Πολιτική θύελλα με αίτημα Καμμένου για παραίτηση Μουζάλα

Τη λέξη «Μακεδονία» χρησιμοποίησε για τα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ – απόσπασμα της οποίας έπαιξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Ακολούθησε μίνι ενδοκυβερνητική κρίση, καθώς και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και η ΝΔ,

ζητούν την παραίτηση του κ. Μουζάλα.

Ο κ. Μουζάλας, αναφερόμενος στο περιστατικό με το πέρασμα προσφύγων στα εδάφη της ΠΓΔΜ τη Δευτέρα, είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σε αυτή την ιστορία». Οπως εξήγησε, «το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη δεν μετακινούνται γιατί προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. «Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία παίξανε βρόμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που πράγματι βοηθούν και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία. Εχω εδώ την προκήρυξη -το χαρτί που τους μοιράσανε- τους δώσανε, κανονικά, ραντεβού. Η Αστυνομία το διερευνά και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».

Ο χαρακτηρισμός «Μακεδονία» προκάλεσε, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, αίσθηση και αμέσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν «φωτιά», αφού πολλοί ήταν οι χρήστες του Διαδικτύου που έσπευσαν να σχολιάσουν μέσω Twitter τη δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Εντάξει, έκανε ένα λαθάκι ο #mouzalas και αμέσως να πέσουμε να τον φάμε τον άνθρωπο. Αφού τα σαρδάμ είναι έτσι κι αλλιώς γραμμή του κόμματος

— Oceiota (@0ceiota) March 16, 2016

Τροφή γι ανφόλο. #mouzalas

— Βαβελλάς (@panais_koutelos) March 16, 2016

Μουζαλα αντ αλλων

— ΑΓΝΟΤΟΥΜΠΑΝΟ (@Papavannesa) March 15, 2016

Δεν του ξέφυγε τίποτα του Μουζάλα.Πειράματα είναι αυτά.Το λέει,αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις,σιγά σιγά συνηθίζεται,αν υπάρξουν ζητά συγνώμη

— Pavlos (@PavlosE) March 15, 2016

Βασικά και κύρια, προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, με μήνυμά του στο Twitter.

Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα ζητώ την παραίτηση του

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) March 15, 2016

Αυτό συνέβη παρά τη διορθωτική δήλωση του κ. Μουζάλα στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», όπου παραδέχτηκε το λάθος του κάνοντας λόγο για γκάφα και ζητώντας συγγνώμη.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Σε σημείωμα που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι εκδόθηκε χωρίς να υπάρχει γνώση του αιτήματος Καμμένου και καλύπτει πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό. Εκεί, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τη δήλωση ως κάτι που ειπώθηκε «εν τη ρύμη του λόγου» και σημειώνουν ότι είναι «το λιγότερο υπερβολή […] να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα» σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού. Κάνουν δε λόγο για «επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού» που χειρίζεται την προσφυγική κρίση.

Το σχόλιο του Μαξίμου, πάντως, δεν απευθύνεται στον κ. Καμμένο, αλλά συγκεκριμένα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει από τον κ. Μουζάλα να σκεφτεί ακόμα και την παραίτησή του, μετά το «μεγάλο ατόπημα» στο οποίο υπέπεσε.

Η αντίδραση της ΝΔ

Εντονη, λοιπόν, ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία -με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης- κάλεσε τον κ. Μουζάλα να παραιτηθεί: «Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα», τονίζει, σημειώνοντας: «Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία” Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων». Σύμφωνα με τη ΝΔ, «το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες» και καταλήγει: «Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».

Είναι δυνατόν Υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια; (Μουζάλας στον @skaigr)

Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 15, 2016

«Παραβίασε εθνική γραμμή δεκαετιών»

Σφοδρή επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος: «Με το ατόπημά του αυτό ο υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας», σημειώνει ο κ. Λοβέρδος και συνεχίζει: «Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση».

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες τον στηρίζουν. Τον Καμμένο…

«Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του Mεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και “γκάφες”, ούτε μια φορά», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Μουζάλα. «Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι ελληνική, με αποδείξεις. Οσα χρόνια κι αν περάσουν οι Ελληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές», σημειώνει η κυρία Παπαδοπούλου.

«Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο», συμπληρώνει και υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του». «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα “Μακεδονία” και την ιστορία μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ενωση Κεντρώων: Να καταδικάσει ο Τσίπρας τα λεγόμενα Μουζάλα

«Ενα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια “Μακεδονία”. Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα”, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πράξη αυτή «είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Ελληνες». Ο κ. Καλλιάνος κάλεσε αμέσως τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Μικροπολιτική καπηλεία

Μέσω Twitter έσπευσε να υπερασπιστεί τον Γιάννη Μουζάλα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για μικροπολιτική καπηλεία.

Η ΝΔ διασπάστηκε για το όνομα της FYROM κ ο Μητσοτάκης έλεγε "σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει", Τώρα κάνουν μικροπολιτική καπηλεία.Ντροπή!

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) March 15, 2016

The post Πολιτική θύελλα με αίτημα Καμμένου για παραίτηση Μουζάλα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα