Πορείες και (απειλές για) επεισόδια για τον Γρηγορόπουλο

Το «τελετουργικό» των εκδηλώσεων μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, τηρήθηκε και εφέτος: χιλιάδες αστυνομικοί για την τήρηση της τάξης, ένταση από νωρίς στο κέντρο της Αθήνας, κλειστοί δρόμοι και προαναγγελία σοβαρότερων επεισοδίων το βράδυ στο θερμοκήπιο τέτοιων δράσεων, στα Εξάρχεια.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι όταν ομάδες νεαρών που βρέθηκαν στην οδό Ακαδημίας, στο ύψος της Νομικής, άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς που βρίσκονταν

στην οδό Σινά.

Στα Προπύλαια, από την οδό Πανεπιστημίου, είχαν συγκεντρωθεί μαθητικές οργανώσεις καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά και οργανώσεις της Αριστεράς προγραμμάτισαν συγκεντρώσεις για τις 5 μ.μ. και τις 6 μ.μ αλλά και στις 9 μ.μ., επίσης στα Προπύλαια. Ως εκ τούτου έκλεισε στις 3 μ.μ. ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο και υπήρξε πρόβλεψη για κλείσιμο και του σταθμού του Συντάγματος στις 4.30 μ.μ.

Σε επιφυλακή τέθηκε από νωρίς η Αστυνομία και σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, από τη ΓΑΔΑ διατέθηκαν περίπου 3.000 αστυνομικοί. Οι εντολές ήταν σαφείς: να έχουν διακριτική παρουσία στην συγκέντρωση και πορεία των μαθητών, καθώς και στη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών το απόγευμα, αλλά παράλληλα να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών.

Για όσους αμφέβαλλαν ότι θα υπάρξουν επεισόδια πάντως, ομάδες αντιεξουσιαστών φρόντισαν να τοποθετήσουν φυλλάδια σε αυτοκίνητα στους δρόμους των Εξαρχείων προειδοποιώντας ότι αυτά κινδυνεύουν: «Αν η μικρή ιδιωτική φυλακή που λέγεται ΙΧ είναι αναγκαία για την επιβίωσή σας μέσα στη μητροπολιτική φυλακή του κεφαλαίου, σας υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα να την απομακρύνετε τη συγκεκριμένη ημέρα, που η γειτονιά μας γίνεται στόχος στρατιωτικών επιθέσεων του κράτους», ανέφερε το απειλητικό σημείωμα.

Κατά τα άλλα, εκδηλώσεις μνήμης και πορείες προγραμματίστηκαν από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

The post Πορείες και (απειλές για) επεισόδια για τον Γρηγορόπουλο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα