Ποια χώρα αλλάζει τον εθνικό της ύμνο για να γίνει πιο ουδέτερος προς τις γυναίκες

21:19 1/2/2018 - Πηγή: Protagon

Σε άλλο επίπεδο έφτασε η συζήτηση στον Καναδά σχετικά με τα φύλα, καθώς η Γερουσία της χώρας ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο, με το οποίο θα γίνουν αλλαγές στον εθνικό ύμνο, προκειμένου αυτός να γίνει πιο «φιλικός» προς τις γυναίκες.

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών έδωσε το «πράσινο φως» για να τροποποιηθεί ο δεύτερος στίχος του «Ω, Καναδά», ο οποίος μέχρι σήμερα έλεγε «Αληθινή πατριωτική αγάπη σ’ όλους τους γιους σου διέταξε». Με την αλλαγή ο στίχος θα γίνει «….σε όλους μας διέταξε».

Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων, που έκανε την σχετική εισήγηση, υποστηρίζει ότι η αλλαγή των

στίχων της αγγλικής έκδοσης θα την κάνει «ουδέτερη ως προς αυτό το φύλο».

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνει δεκτό από τον Γενικό Διοικητή, ο οποίος είναι ο αντιπρόσωπος της βρετανικής μοναρχίας στον Καναδά.

Ο συγκεκριμένος στίχος, από το 1980, αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για κάποιους βουλευτές, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν νόμους για να φύγει η λέξη «γιους». Απορρίφθηκαν και οι 12 προσπάθειες που είχαν γίνει.

Ο εθνικός ύμνος της χώρας υπήρχε στα Αγγλικά από το 1908, όταν ποιητής μετέφρασε τους γαλλικούς στίχους. Από τότε οι στίχοι έχουν αλλάξει δύο φορές. Το 1913 το «Αληθινή πατριωτική αγάπη σε εσένα διέταξε» έγινε «…σε όλους τους γιους σου διέταξε» για να τιμηθούν οι στρατιώτες που πήγαιναν στην Ευρώπη για τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

The post Ποια χώρα αλλάζει τον εθνικό της ύμνο για να γίνει πιο ουδέτερος προς τις γυναίκες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα