Πώς Φώφη – Σταύρος έφτασαν σε… σύμφωνο συμβίωσης

Επρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να συνειδητοποιήσουν όλοι, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ότι ήταν μονόδρομος να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συμφωνήσουν στη σύνθεση της «Επιτροπής θέσεων και διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», όπως την ονόμασαν, η οποία θα διερευνήσει αν τυχόν συμπόρευσή τους θα μπορούσε να προσελκύσει νέες δυνάμεις από την κοινωνία – σε αυτήν την επιτροπή βλέπετε, οι πολίτες θα έχουν τον πρώτο λόγο, που ήταν όρος του Σταύρου Θεοδωράκη και τον αποδέχθηκε η Φώφη Γεννηματά.

Ηταν ένα δεκαήμερο έντονων διαβουλεύσεων, προτάσεων -αντιπροτάσεων,

αιχμηρών διαρροών και υπαινιγμών για πρόσωπα και τακτικές, με αποκόρυφωση το περασμένο Σαββατοκύριακο όπου το αδιέξοδο ήταν πλήρες και φάνταζε ανυπέρβλητο. Οι ισορροπίες όμως παραμένουν εύθραυστες και τίποτα δεν εξασφαλίζει ευτυχές αποτέλεσμα

Μόνη αχτίδα αισιοδοξίας το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το κλίμα οι επαφές και διαπραγματεύσεις δεν διεκόπησαν. Ισως γιατί τόσο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και στο Ποτάμι, τους δυο κύριους παίκτες αυτών των διαβουλεύσεων, η ανάληψη τέτοιας ευθύνης θα συνιστούσε βάρος δυσβάστακτο.

Οπως έχει γίνει γνωστό οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στο πόσοι θα εκπροσωπούν τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς και ποια πρόσωπα απ΄αυτά θα συμμετέχουν, αφού άπαντες ήθελαν συμμετοχή και ρόλο. Το Ποτάμι επέμεινε να μην μπορεί να έχει πλειοψηφία, υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιστρόφως με αρκετή δυσκολία έγινε δεκτή η συμμετοχή εκπροσώπου της Δράσης.

Εμπλοκή παρουσιάστηκε με τη περίπτωση του Γιάννη Μανιάτη ο οποίος έκανε το προξενιό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θεωρούσε αφύσικο να μην είναι στην Επιτροπή. Το Ποτάμι πρότεινε έναν επίσης πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ήταν πρόθυμοι να το αποδεχθούν .

Υπό μία έννοια μπορεί η εμπλοκή στα ζητήματα αυτά να φαίνεται παράταιρη και να συνιστά εμμονή σε παλαιοκομματικές λογικές όμως ήταν ικανή να χαλάσει τη συμφωνία. Ετσι το ναυάγιο αποφεύχθηκε για τους εξής κυρίως λόγους:

Η πίεση που ασκήθηκε από τη βάση για το ενδεχόμενο αποτυχίας ήταν ισχυρή. «Κάντε κάτι και βρείτε τα», ήταν το αγωνιώδες μήνυμα προς τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται είναι αυξημένη με αποκορύφωση η κυριακάτικη συζήτηση στη Πάτρα στην οποία οι συμμετέχοντες ήταν πάνω από 350. Ανάλογη ήταν η συμμετοχή στη Δράμα, τις Σέρρες, την Καβάλα, τη Λάρισα κ.α.

Επιπλέον η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη, στη Καθημερινή της Κυριακής, δεν ήχησε καθόλου καλά στα αυτιά της Φώφης Γεννηματά και των συνεργατών της, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εκτιμήθηκε ότι άφηνε ανοιχτά παράθυρα δημιουργώντας σκέψεις για υπαναχώρηση του Ποταμιού. Χρειάστηκαν συζητήσεις ανάμεσα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ηγετικά στελέχη όπου κατέληξαν πως δεν θα πρέπει να δοθεί η αφορμή να επιβεβαιωθούν. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι και στελέχη του Ποταμιού θεώρησαν ότι οι αναφορές του κ. Θεοδωράκη προκαλούσαν προσκόμματα και δυσκόλευαν τις συνεννοήσεις.

Η αρχική εντύπωση για την σύνθεση της Επιτροπής δίνει την εικόνα πως πρόκειται για «χαμηλής πτήσης» σύνθεση και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί. Τα πρώτα σχόλια στο Διαδίκτυο κάνουν λόγο για δυσκοίλιο συμβιβασμό και πως όλοι κρατάνε «πισινές».

Ο αντίλογος από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως αν οριζόταν από το ΠΑΣΟΚ, προβεβλημένα στελέχη και πρώην υπουργοί θα λεγόταν ότι επιχειρείται καπέλωμα και πως το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον ηγεμονισμό του. Η εκπροσώπηση περνάει σε άλλη γενιά στελεχών (Γιάννης Δατσέρης, Νίκος Κανελλόπουλος, Λίνα Μενδώνη, Απόστολος Πανάς) ενώ αποτελεί και μήνυμα εντός του κόμματος για όσους επιθυμούν την αποτυχία του εγχειρήματος.

Στο Ποτάμι η ικανοποίηση είναι εμφανής δεδομένου ότι η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά σε μεγάλο βαθμό στα κριτήρια που είχε θέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η απάντηση συμμετεχόντων στην Επιτροπή είναι πώς το στοίχημα θα είναι το ίδιο το έργο της. Το αν διαμορφώσει, δηλαδή, κοινό τόπο και οδικό χάρτη για την περαιτέρω συνεργασία οι γκρίνιες θα ξεπεραστούν.

Ως πρώτο και καθοριστικό βήμα θεωρείται, εκ των ων ουκ άνευ, να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης τόσο μεταξύ των μελών της όσο και μεταξύ της Επιτροπής και των κομμάτων και κινήσεων. Τούτου δοθέντος θα διευκολυνθεί τα μέγιστα η αναζήτηση κοινού βηματισμού και προοπτικής ώστε να σημειωθεί ένα καθοριστικό βήμα στην διαμόρφωση ενός πολιτικού φορέα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην σύνθεση της Επιτροπής παραμένουν δύο θέσεις κενές για τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΚΙΔΗΣΟ. Ομως στο κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου είναι βαθιά ενοχλημένοι και μάλλον αρνητικοί. Θεωρούν ότι η συμφωνία έγινε εν κρυπτώ και παραβύστω , με αντιδημοκρατικό τρόπο χωρίς να κληθούν να συμμετάσχουν. Επιπλέον τονίζουν ότι η δέσμευση της Φώφης Γεννηματά για συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό, όπως προέκυψε από τις επιστολές που ανταλλάχθησαν, δεν έχει ακόμη παραγματοποιηθεί. Ταυτόχρονα το ΚΙΔΗΣΟ επιμένει στην θέση του για συνάντηση χωρίς προαπαιτούμενα των επικεφαλής των κομμάτων για να συζητηθούν όλες οι πτυχές του εγχειρήματος.

Τόσο από τη Δημοκρατική Συμπαράτξη όσο κι από το Ποτάμι σημειώνουν ότι δεν θα δώσουν τη δυνατότητα κοινής φωτογράφησης του Γιώργου Παπανδρέου με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

The post Πώς Φώφη – Σταύρος έφτασαν σε… σύμφωνο συμβίωσης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα