Πολιτικό αδιέξοδο χωρίς κυβέρνηση και στο βάθος νέες εκλογές στην Ιταλία

10:40 4/5/2018 - Πηγή: Protagon

Στον αστερισμό της ακυβερνησίας κινείται για τρίτο μήνα η Ιταλία, μετά τις εκλογές που δεν έδωσαν καμία καθαρή εικόνα και ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα αρνούνται το καθένα για τους δικούς του λόγους να προχωρήσει σε συνεργασίες.

Χθες Πέμπτη, μετά την συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), η χώρα έκανε άλλο ένα βήμα πιο κοντά σε νέες εκλογές μέσα στο 2018.

Το κύριο μήνυμα της συνεδρίασης ήταν ότι

το κόμμα της Κεντροαριστεράς δεν πρόκειται να κυβερνήσει με το Κίνημα Πέντε Αστέρια, το οποίο θα ήθελε νέες εκλογές σύντομα. Δεν θα συγκυβερνήσει ούτε και με την Κεντροδεξιά. Αυτή ήταν η πρόταση του προσωρινού γραμματέα των Δημοκρατικών Μαουρίτσιο Μαρτίνα, η οποία έγινε δεκτή από τα μέλη του οργάνου.

Παράλληλα, ο Μαρτίνα υπογράμμισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα υιοθετήσει εποικοδομητική στάση, στις νέες διαβουλεύσεις που θα κάνει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. «Πρέπει να στηρίξουμε την δράση του προέδρου, στο πρόσωπο του οποίου εκφράζουμε και πάλι την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη μας», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Μαρτίνα περιέγραψε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές του PD λέγοντας ότι «δεν θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς και πολύ περισσότερο κυβέρνηση με κύρια πολιτική δύναμη την Λέγκα του Βορρά υπό τον Ματέο Σαλβίνι».

Ο δαιμόνιος street artist Sirante κάνει το δικό του πολιτικό σχόλιο για την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, φέρνοντας ασφυκτικά κοντά κι ενώνοντας με ένα παθιασμένο φιλί, τον Λουίτζι Ντι Μάιο (αριστερά) με τον Ματέο Σαλβίνι.Εδώ ο Sirante, βασισμένος στο αριστούργημα του Καραβάτζιο «Οι χαρτοκλέφτες», έχει αντικαταστήσει τα πρόσωπα της ελαιογραφίας του 1594 με τα πολιτικά πρόσωπα της Ιταλίας του 2018: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εικονίζεται να παίζει, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του, μαζί με τον Λουίτζι Ντι Μάιο-στον αυθεντικό πίνακα τη θέση του Ντι Μάιο έχει ένας χαρτοκλέφτης που κρύβει χαρτιά πίσω από την πλάτη του, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας-εδώ έχει πάρει τη θέση του ο Ματέο Σαλβίνι- που βρίσκεται στη μέση, κάνει σινιάλο με τα δάχτυλα για να αποκαλύψει αν ο κρυψίνους Μπερλουσκόνι έχει ίσως, φουλ του άσσου.

Οι συνομιλίες της Δευτέρας θα είναι διαβουλεύσεις-αστραπή, σημειώνει ο Guardian, με τα κόμματα να έχουν μόνο μία ημέρα για να άρουν το αδιέξοδο.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρόεδρος Ματαρέλα πιθανόν θα διερευνήσει την περίπτωση σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα κλείσει τον προϋπολογισμό του 2019 πριν η χώρα προσφύγει ξανά στις κάλπες.

Κατά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου ο συνασπισμός του Forza Italia και της Λέγκας του Βορρά απέσπασε το 37% των ψήφων, το Κίνημα Πέντε Αστέρια το 33% ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα περιορίστηκε μόλις στο 18%.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Κίνημα και τη Λέγκα φαινόταν να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αλλά στην πορεία οι σχέσεις των δύο ηγετών, του Λουίτζι Ντι Μάιο και του Ματέο Σαλβίνι, αντίστοιχα, ψυχράνθηκαν. Αιτία η επιμονή του Ντι Μάιο να εγκαταλείψει ο Σαλβίνι τη συμμαχία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στην πορεία φάνηκε ότι ούτε οι συνομιλίες του Κινήματος με το PD απέδωσαν καρπούς, γιατί ο πρώην επικεφαλής του PD και πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επέμενε να μην επιθυμεί τη στήριξη μιας συγκυβέρνησης με το Κίνημα.

Ο Ματέο Ρέντσι, αν και δεν είναι πλέον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει σημαντική επιρροή σε αυτό (REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo)

The post Πολιτικό αδιέξοδο χωρίς κυβέρνηση και στο βάθος νέες εκλογές στην Ιταλία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα