Πώς ο Ερντογάν γλίτωσε (δύο φορές) τον θάνατο στο πραξικόπημα

Μέσα σε ένα σκηνικό εκκαθαρίσεων στον στρατό και τη Δικαιοσύνη με στόχο ανθρώπους που είχαν (πράγματι είχαν;) σχέση με το πραξικόπημα, ο Ταγίπ Ερντογάν εμπεδώνει χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση την κυριαρχία του στη χώρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται σταδιακά στο φως για τις ώρες ανάμεσα στο ξέσπασμα του πραξικοπήματος και την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν πλέον έδειχνε να είχε με το μέρος τον έλεγχο της κατάστασης, δείχνουν ότι κινδύνευσε σοβαρά.

Το γιατί οι πραξικοπηματίες

δεν κινήθηκαν περισσότερο αποφασιστικά για να τον συλλάβουν (μια κλασική κίνηση που κάνει κάθε κινηματίας) δεν το γνωρίζουμε ή θα το μάθουμε αργότερα – ίσως πολύ αργότερα.

Το Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματικούς του τουρκικού στρατού αποκαλύπτει ότι στο ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα όπου κατέλυε ο Ερντογάν έγινε μάχη ανάμεσα στη φρουρά του προέδρου και σε κομάντο του στρατού που επιχείρησαν να τον συλλάβουν.

Ο πρόεδρος διέφυγε, πέταξε προς την Κωνσταντινούπολη και, εν πτήσει, παρενοχλήθηκε από F-16 των πραξικοπηματιών, τα οποία μυστηριωδώς δεν χτύπησαν το προεδρικό αεροσκάφος ενώ θα μπορούσαν.

Σύμφωνα με τα λόγια αξιωματικού που μίλησε στο Reuters «για λίγα λεπτά πρόλαβε και διέφυγε τον θάνατο».

Σε επιφυλακή

Η εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας στην οποία βρίσκεται η Τουρκία διαφαίνεται από σειρά γεγονότων και αποφάσεων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα:

Μετά το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση του Κοινοβουλίου στην Αγκυρα, το οποίο είχε χτυπηθεί από πραξικοπηματίες τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη επίθεση. Το κτίριο έκλεισε, χωρίς τη δυνατότητα εισόδου σε αυτό, ενώ οχήματα έκλεισαν τις εισόδους.

Now. Surrounding of Turkish parliament blocked by vehicles. pic.twitter.com/h53xXv3eNw

— Gilgo (@agirecudi) July 18, 2016

Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε την διεξαγωγή περιπολιών από την Κυριακή περιπολιών με F-16 σε όλη τη χώρα. Η απόφαση έρχεται σε απάντηση των πτήσεων από μαχητικά των πραξικοπηματιών, όπως ακόμη ενός ή δύο ιπράμενων τάνκερ που τα ανεφοδίαζαν, αλλά και στρατιωτικών ελικοπτέρων που χτύπησαν στόχους μέσα στην Αγκυρα.

Και κάτι ακόμη: ο επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας Μουσταφά Τσαλιτσκάν κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να καταρρίπτουν οποιοδήποτε άγνωστο ελικόπτερο χωρίς προειδοποίηση. Σχετική φαίνεται να είναι και μια απαγόρευση πτήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης που δεν αφορά και δεν επηρεάζει την πολιτική αεροπορία.

Ξεφεύγοντας από τους πραξικοπηματίες

Ενώ, λοιπόν, την Παρασκευή στην πρωτεύουσα εκτυλισσόταν το σχέδιο των πραξικοπηματιών να συλλάβουν τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ (και πράγματι ήταν κρατούμενός τους για αρκετές ώρες), ο Ερντογάν που παραθέριζε στην Μαρμαρίδα ενημερώθηκε για το πραξικόπημα, γράφουν οι Financial Times. Τρία ελικόπτερα με κομάντο πλησίαζαν προς το ξενοδοχείο του.

Αφήνοντας στο ξενοδοχείο τη συνοδεία του, πήγε με μέρος της φρουράς του στο αεροδρόμιο του Νταλαμάν, περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο οδικώς από τη Μαρμαρίδα (και σχεδόν απέναντι από τη Ρόδο).

Ο Ερντογάν είχε πει ότι οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να του επιτεθούν στο ξενοδοχείο του στη Μαρμαρίδα και ότι βομβάρδισαν το σημείο λίγο μετά την αναχώρησή του (το βίντεο από το Anadolu)

[Video] Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırı anı pic.twitter.com/PytOrZyeAJ

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) July 17, 2016

Το CNN Turk επιβεβαιώνει στο ρεπορτάζ του την αφορά και αναφέρει ότι γύρω στους 25 κομάντο των πραξικοπηματιών έφτασαν στο ξενοδοχείο, έπεσαν με σκοινιά και προσπάθησαν να τον συλλάβουν λίγα μόνο λεπτά μετά την αναχώρησή του. Τρία άτομα της φρουράς του προέδρου (ή, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, δύο) σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τους Financial Times.

Από το Νταλαμάν απογειώθηκε τελικά ένα Gulfstream IV μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος και Τουρκίας), ενώ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ήδη μιλούσε δημόσια για πραξικόπημα εν εξελίξει. Το αεροσκάφος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, και μπήκε σε holding pattern αναμένοντας να προσγειωθεί σε μια πόλη με τον στρατό -αλλά και πολίτες- ήδη στους δρόμους.

Η παρενόχληση

Ενώ πετούσε προς τον προορισμό του, μαχητικά πλησίασαν το αεροσκάφος του Ερντογάν, πανικοβάλλοντας σύμφωνα με τη Wall Street Journal τη συνοδεία του πρόεδρου που νόμιζε ότι θα της επιτεθούν. Τελικά επρόκειτο για μαχητικά που είχαν απογειώσει στρατιωτικές δυνάμεις φιλικές με τον πρόεδρο για την προστασία του.

Παραταύτα, και σύμφωνα με πρώην αξιωματικό με γνώση του ζητήματος, «τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν την ώρα πετούσε προς την Κωνσταντινούπολη». Προσθέτει ότι τα F-16 εγκλώβισαν στα ραντάρ τους το προεδρικό αεροσκάφος και τα δύο F-16 που συνόδευαν τον πρόεδρο. «Είναι μυστήριο γιατί δεν άνοιξαν πυρ εναντίον του», λέει ο ίδιος.

Οι Financial Times προσθέτουν ότι αυτό έγινε πάνω από την θάλασσα του Μαρμαρά, δηλαδή πρακτικά έξω από την Κωνσταντινούπολη. Για τρεις ώρες οι ελεγκτές προειδοποιούσαν για τα δύο μαχητικά που ήταν πάνω από τη θάλασσα του Μαρμαρά, προσθέτουν.

Δεύτερος αξιωματικός επιβεβαιώνει και αυτός στο Reuters τα περί παρενόχλησης στον αέρα, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα, τέλος, με πρόσωπα που επικαλείται το Reuters και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ φέρεται να έγινε στόχος πραξικοπηματιών στην Κωνσταντινούπολη και να διέφυγε την τελευταία στιγμή.

Αντίστροφη μέτρηση

Την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα μαίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις των πραξικοπηματιών και σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο ενώ στους ουρανούς πραξικοπηματίες και πιστοί στρατιωτικοί κυνηγούσαν ο ένας τον άλλον.

Οι στασιαστές είχαν υπό τον έλεγχό τους την βάση Ακιντζί έξω από την Αγκυρα, αλλά και βάση στο Ντιγιάρμπακιρ. Από την πρώτη τουλάχιστον 15 πιλότοι υπό τις διαταγές των πραξικοπηματιών απογειώθηκαν και πέταξαν πολύ χαμηλά πάνω από την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Κατάφεραν και έμειναν στον αέρα όλο το βράδυ γιατί ανεφοδιάστηκαν από δύο ιπτάμενα τάνκερ που είχε απογειωθεί από το Ιντσιρλίκ.

Εν τω μεταξύ από άλλη βάση στο Εσκί Σεχίρ απογειώθηκαν αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν τη βάση του Ακιντζί και να σταματήσουν τους στασιαστές.

Ο πρόεδρος έφτασε τελικά στην Κωνσταντινούπολη σώος και ασφαλής για να στείλει από εκεί μήνυμα στους οπαδούς να τον στηρίξουν αλλά και να δεσμευτεί ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν. Από εκεί και πέρα η ζυγαριά έγειρε προς το μέρος του και ο χρόνος για τους πραξικοπηματίες μετρούσε αντίστροφα…

Η ώρα της εκκαθάρισης

Το τι σημαίνει αυτή η εκκαθάριση σε μια χώρα όπου δεν έχει αναρρώσει από τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών (ας μην ξεχνάμε και τους σχεδόν 300 νεκρούς του πραξικοπήματος, περίπου 100 είναι ένστολοι) το δείχνουν οι αριθμοί.

Πάνω από 100 -για την ακρίβεια 103- υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από όλα τα σώματα και από όλη τη χώρα, έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, αναφέρει το Anadolu. Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ισχυρίζεται μάλιστα ότι ορισμένοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Οι συλληφθέντες είναι 7.543.

Σε διαθεσιμότητα τίθενται ακόμη 7.850 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί, σε όλη τη χώρα. Παραδίδουν όπλα και ταυτότητες και αναμένουν την δικαστική τους δίωξη. Τις οδηγίες στέλνει στις νομαρχίες η γενική ασφάλεια, η οποία έχει στείλει στις νομαρχίες τον κατάλογο των αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Εν τω μεταξύ, άλλοι 6.000 δικαστικοί και στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Σάββατο – και αυτό φαίνεται να είναι μόνο το πρώτο κύμα των εκκαθαρίσεων, καθώς άλλα 2.000 ονόματα φέρονται συνδεδεμένα με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Επεται ο χώρος της παιδείας: ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, με αντικείμενο «τα μέτρα που θα ληφθούν στα πανεπιστήμια εναντίον του τάγματος Γκιουλέν».

Η σπουδή για τις μαζικές συλλήψεις και απομακρύνσεις και το ότι «οι κατάλογοι ήταν διαθέσιμοι μετά το γεγονός, δείχνει ότι αυτό ήταν σχεδιασμένο», υπογράμμισε ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ.

The post Πώς ο Ερντογάν γλίτωσε (δύο φορές) τον θάνατο στο πραξικόπημα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα