Μόναχο/ Αυτοκτόνησε ο 18χρονος δράστης

Μόλις 18 ετών ήταν ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τρόμο στο Μόναχο το απόγευμα της Παρασκευής. Σε ώρα αιχμής, λίγο πριν τις 6, άνοιξε πυρ μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στη συνοικία Μόοζαχ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα -ανάμεσά τους έφηβοι- και να τραυματιστούν 16 -ανάμεσά τους παιδιά- εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ύστερα από μία εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε όλη τη βαυαρική πρωτεύουσα και ανθρωποκυνηγητό σε θολό τοπίο, εντοπίστηκε η σορός του ένα χιλιόμετρο μακριά από το εμπορικό κέντρο Ολύμπια (Olympia-Einkaufszentrum). Οπως διαβεβαίωσαν

οι Αρχές, ο δράστης αυτοκτόνησε με όπλο.

Πρόκειται για 18χρονο Γερμανο-ιρανό ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε μόνος, αντίθετα με τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει το βράδυ της Παρασκευής, που έκαναν λόγο για τρεις δράστες σε τρία διαφορετικά σημεία. Οπως διασαφηνίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι αναφορές για τρεις δράστες βασίστηκαν σε δηλώσεις μάρτυρα που είδε δύο άνδρες να φεύγουν από την περιοχή με αυτοκίνητο σε αυξημένη ταχύτητα. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι 18χρονος ζούσε για πάνω από δύο χρόνια στο Μόναχο και ότι ο ίδιος δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου, Χουμπέρτους Αντρα σε συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για τα κίνητρα του δράστη, «παρέμεναν εντελώς ασαφή».

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, οι δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του, και από το πρωί του Σαββάτου άρχισαν τις έρευνες οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (SEK). Στο αρχηγείο της Αστυνομίας οδηγήθηκε και ο πατέρας του δράστη. Ο 18χρονος δράστης, ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του, και γείτονάς του, ο οποίος τον αναγνώρισε από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ήδη χθες, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κάποιος φίλος του που ήταν συμμαθητής του έκανε λόγο για έναν «πραγματικά ήρεμο τύπο».

Ο πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου, Χουμπέρτους Αντρα, σε συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα του Σαββάτου (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Ολα τα μέσα μαζικής μεταφοράς επανατέθηκαν σε λειτουργία το Σάββατο, ενώ επανήλθε η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης και ήρθη η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία είχε τεθεί το Μόναχο. Εν μέσω κινητοποίησεων των αστυνομικών δυνάμεων για τον εντοπισμό των δραστών, το βράδυ της Παρασκευής, είχαν αναπτυχθεί περίπου 2.300 άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων στην περιφέρεια του εμπορικού κέντρου και σε διάφορα σημεία της πόλης. Ολο το κέντρο είχε αποκλειστεί, ενώ είχε διακοπεί η λειτουργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη και είχε εκκενωθεί πλήρως ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου. Ζήτησαν, μάλιστα, από τους χρήστες του Διαδικτύου να παραδώσουν στις Αρχές οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό έχουν για να διευκολύνουν των εντοπισμό των δραστών.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση και να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές περαστικών, οι αστυνομικοί ζητούσαν επιμόνως από τους κατοίκους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους. Με αναρτήσεις στα social media οι Αρχές ζητούσαν να μην κυκλοφορεί ο κόσμος και όποιος βρίσκεται μακριά από το σπίτι του να μπει σε ξενοδοχεία ή καταστήματα που είναι ανοιχτά ώστε να μην βρίσκονται στους δρόμους, καθώς αναζητούσαν τους δράστες. Οπως ανακοινώθηκε, ανακλήθηκαν οι άδειες των γιατρών ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τις ανάγκες περίθαλψης των τραυματισμένων. Κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να προσφέρουν προσωρινή στέγη σε οποίον βρισκόταν μακριά από το σπίτι του, με αναρτήσεις στο Twitter ( #offentür).

Κάτοικος του Μονάχου δίνει λουλούδια σε αστυνομικό για να τα εναποθέσει στο εμπορικό κέντρο, στη μνήμη των θυμάτων (REUTERS/Michael Dalder)

Τα κίνητρα του δράστη παρέμεναν άγνωστα, ωστόσο το σενάριο που ήθελε ακροδεξιά κυκλώματα πίσω από το χτύπημα είναι μάλλον απίθανα, δεδομένης της ταυτότητας του δράστη. Πάντως, πληροφορίες που μετέδιδαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης το βράδυ ανέφεραν ότι την ώρα της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο ο δράστης εκτόξευε βωμολοχίες κατά ξένων, γεγονός που υποδήλωνε ότι ίσως πρόκειται για άνδρα με ακροδεξιές πεποιθήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορούσε στα social media, ο δράστης στην ταράτσα κτιρίου χώρου στάθμευσης φέρεται να φώναζε «είμαι Γερμανός, έχω γεννηθεί εδώ». Στο ίδιο βίντεο, φωνάζει ένας μάρτυρας στον δράστη ο οποίος απαντά «Γ… Τούρκοι».

Τις εικασίες αυτές ενίσχυαν επισημάνσεις ότι τη μέρα που σημειώθηκε το περιστατικό στο Μόναχο, Παρασκευή, ήταν η πέμπτη «μαύρη» επέτειος της αιματηρής επίθεσης που πραγματοποίησε ο ακροδεξιός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκοτώνοντας 77 άτομα, το 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα