Προηγούνται ΝΔ και… απογοήτευση

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -ή, αν το δει κανένας διαφορετικά, την φθορά της κυβέρνησης- καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Πέρα από τον ανταγωνισμό των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, στο όριο για την είσοδο στην Βουλή βρίσκονται με τα σημερινά δεδομένα τέσσερα κόμματα. Οχι λιγότερο σημαντικό είναι ότι σχεδόν οι

μισοί δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ψήφισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και ένας στους τρεις δηλώνει ακόμη αναποφάσιστος. Την ίδια ώρα, τα μάλλον μέτρια ποσοστά αποδοχής της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας της ΝΔ και των άλλων κομμάτων μεταδίδουν μια γενικευμένη εικόνα απογοήτευσης.

Η δημοσκόπηση του Βήματος δίνει στη ΝΔ προβάδισμα 5,2 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται δηλαδή (μετά από αναγωγή) με 30,8% έναντι του 25,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,7%, το ΚΚΕ με 7,5% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και κινήσεις) με 7,4%.

Επεται η Ενωση Κεντρώων με 4,6% ενώ ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Eλληνες και 3,4%, η Πλέυση Ελευθερίας με 3,2% και το Ποτάμι με 3%.

Δύο σημαντικά ευρήματα για τις τάσεις του εκλογικού σώματος είναι αφενός το 32,4% της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο είναι σχεδόν μοιρασμένο μεταξύ Κέντρου, Αριστεράς και Δεξιάς, με μια ελαφρά υπεροχή του Κέντρου.

Ακόμη, ενδεικτικό των τάσεων είναι το 42,8% όσων δηλώνουν ότι είτε θα ψηφίσουν κάτι άλλο από τον περασμένο Σεπτέμβριο είτε ότι δεν θα προσέλθουν καθόλου στις κάλπες.

Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα του Αλέξη Τσίπρα ή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία, ο αρχηγός της ΝΔ διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του Πρωθυπουργού (29,1% με 28%), ωστόσο η απάντηση «κανένας από τους δύο» υπερτερεί με 39,7%. Ο κ. Μητσοτάκης υπερτερεί του κ. Τσίπρα και στις θετικές γνώμες (34,4% με 27,5%).

Τα υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας, όπως σημειώνει το Βήμα, καταγράφουν την απογοήτευση του εκλογικού σώματος για την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την έλλειψη ενθουσιασμού για το έργο της αντιπολίτευσης.

Η πλειοψηφία των ερωτώμενων (37,6%) δηλώνει ότι θα βασίσει την απόφαση για την ψήφο του στην πορεία της κυβέρνησης, ενώ, όταν καλούνται να κρίνουν το έργο της κυβέρνησης ως τώρα, το 76,9% των ερωτώμενων το κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και μόλις το 21,1% θετικά ή μάλλον θετικά. Την ίδια ώρα, μόλις το 30% κρίνει θετικά την αντιπολιτευτική δραστηριότητα της ΝΔ ενώ ακόμα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής έχει το έργο των άλλων κομμάτων.

The post Προηγούνται ΝΔ και… απογοήτευση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα