#Πόσοι_είναι_οι_αγνοούμενοι;

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου ήταν ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος έκανε λόγο για νεκρό από την πυρκαγιά στο Μάτι. Μάλιστα, ο άνθρωπος επιστράτευσε την δική του μαρτυρία: «είδα νεκρό», είπε στη ζωντανή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Αργά τη νύχτα εκείνης της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός μετέβη μαζί με μέλη της κυβέρνησης και την Περιφερειάρχη Αττικής στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Εκεί, ο Πρωθυπουργός έκανε τον ανήξερο για την τραγωδία, ενώ οι επικεφαλής του Σώματος έκαναν πως τον ενημέρωναν για μια κατάσταση

την οποία έκαναν ότι ελέγχουν.

Σε λίγες ώρες, είχε αρχίσει να φαίνεται το μέγεθος της τραγωδίας. Είναι περιττό να θυμίσω τις ανατριχιαστικές ιστορίες, τον μαρτυρικό θάνατο των δεκάδων θυμάτων, την απόγνωση και την απελπισία. Ωστόσο, η διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι υποδειγματικά κακή, και τα ερωτήματα αντί να μειώνονται αυξάνονται. Η ενημέρωση είναι ανύπαρκτη, η συνέντευξη Τύπου ήρθε να συσκοτίσει την ανεπαρκή διαχείριση και η ανησυχία των πολιτών αυξάνεται. Οι αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλές ως προς τη ροή των πληροφοριών, ενώ δεν υπάρχει καμιά απολύτως ενημέρωση ως προς τον αριθμό των αγνοουμένων.

Εκπληκτοι οι πολίτες πληροφορούνται ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός είχε μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ήταν γνωστό ότι υπάρχουν νεκροί, κάτι που αποκρύφτηκε από τους πολίτες. Πέραν αυτού, δεν υπάρχει καν μια επίσημη λίστα αγνοουμένων, έξι μέρες από την τραγωδία!

Με οδυνηρή έκπληξη διαβάζουμε ότι αναμένεται να αρχίσει κατεδάφιση κτισμάτων στο Μάτι τη Δευτέρα, διότι «κρίνεται επικίνδυνο να αφεθούν στην κατάσταση που βρίσκονται τα καμένα κτίσματα που μπορεί να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή». Ταυτόχρονα, μια θολή πληροφορία περί παρέμβασης της Περιφέρειας Αττικής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (η οποία έχει την ευθύνη της κατεδάφισης) προκειμένου «να ελέγξει» κτίσματα σε ρέματα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Οι έρευνες για τα θύματα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και οποιαδήποτε παρέμβαση είναι εγκληματική. Ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι νεκροί, υπάρχουν αγνοούμενοι και η ανεύρεση οποιουδήποτε ίχνους μπορεί να οδηγήσει σε ταυτοποίηση.

Εάν τα κτίσματα είναι επικίνδυνα για κατάρρευση, ας αποκλειστούν για τους πολίτες και να αφεθούν τα συνεργεία —το ελληνικό CSI, που ήδη έχει κάνει άθλο— να κάνουν τις έρευνες με τον τρόπο που πολύ καλά γνωρίζουν. Εάν τα ρέματα χρειάζονται καθαρισμό και τα εμποδίζουν κτίσματα που βρίσκονται εκεί δεκαετίες, σίγουρα αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για έλεγχο οικοδομικών αδειών και καταλογισμό αυθαιρεσίας.

Μέσα σε αυτό το δυστοπικό σκηνικό συσκότισης, οι πολίτες απαιτούν ανάληψη ευθύνης και πληροφόρηση, έλλειψη της οποίας μπορεί να γιγαντώσει εξωφρενικά σενάρια.

Γι αυτόν (και όχι μόνο) το λόγο, πολίτες μέσω των social media απαιτούν να μάθουν #Πόσοι_είναι_οι_αγνοούμενοι

The post #Πόσοι_είναι_οι_αγνοούμενοι; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα