Πεδίο συγκρούσεων μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών το Ηράκλειο

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής συνεχίζονταν οι εντάσεις στο λιμάνι Ηρακλείου της Κρήτης. Οι διαμαρτυρόμενοι για την παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ αγρότες είχαν περικυκλώσει τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό καθώς και τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη αρνούμενοι να τους αφήσουν να φύγουν. «Δεν πρόκειται να φύγετε από

το λιμάνι αν δεν γυρίσει πίσω το πλοίο να φορτώσει τα προϊόντα μας», έλεγαν αναφερόμενοι στο πλοίο Blue Orizon της Blue Star, το οποίο απέπλευσε λίγο νωρίτερα.

Εξαγριωμένοι ήταν οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι Ηρακλείου (INTIMENEWS)

Οι ίδιοι ζητούσαν να δρομολογηθεί ένα ακόμη πλοίο ασφαλείας, προκειμένου να μεταφερθούν τα ευπαθή προϊόντα τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί από τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ είναι τεράστια. Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης έσπευσαν στο σημείο ώστε να κατευνάσουν τα πνεύματα καθώς οι εντάσεις ανάμεσα στους αγρότες και τους απεργούς ναυτεργάτες είχαν κλιμακωθεί σε ανησυχητικό βαθμό.

Οσο το Blue Horizon της Blue Star Ferries ήταν ακινητοποιημένο, οι συγκεντρωμένοι αγρότες το πολιόρκησαν. Κάποιοι είχαν σκαρφαλώσει στα σκοινιά που κρατούσαν δεμένο το πλοίο στο λιμάνι. Στα αιτήματά τους οι ναυτεργάτες απαντούσαν ότι δεν μπορούν να σπάσουν την απεργία τους και μία ομάδα εξ αυτών ανέβηκε στο ακινητοποιημένο πλοίο. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, οι αγρότες άρχισαν να πετούν αντικείμενα και φωτοβολίδες στο σημείο οπού βρίσκονταν οι ναυτεργάτες με την «αντίπαλη πλευρά» να απαντά με ρίψεις νερού πάνω από το πλοίο.

Σύμφωνα με το neakriti.gr ένας αγρότης από την Ιεράπετρα κατήγγειλε ότι ο καπετάνιος του πλοίου έβαλε σε λειτουργία τις μηχανές με σκοπό να απομακρυνθεί από την προβλήτα, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάβοι από τα σχοινιά και με κίνδυνο να τραυματιστούν αγρότες. Τελικά το πλοίο αναχώρησε χωρίς να φορτωθούν προϊόντα.

Στη συνέχεια αγρότες έβαλαν φωτιά στα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ στο λιμάνι. Λόγω των επεισοδίων, ένα ασθενοφόρο έσπευσε στο λιμάνι για να παραλάβει τον λιμενάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαϊτάκη, ο οποίος ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Κάποιοι κυριολεκτικά σκαρφάλωσαν στα σκοινιά που κρατούσαν δεμένο το πλοίοΣυμβιβαστική λύση μετά τα επεισόδια

Τη δρομολόγηση πλοίου για τη μεταφορά των προϊόντων τους ζητούσαν επίμονα το βράδυ της Παρασκευής οι αγρότες στο λιμάνι του Ηρακλείου και εξεταζόταν το ενδεχόμενο να επιστρέψει το πλοίο στο λιμάνι και τα φορτηγά να ζυγιστούν και να μπουν σ’ αυτό, αφού πρώτα οι αγρότες βγουν έξω από τον χώρο του λιμανιού.

Οπως μετέδωσε το neakriti.gr οι αγρότες αποδέχτηκαν την πρόταση και αποχώρησαν από το λιμάνι, αφού προηγουμένως απέσπασαν διαβεβαιώσεις πως τα φορτηγά που βρίσκονταν στο λιμάνι με τα πρώιμα κηπευτικά θα φορτωθούν στο πλοίο το πρωί του Σαββάτου.

Επίσης, στον χώρο του λιμανιού μπήκαν, τελικά, άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας.

Το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις 48ωρες απεργίες της ή εάν θα τις αναστείλει.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφερόμενος στην απόφαση της ΠΝΟ να παρατείνει μέχρι το πρωί της Κυριακής την απεργία -η οποία συμπλήρωνε την όγδοη ημέρα την Παρασκευή- είχε εμφανιστεί διατεθειμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι ο λόγος που δεν επανδρώνεται και ένα δεύτερο πλοίο ασφαλείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες, είναι ότι «ο νόμος απαιτεί την ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Κάνουμε ότι μπορούμε και αυτό το κατανοεί και η κοινή γνώμη. Χρειάζεται ψυχραιμία» τόνισε. «Προσπάθησα μία εβδομάδα να επικρατήσει η λογική και ακολούθησα ήπιους τόνους. Θεωρώ ότι αύριο τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που όλοι θα καταλάβουν πως η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βάλουμε τους ναυτικούς να μαλώνουν με τους νησιώτες» είπε και σημείωσε με νόημα ότι «αν μετά τη συνεδρίαση της ΠΝΟ δεν έχει δοθεί λύση, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει», είπε αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο επιστράτευσης.

The post Πεδίο συγκρούσεων μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών το Ηράκλειο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα