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο θα αναλυθεί και ενδεχόμενα θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής.

Το προσχέδιο δόθηκε αργά τη νύχτα, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των μελών της ΕΕ και θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται στις Βρυξέλλες.
Το

προσχέδιο, που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι η ΕΕ και η Τουρκία «αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην Ευρώπη»”, βάσει οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής:

1. Ολοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Ολοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Τουρκία και Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.
3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

4. Οταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

6.Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)

8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

Αισιόδοξος ο Γιούνκερ

Στο μεταξύ αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Με την Τουρκία θα καταλήξουμε τις επόμενες μέρες σε μια δεσμευτική συμφωνία, την οποία προετοιμάσαμε ήδη κατά την τελευταία σύνοδο», λέει ο λουξεμβούργιος πολιτικός προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Oπως μετέδωσε η DW, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι με την προτεινόμενη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία η ΕΕ καταπατά τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες: «Κάθε παράνομος μετανάστης θα περνά από ατομική διαδικασία ασύλου, η οποία θα διαρκεί μια εβδομάδα και κατά την οποία θα πρέπει να έχει πάντα το δικαίωμα έφεσης. Μόνον μετά (το πέρας αυτής της διαδικασίας) θα μπορεί να επαναπροωθείται στην Τουρκία».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι αρκετά επιφυλακτικός: «Στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν είναι έτοιμη προς ένταξη. Και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να είναι και τα επόμενα δέκα χρόνια».

Σταϊνμάιερ: Να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειες

Η παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει, όπως σημειώνει o κ. Σταϊνμάιερ, να αντικατασταθεί από νόμιμες και ελέγξιμες ποσοστώσεις

Την πολιτική που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση στο προσφυγικό υπεραμύνεται ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ. «Μπορεί να υπάρξει μόνον μια ευρωπαϊκή λύση. Οι εικόνες από την Ειδομένη μας δείχνουν με δραματικό τρόπο που οδηγούν οι μονομερείς ενέργειες», τονίζει προς τη Passauer Neue Presse, προσθέτοντας ότι η επικείμενη Σύνοδος θα πρέπει να σημάνει το τέλος των μονομερών ενεργειών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας η ευρωπαϊκή λύση προϋποθέτει «μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αφήνονται στα χέρια αδίστακτων διακινητών και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο για τη ζωή τους ταξίδι».

Η παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει, όπως σημειώνει, να αντικατασταθεί από νόμιμες και ελέγξιμες ποσοστώσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ώστε να είναι και σε θέση να εφαρμόσει τις συμφωνίες.

The post Οκτώ σημεία για συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα