Πενθούσα 61χρονη Κινέζα απέκτησε δεύτερο παιδί!

07:43 9/7/2016 - Πηγή: Protagon

Συμβαίνει κάτι περίεργο -αλλά ταυτόχρονα εύλογο- στην Κίνα τους τελευταίους μήνες. Οι Αρχές έχουν -επιτέλους μετά από 30 χρόνια- χαλαρώσει το νομοθετικό πλαίσιο της πολιτικής του ενός παιδιού. Και τώρα αυτοί που ανησυχούν για το δεύτερο παιδί είναι οι γιατροί. Γιατί;

Επειδή μία 61χρονη Κινέζα μόλις απέκτησε ένα παιδί. Εμεινε έγκυος με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και γέννησε επιτυχώς –με καισαρική- ένα μικρό αγοράκι σε νοσοκομείο στην περιφέρεια Τσετσιάνγκ, στην ανατολική χώρα. Δύο χρόνια πριν η νέα μαμά έχασε

την 30χρονη κόρη της, το μόνο παιδί που «ήταν επιτρεπτό» να αποκτήσει. Και, πλέον, η ίδια είναι η δεύτερη γηραιότερη μητέρα στην Κίνα. Η είδηση έγινε viral –έφτασε σε κάθε σπίτι στη χώρα των 1,4 δισ. κατοίκων- και θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που μπορεί να μεγάλωσαν και να κοντεύουν τα 70 χρόνια, αλλά επιθυμούν ακόμη αυτό που τους στέρησε η κυβέρνηση: ένα δεύτερο παιδί. Αλλωστε μία εβδομάδα νωρίτερα μία ακόμη περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας. Η 54χρονη η Λιου Χονγκμπέι, γέννησε ένα παιδί, πάλι με τα μέθοδο της εξωσωματικής, καθώς είχε χάσει τον γιο της σε ατύχημα, πριν από δύο χρόνια.

Οταν η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι ήταν προ των πυλών η κατάργηση του μέτρου του ενός παιδιού -το νέο πλαίσιο δύο παιδιών άρχισε να εφαρμόζεται τον Οκτώβριο- «για τη βελτίωση της ισορροπημένης ανάπτυξης του πληθυσμού, αλλά και εξαιτίας της γήρανσής του», ενθουσιάστηκαν όλες οι οικογένειες που ζητούσαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα δεύτερο παιδί. Περισσότερο, όμως, χάρηκαν τα μέλη περίπου 1 εκατ. οικογενειών που έχουν χάσει το παιδί τους και δεν μπορούσαν να αποκτήσουν δεύτερο, λόγω της απαγόρευσης που εφαρμοζόταν από το 1979.

Τώρα μπορούν να προσπαθήσουν να θεραπεύσουν την απώλεια ενός παιδιού. Αλλά δεν είναι μόνο ο συναισθηματικός παράγοντας ή η ψυχολογική ανάγκη αυτοθεραπείας αυτό που τους κινητοποιεί. Οι μεγαλύτεροι Κινέζοι στηρίζονται στα παιδιά τους τόσο για συναισθηματική όσο και για οικονομική στήριξη. «Ο γιος μου Λι Μπάο πέθανε όταν ήταν 30 ετών, και τώρα δυσκολεύομαι. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να αποκτήσω ένα δεύτερο παιδί για να με στηρίξει», είχε δηλώσει ένας από αυτούς τον περασμένο Απρίλιο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι «πενθούντες γονείς» ζητώντας από την κυβέρνηση οικονομική στήριξη.

Με άλλα λόγια, το μέλλον είναι θολό για όσους μεγαλώνουν στα βαθιά γεράματα χωρίς απογόνους. Και από τις 1 εκατ. οικογένειες, οι 335.000 μητέρες έχουν ξεπεράσει τα 49 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πολλές από αυτές θα αναζητήσουν μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης, ελπίζοντας να τα καταφέρουν, όπως το έκανε και η 61χρονη Τσανγκ ή η 54χρονη Λιου.

Τώρα οι γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι στο Μαιευτικό Νοσοκομείο στο Τσετσιάνγκ πρέπει να αποθαρρύνουν τα ζευγάρια προχωρημένης ηλικίας να αποκτήσουν κι άλλα παιδιά. Μάλιστα, το ίδιο το νοσοκομείο δεν ήθελε να δημοσιευτεί η σχεδόν απίθανη περίπτωση της Τσανγκ. Με μεγάλο δισταγμό επέτρεψαν οι υπεύθυνοι τη γνωστοποίηση της περίπτωσής της στα μέσα ενημέρωσης, καθώς σκέφτονταν ότι κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει κι άλλες γυναίκες, συνταξιούχους ή κοντά στη σύνταξη, να δοκιμάσουν.

«Η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων των γυναικών που έχουν ξεπεράσει τα 35 χρόνια έχουν παρακμάσει. Ως αποτέλεσμα οι ίδιες αντιμετωπίζουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας μίας εγκυμοσύνης και μεγαλύτερα ποσοστά πιθανοτήτων μίας αποβολής ή της εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου στην China Daily.

Υ. Γ. Το μέτρο του ενός παιδιού τέθηκε σε ισχύ το 1979, ως προσωρινό μέτρο, προκειμένου να μπει τροχοπέδη στην ανεξέλεγκτη τότε πληθυσμιακή έκρηξη, αλλά και για να περιορίσει τις πιέσεις στους υδάτινους, και άλλους, πόρους. Λίγο μετά την εφαρμογή του μέτρου, επιτράπηκε στα ζευγάρια που ζούσαν στην ύπαιθρο να αποκτούν δύο παιδιά, εφόσον όμως το πρώτο παιδί ήταν κορίτσι. Επίσης, περισσότερα του ενός παιδιά επιτράπηκε να έχουν οικογένειες που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες.

The post Πενθούσα 61χρονη Κινέζα απέκτησε δεύτερο παιδί! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα