Εξι νεκροί σε επίθεση σε τέμενος στο Κεμπέκ

Ενώ στις ΗΠΑ το κλίμα είναι τεταμένο μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να θέσει περιορισμούς στην είσοδο μουσουλμάνων στη χώρα, ο Καναδάς βυθίστηκε στο αίμα, σε επίθεση με στόχο μουσουλμάνους: τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλων που εισέβαλαν σε τέμενος στην Πόλη του Κεμπέκ στον Καναδά κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής της Κυριακής…

Ο πρόεδρος του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου, όπου συνέβη το περιστατικό (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδος), έκανε λόγο για πέντε

νεκρούς και για -απροσδιόριστο- αριθμό τραυματιών. Την ώρα της εισβολής μέσα στο τέμενος βρισκόταν περίπου 40 άνθρωποι

Από την πλευρά της η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, χωρίς να δώσει εξαρχής αριθμούς. Αργότερα, ανακοίνωσε επίσημα ότι οι νεκροί είναι έξι και οι τραυματίες οκτώ.

Δύο άτομα συνελήφθησαν για το περιστατικό, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο. Τα κίνητρα των δραστών παραμένουν για την ώρα άγνωστα.

Η εφημερίδα Le Soleil του Κεμπέκ ανέφερε ότι ένας από τους υπόπτους ήταν ένας άνδρας 27 ετών «με όνομα από το Κεμπέκ» και ότι άλλος ένας ήταν οπλισμένος με ένα Καλασνίκοφ. Ωστόσο οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε από την πλευρά του ότι υπήρχαν τρεις ένοπλοι.

Στο ίδιο τέμενος άγνωστοι είχαν αφήσει τον περασμένο Ιούνιο συσκευασμένο σαν δώρο ένα κεφάλι γουρουνιού με το σημείωμα «καλή όρεξη», αναφέρει το BBC. Είναι μια συνηθισμένη πρακτική από ρατσιστές για να ειρωνευτούν την απαγόρευση κατανάλωσης χοιρινού που ισχύει στο ισλάμ.

«Δεν είμαστε ασφαλείς εδώ», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μετά την επίθεση μουσουλμάνος ο οποίος προσευχόταν συχνά στο τζαμί, αν και έτυχε να μην πάει την Κυριακή. Ο ίδιος είχε πει ότι είχε ζήσει στο Κεμπέκ επί 42 χρόνια, αλλά τώρα είναι πολύ ανήσυχος και σκέφτεται να επιστρέψει στο Μαρόκο.

Για μια τρομοκρατική πράξη έκαναν αμέσως λόγο ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φιλίπ Κουιγιάρ.

Την επίθεση καταδίκασε ο επικεφαλής του Κεμπέκ σαν μορφή «βαρβαρικής βίας», ενώ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έγραψε στο Twitter ότι «οι Καναδοί θρηνούν για αυτούς που σκοτώθηκαν σε αυτή τη δειλή επίθεση στο τέμενος».

Tonight, Canadians grieve for those killed in a cowardly attack on a mosque in Quebec City. My thoughts are with victims & their families.

Justin Trudeau (@JustinTrudeau) January 30, 2017

Πρέπει να σημειωθεί φυσικά η συγκυρία της επίθεσης, μόλις λίγες ώρες μετά την ανοιχτή έκκληση του Τριντό σε όσους και όσες αποκλείονται από το να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ λόγω των μέτρων του Τραμπ να έλθουν στο Καναδά. Χώρα, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, θα χορηγεί προσωρινές άδειες παραμονής σε «μπλοκαρισμένους» ταξιδιώτες.

The post Εξι νεκροί σε επίθεση σε τέμενος στο Κεμπέκ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα