Παρίσι: Η προσφορά του Μακρόν, δεκάδες ηγέτες και o Αρνολντ ο «Εξολοθρευτής» για το κλίμα

Δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρίσκονται στο Παρίσι για να δώσουν ώθηση στη χρηματοδότηση της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Η πρόκληση είναι τεράστια, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Φίτζι Φρανκ Μπενιμαράμα, πρόεδρος της 23ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP3), επιμένοντας στη σημασία της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο

πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της διάσκεψης κορυφής μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Προειδοποίησε, επίσης, ότι ο κόσμος «χάνει τη μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής. «Δεν προχωρούμε αρκετά γρήγορα. Και αυτό είναι η τραγωδία. Πρέπει όλοι μας να δράσουμε γιατί όλοι θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε», είπε ο γάλλος πρόεδρος, στην ομιλία του ενώπιον εκπροσώπων 127 χωρών και διεθνών οργανισμών. «Δεν θα μπορούμε να πούμε ότι δεν γνωρίζαμε», επέμεινε ο Μακρόν.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε για μία ακόμη φορά σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS τον αμερικανό ομόλογό του «να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ιστορία», λέγοντας ότι είναι αρκετά βέβαιος ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει γνώμη τους επόμενους μήνες ή χρόνια».

Την ίδια, περίπου, στιγμή, δεκαοκτώ επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα κλίματος, σύμφωνα με τον Guardian, στάθηκαν μάλλον υπερτυχεροί καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν τους προσφέρει εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για να εγκατασταθούν στη Γαλλία για το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Το γαλλικό σύνθημα-τρολάρισμα προς τον αμερικανό πρόεδρο (Philippe Wojazer/Reuters)

Οι επιχορηγήσεις «Κάνουμε τον Πλανήτη μας Μεγάλο και πάλι» -ένα αιχμηρό υπονοούμενο στο σύνθημα της εκστρατείας «Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Και πάλι»- είναι μέρος των προσπαθειών του Μακρόν να αντιμετωπίσει τον Τραμπ στο μέτωπο της αλλαγής του κλίματος. Ο γάλλος πρόεδρος ανήγγειλε τον Ιούνιο τον διαγωνισμό για τις επιχορηγήσεις, λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα. Περισσότεροι από 5.000 επιστήμονες από περίπου 100 χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις επιχορηγήσεις. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες -και 13 από τους 18 νικητές- ήταν αμερικανοί ερευνητές.

«Θα είμαστε εδώ για να αντικαταστήσουμε την αμερικανική χρηματοδότηση της έρευνας για το κλίμα», δήλωσε ο Μακρόν στους νικητές στο Παρίσι τη Δευτέρα. «Αν θέλουμε να προετοιμαστούμε για τις αλλαγές του αύριο, χρειαζόμαστε επιστήμη», πρόσθεσε, ενώ υπόσχεται να θέσει σε εφαρμογή ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης της αλλαγής του κλίματος, μεταξύ άλλων καινοτομιών που ετοιμάζει.

Ενας νέος γύρος του διαγωνισμού θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, στον οποίο θα συμμετέχει και η Γερμανία. Περίπου 50 έργα θα επιλεγούν συνολικά και θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος και τα γαλλικά ερευνητικά ιδρύματα με 60 εκατομμύρια ευρώ. Αρχικά ο διαγωνισμός απευθύνθηκε σε αμερικανούς ερευνητές, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους επιστήμονες του κλίματος, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι γνωστοί για την έρευνα των ζητημάτων που αφορούν το κλίμα, να ολοκληρώσουν μια διατριβή και να προτείνουν ένα έργο που θα διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια. Κάποιοι γάλλοι ερευνητές παραπονέθηκαν ότι ο Μακρόν επενδύει χρήματα σε ξένους επιστήμονες σε μια εποχή που οι ίδιοι ζητούσαν περισσότερη υποστήριξη στην εσωτερική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στιγμιότυπο από την έναρξη της διάσκεψης (REUTERS/Etienne Laurent/Pool)

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων, Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι το να στηρίζει κανείς την ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα –τα οποία ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη– ισοδυναμεί με το να «επενδύει στον χαμό» μας. Ο «πόλεμος» κατά της κλιματικής αλλαγής «δεν έχει κερδηθεί», πρόσθεσε.

Η συμφωνία θέτει ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το κρίσιμο όριο των 2 βαθμών Κελσίου, αλλά με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι συμβαλλόμενες χώρες, ο πλανήτης εξακολουθεί να πορεύεται προς μία αύξηση της τάξεως των 3 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ηδη, μία αύξηση κατά 1 βαθμό ήταν αρκετή για να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, την τήξη των πάγων και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Για τη μείωση της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα χρειασθεί μαζική χρηματοδότηση.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι θα χρειασθεί κατά μέσο όρο 3.500 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας κάθε χρόνο επί 30 χρόνια για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε ένα μίνιμουμ 2 βαθμών Κελσίου, τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ λίγη ώρα πριν από την έναρξη των εργασιών του «One Planet Summit».

Φωτογραφία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν απ’ το Παρίσι όπου βρίσκεται για τη διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Πρωθυπουργός.

Στο Παρίσι για τη Διεθνή Σύνοδο για το κλίμα. Στηρίζουμε έμπρακτα τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και βρίσκεται εντός στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. #OnePlanetSummit pic.twitter.com/p9Sblej7Ty

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 12, 2017

Οπως σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και βρίσκεται εντός στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Ετσι κι αλλιώς, περί τους 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προσήλθαν στη σύνοδο που διεξάγεται στο Ιλ Σεγκέν, δυτικά του Παρισιού, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ VI, πρόεδροι χωρών της Αφρικής και μικρών νησιωτικών χωρών που απειλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ομως η Κίνα, η Ινδία και ο Καναδάς, οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη, δεν θα εκπροσωπηθούν παρά σε υπουργικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν προσεκλήθη και θα εκπροσωπηθούν από έναν επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες αφού η Ουάσινγκτον δεν έχει καταβάλει παρά το ένα από τα τρία δισεκατομμύρια που είχε υποσχεθεί στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ.

Αλλοι Αμερικανοί, όμως, που βρέθηκαν στο Παρίσι είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν, ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς και ο ηθοποιός Σον Πεν.

Και ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον ανάμεσα στους παριστάμενους για αυτή τη διάσκεψη (REUTERS/Etienne Laurent/Pool)

Οι χώρες του Βορρά υποσχέθηκαν να ανεβάσουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 τη χρηματοδότηση για το κλίμα στις χώρες του Νότου, που ζητούν διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση αυτήν, ιδιαίτερα για να προσαρμοσθούν στις επιπτώσεις της κλιματική απορρύθμισης.

«Το κομμάτι που λείπει από το παζλ είναι η χρηματοδότηση για την παροχή βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες ώστε να έχουν πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια, για να μην ακολουθήσουν τον δρόμο των ορυκτών καυσίμων που υιοθέτησαν οι πλούσιες χώρες», σχολίασε ο Μοχάμεντ Αντοου, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Christian Aid.

Ομως η τωρινή σύνοδος κορυφής δεν είναι διάσκεψη δωρητών, επιμένει η γαλλική προεδρία που αναφέρεται σε «συγκεκριμένες λύσεις» για τον «πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων που εφαρμόζονται επί τόπου».

Μεταξύ των δεσμεύσεων που είναι πιθανόν αναληφθούν και να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών, δωρεές ιδρυμάτων, σχηματισμός συνασπισμών για την μηδενική αύξηση χρήσης άνθρακα ή κατά της χρήσης άνθρακα.

Για την εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης, πολλοί γάλλοι υπουργοί στηρίζουν την ιδέα της θέσπισης ευρωπαϊκής φορολογίας επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, πρόταση που βρίσκεται στο σημείο μηδέν έπειτα από συζητήσεις ετών.

Ενας «Εξολοθρευτής» με ευαισθησία για το κλίμα

«Δεν έχει σημασία που ο Ντόναλντ Τραμπ γύρισε την πλάτη στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, επιμένοντας στην ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους των Αμερικανών σε όλα τα άλλα επίπεδα. «Κανείς δεν εγκατέλειψε… Εμείς θα πάρουμε τη σκυτάλη σε υποεθνικό επίπεδο», δήλωσε ο ιδρυτής του R20, του δικτύου των τοπικών αρχών.

O Αρνι, οικολογικός (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Με δημοτικό ποδήλατο έφθασε ο ίδιος στη σύνοδο C40 για να συναντήσει τη δήμαρχο του Παρισιού. Σε εικόνες εμφανίζεται να φθάνει με πετάλι και να τον υποδέχεται η Αν Ινταλγκό. Το ποδήλατό του ήταν σε οικολογικό χρώμα, όπως η γραβάτα του…

Στις 13 Νοεμβρίου 2017, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας επέκρινε τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη για το κλίμα που διεξήχθη τότε στη Βόνη, σχολιάζοντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα του 2015.

Ο Σβαρτσενέγκερ στο βήμα της διάσκεψης. Φορά δαχτυλίδι νεκροκεφαλή! (REUTERS/Benoit Tessier)

«Δεν σημαίνει απολύτως τίποτε», τόνισε ο Σβαρτσενέγκερ, εξηγώντας ότι παρά την απόφαση του Τραμπ, η Καλιφόρνια και άλλες μεγάλες αμερικανικές πολιτείες τηρούν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας του Παρισιού.

Το επίμαχο δαχτυλίδι του Αρνολντ (έγινε ήδη viral) (REUTERS/Benoit Tessier)

«Η Καλιφόρνια ηγείται της επανάστασης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας», τόνισε ο αστέρας του Χόλιγουντ.

«Έχει έρθει η ώρα να ξυπνήσουμε. Έχει έρθει η ώρα να ξυπνήσουμε και να μιλήσουμε για αυτά που έχουν πραγματική σημασία», υπογράμμισε κατά την ομιλία του.

«Αυτό είναι που έχει σημασία: 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα εξαιτίας της μόλυνσης», εξήγησε τότε ο Σβαρτσενέγκερ.

The post Παρίσι: Η προσφορά του Μακρόν, δεκάδες ηγέτες και o Αρνολντ ο «Εξολοθρευτής» για το κλίμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα