Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φόρους ζητά το ΔΝΤ

Μείωση των υφιστάμενων συντάξεων υπέρ ενός καλύτερου κοινωνικού κράτους, μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, φορολόγηση των πλουσίων, περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις αγορές προϊόντων, ταχεία επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, πιο «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης και νέα ισχυρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι η συνταγή που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

(ΔΝΤ) για την Ελλάδα.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά, ενώ σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα καθιστά σαφές ότι προϋπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί η «γενναία μείωση» του χρέους.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης μιας δημοσιονομικά ουδέτερης ουδέτερης εξισορρόπησης πολιτικών, με χαμηλότερες συντάξεις και δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους.
Σκοπός των παραπάνω αποτελεί ο δημόσιος τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ επεσήμανε, μέσω της έκθεσης συμπερασμάτων για το 2016, ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται ακόμη στο μη βιώσιμο επίπεδο του 10%, ενώ σημείωσε ότι η διατήρηση άνευ προηγουμένου πρωτογενών πλεονασμάτων θα ήταν επιβλαβής για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η σύνθεση της προσαρμογής, η οποία βασίστηκε στην αύξηση της φορολογίας -σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις- προσθέτει σημαντικούς κινδύνους στον προϋπολογισμό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Δείτε εδώ την πλήρη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Οι δαπάνες επίσης παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε «δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις», που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων.

Για τη στήριξη της στρατηγικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται τη φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει το Ταμείο στην έκθεσή του, ότι τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φθάσει στο 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ αποδέχεται ότι η νέα μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος βοήθησε στην εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών. Ομως, όπως επισημαίνει, οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται κατά πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία.

Επιπλέον, η μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος.

Για τον λόγο αυτό, το ΔΝΤ προτείνει, μέσω της εκπροσώπου του, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλη μείωση των γενναιόδωρων -όπως τις χαρακτηρίζει- απαλλαγών στη φορολογία του εισοδήματος.

Για τα «κόκκινα δάνεια», τέλος, ζητά να μειωθούν δραστικά, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανάληψη χορήγησης πίστωσης στην οικονομία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πλέον σχεδόν το 50% των συνολικών δανείων, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.

Τσακαλώτος: «Υπέρ της θέσης για το χρέος αλλά οι διαφορές παραμένουν»

Μετά τη δημοσίευση του προκαταρκτικού πορίσματος του Ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως επιδοκιμάζει τη θέση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο.

Ωστόσο, οι πάγιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών -στο ζήτημα του Φορολογικού, του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού- παραμένουν ως είχαν, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο. Το Εργασιακό προβλέπεται να αποτελέσει μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ Ασφαλιστικό και Φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

The post Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φόρους ζητά το ΔΝΤ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα