Περιμένοντας το νεύμα του Τζιτζικώστα

09:03 5/1/2016 - Πηγή: Protagon

Δήλωση, η οποία ανάλογα με το περιεχόμενο της ενδέχεται να αλλάξει ουσιωδώς τα δεδομένα του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, θα κάνει το μεσημέρι (γύρω στις 13.30) ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος είχε αποφασίσει από την προηγούμενη εβδομάδα να προβεί σε δημόσια τοποθέτηση, ωστόσο τόσο το εορταστικό πνεύμα των ημερών, όσο κυρίως το πένθος της οικογένειας Μεϊμαράκη καθυστέρησαν τη συγκεκριμένη

πρωτοβουλία.

Εως αργά χθες το βράδυ, το περιβάλλον του κ. Τζιτζικώστα δεν αποκάλυπτε το παραμικρό αναφορικά με το περιεχόμενο της δήλωσης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ ένας πολύ κλειστός κύκλος συνεργατών του γνώριζε τις πραγματικές προθέσεις του κ. Τζιτζικώστα. Οι ίδιες πηγές διέψευδαν, επίσης, ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέμενε συγκεκριμένες κινήσεις από τους δύο μονομάχους για την προεδρία του κόμματος, ενώ χαρακτήριζαν λιγότερο πιθανό να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση από την πλευρά του προς τη μία ή την άλλη υποψηφιότητα. Η επικρατέστερη εκτίμηση -έως αργά χθες βράδυ- και μετά τη σύσκεψη,\ που είχε με πολύ στενούς του συνεργάτες, ήταν να ταχθεί υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση, αποδεσμεύοντας κατ’ ουσίαν τους ψηφοφόρους του.

Η πλευρά Μεϊμαράκη σημείωνε πως πιθανή ουδετερότητα του κ. Τζιτζικώστα θα ευνοούσε την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της ΝΔ, καθώς θα αποστερούσε πιθανώς από την πλευρά Μητσοτάκη μία κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό, πάντως, ότι ο κ. Τζιτζικώστας θα προβεί σε δήλωση, πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύστηκαν από φήμες ότι επίκειται με κάποιον τρόπο «προσχώρηση» του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη. Ουδείς, πάντως, ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη φημολογία, ενώ και οι εκτιμήσεις των επιτελείων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη για τις προθέσεις του κ. Τζιτζικώστα εμφάνιζαν σοβαρές αποκλίσεις.

Η πλευρά Μεϊμαράκη σημείωνε πως μία πιθανή ουδετερότητα του κ. Τζιτζικώστα θα ευνοούσε την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της ΝΔ, καθώς θα αποστερούσε πιθανώς από την πλευρά Μητσοτάκη μία κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων. Σε αντίθετη περίπτωση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, δηλαδή στην πιθανότητα υποστήριξης του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τζιτζικώστας θα διέτρεχε τον κίνδυνο να διαρρήξει την σχέση του με τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του, που έχει σαφές καραμανλικό στίγμα.

Στον αντίποδα, στενοί συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη θεωρούσαν αδιανόητο για τον κ. Τζιτζικώστα να υποστηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη, υπενθυμίζοντας την πολεμική μεταξύ των δύο προ της 20ης Δεκεμβρίου, αλλά και το επίμαχο διαφημιστικό σποτ που εμφάνιζε τον κ. Μεϊμαράκη ως φορέα παρωχημένων αντιλήψεων και ως πολιτικό της παλαιάς εποχής.

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίηση τους για την επίσκεψη του Βαγγέλη Μειμαράκη στη Θεσσαλονίκη εκφράζουν στενοί του συνεργάτες, καθώς όπως ισχυρίζονται, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ πρόλαβε να συναντήσει πλήθος γαλάζιων δημάρχων, περιφερειακών συμβούλων και πολιτευτών της Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιβάλλοντος Μεϊμαράκη, πάνω από το 70% όλων όσοι στον πρώτο γύρο υποστήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα, στρέφονται πλέον στον κ. Μειμαράκη και αυτό, όπως επισημαίνουν, προκαλεί μία επιπλέον πίεση προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν, εξάλλου, μία συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα, αρκεί αυτή, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, να γίνει «στο φως της ημέρας» και να μην παραπέμπει σε πολιτική συνδιαλλαγή.

Το επιτελείο Μητσοτάκη εκτιμά ότι μπορεί να «κλέψει» ψήφους από τον κ. Μεϊμαράκη, ιδίως από αυτούς που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο, φοβούμενοι ότι μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη επικρατεί αισιοδοξία ότι το προβάδισμα των 11,3 ποσοστιαίων μονάδων του πρώτου γύρου δεν είναι αναστρέψιμο. Ο κ. Μεϊμαράκης θα εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας ενωτικός και θα επισημαίνει πως το κόμμα θα ξαναγίνει πλειοψηφικό μόνον εφ’ όσον διεισδύσει εκ νέου στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στους αγρότες και στους νέους. Ο ίδιος θα υπογραμμίζει συνεχώς, εξάλλου, την ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πλην όμως με κοινωνικό πρόσωπο, επιχειρώντας να διαφοροποιείται από το νεοφιλελεύθερο προφίλ, που χρεώνει στον ανθυποψήφιο του.

Αισιόδοξος ότι μπορεί να κάνει τη δεύτερη έκπληξη στην πολύμηνη κούρσα διαδοχής στη ΝΔ και να κερδίσει τις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το επιτελείο τού οποίου διαβεβαιώνει ότι η υποψηφιότητα του έχει πλέον αποκτήσει ισχυρή δυναμική. Το επιτελείο του εκτιμά ότι μπορεί να «κλέψει» ψήφους από τον κ. Μεϊμαράκη, ιδίως από αυτούς που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο, φοβούμενοι ότι μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Τζιτζικώστας.

Την Τρίτη ο κ.Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να έχει σημαντικές συναντήσεις με στελέχη και αιρετούς από τη Βόρειο Ελλάδα, στην προσπάθεια του να διευρύνει την επιρροή της υποψηφιότητας του στο κομματικό στερέωμα. Αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπου έχει προγραμματίσει συνάντηση των «πυρηναρχών» του, όπου και θα τους ζητήσει να συμβάλλουν στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη.

«Αν ξεβολεύω το χθες των λίγων αυτό σημαίνει ότι δυναμώνω το αύριο των πολλών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος. Απέρριψε δε την κριτική, που δέχεται από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για τις απολύσεις των καθαριστριών και ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε δήλωσε ευχαριστημένος με την πολιτική των απολύσεων, διευκρινίζοντας ότι είναι άδικο να σημαδεύεται η πολιτική του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τις απολύσεις των καθαριστριών. Ο κ. Μητσοτάκης «διαφημίζει» ότι με αυτόν πρόεδρο η ΝΔ θα εκτοπίσει λίαν συντόμως από τον πρωθυπουργικό θώκο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ υποστηρίζει με θέρμη τις… κοσμογονικές αλλαγές στην κομματική δομή και λειτουργία της ΝΔ, προϊδεάζοντας ότι στις 10 Ιανουαρίου κλείνει ένας κύκλος και ότι το κόμμα οφείλει να προχωρήσει μπροστά.

The post Περιμένοντας το νεύμα του Τζιτζικώστα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα