Πέθανε ο ισραηλινός αντιπολεμικός ακτιβιστής Γιούρι Αβνερι

Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα του αντιπολεμικού κινήματος στο Ισραήλ, ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιούρι Αβνερι, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 94 ετών.

Ηταν ο πρώτος Ισραηλινός που πήρε συνέντευξη από τον Γιάσερ Αραφάτ, μια κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ, όταν ο ηγέτης των Παλαιστινίων θεωρείτο υπ’αριθμόν ένα εχθρός της χώρας.

Αλλά πάντως τον Αβνερι αποχαιρέτησε και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ριβλίν, που επισήμανε «παρά τις διαφορές» τη φιλοδοξία του εκλιπόντα «να χτίσει μια ισχυρή και ελεύθερη κοινωνία».

Γεννήθηκε το 1923

στην Γερμανία με το όνομα Χέλμουτ Οστερμαν, το οποίο αργότερα άλλαξε σε Γιούρι Αβνερι.

Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία μετανάστευσε με τους γονείς του το 1933 στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη. Για μικρό χρονικό διάστημα ήταν μέλος μίας παράνομης ένοπλης ομάδας που μαχόταν κατά της βρετανικής κυριαρχίας ενώ το 1948, μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, κατατάχθηκε στον ισραηλινό στρατό.

Το 1950 ίδρυσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Haolam Haze» (Αυτός ο κόσμος) στη οποία επέκρινε τους ισραηλινούς θεσμούς. Αμέσως έγινε στόχος λογοκρισίας και προσωπικών επιθέσεων. Σταθερά προσηλωμένος στην Αριστερά και υπέρμαχος της συνύπαρξης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, το 1965 εκλέχτηκε στο Κοινοβούλιο όπου θήτευσε για δέκα χρόνια.

Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας, έγραψε δεκάδες βιβλία και τιμήθηκε με πολλά βραβεία.

Το 1982 είχε δεχθεί σφοδρότατη επίθεση -τον είχαν πει ακόμη και προδότη- επειδή είχε συναντήσει τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ για να του πάρει συνέντευξη για την Haolam Haze.

Η συνέντευξη έγινε στο Βηρυτό η οποία τελούσε υπό ισραηλινή κατοχή και διήρκεσε δύο ώρες. Οπως έγραψε αργότερα ο Αβνερι, ο Αραφάτ «ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δυνατότητα της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».

Το ίδιο βράδυ η συνέντευξη μεταδόθηκε στην ισραηλινή τηλεόραση και ο Αβνερι ανακρίθηκε από την αστυνομία αλλά τελικά δεν αντιμετώπισε καμία κατηγορία.

Πρόσφατα, όπως γράφει το BBC, έγινε γνωστό ότι μια ομάδα ισραηλινών κομάντο είχε την αποστολή να βρει και να σκοτώσει τον Αραφάτ στο σημείο όπου θα γινόταν η συνέντευξη, ακόμη και αν σκοτωνόταν ο Αβνερι. Ο διοικητής της ομάδας δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τέτοια σχέδια.

The post Πέθανε ο ισραηλινός αντιπολεμικός ακτιβιστής Γιούρι Αβνερι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα