Ομάδα που δεν κερδίζει, αλλάζει

Στα ομαδικά σπορ υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο από τις ήττες: η αδυναμία του προπονητή να βρει τι φταίει και να προσπαθήσει να το διορθώσει. Εστω να προσπαθήσει.

«Συγχαρητήρια στην ομάδα που νίκησε. Ηταν πιο έτοιμη να παίξει αυτό το παιχνίδι. Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό… Το πρώτο ημίχρονο ήταν εντελώς έξω από την μπασκετική λογική μου και τις αντιλήψεις που έχω για τον ανταγωνισμό… Είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε ξανά αυτή την εικόνα, όσο είμαστε μαζί».

Προσπερνώντας τον γρίφο -«όσο είμαστε μαζί»-, το πρώτο πράγμα που έχει να παρατηρήσει

κάποιος στις δηλώσεις του Σάσα Τζόρτζεβιτς, αμέσως μετά την ήττα (80-66) από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, είναι οτι ο κόουτς του Παναθηναϊκού παραδέχεται -με αφοπλιστική ειλικρίνεια- πως δεν μπορεί να καταλάβει… τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε. Ανησυχητική αυτή η ομολογία, διότι τελευταίως -σε όλα τα σημαντικά παιχνίδια- τα έρμα ψοφάνε κατ’ εξακολούθηση. Από την ίδια ασθένεια, την οποία, όμως, ο γιατρός αγνοεί. Πόσω μάλλον τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει…

Στο -ας το πούμε- ντέρμπι του ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός άργησε -πάλι- να μπει στον αγώνα. Είχε -πάλι- αδυναμία να ανταγωνιστεί τον αντίπαλό του στο τρέξιμο. Αντιμετώπισε -πάλι- πρόβλημα στο «ένας εναντίον ενός». Δεν έδειξε -πάλι- πάθος για τη νίκη. Ηταν -πάλι- μετριότατος ο πιο σημαντικός παίκτης του, ο Νικ Καλάθης. Και εξαφανισμένοι -πάλι- ο Πάβλοβιτς με τον Κούζμιτς, οι οποίοι αποκτήθηκαν με τις ανεπιφύλακτες συστάσεις του προπονητή τους.

Ετσι, το σασπένς κράτησε μόλις δυο λεπτά. Με τον Γκιστ και τον Φελντέιν, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 0-2 και 2-4, ώσπου ο Ολυμπιακός να βρει ρυθμό από την άμυνά του και πόντους από τον Σπανούλη, για να ξεφύγει με 11-4 σχεδόν στα μισά της πρώτης περιόδου. Από εκείνο το σημείο του έργου κι έπειτα, όλοι οι θεατές κατάλαβαν ποιος είναι ο δολοφόνος. Σιγά το θρίλερ…

Φαινόταν αστείο, κάποιες στιγμές, το πόσο εύκολα ο Ολυμπιακός έφτανε στο απέναντι καλάθι. Και πώς το έκανε; Το ίδιο απλά, όπως ο Ερυθρός Αστέρας στο ΟΑΚΑ ή η Φενέρ στην Πόλη, με τον ίδιο αντίπαλο. Ετρεχε. Ετρεχε να σουτάρει, έτρεχε να πάρει τα ριμπάουντ. Οι παίκτες του έτρεχαν, ακόμη κι όταν πήγαιναν στο τάιμ-άουτ για να λάβουν οδηγίες. Ενώ, από την άλλη, ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωνε όσους ισχυρίζονται πως, φέτος, διαθέτει το πιο αργό ρόστερ της τελευταίας εικοσαετίας.

Πρώτος υποψήφιος για αποχώρηση, ο… αόρατος Σάσα Πάβλοβιτς. Ο μαυροβούνιος φόργουορντ αγωνίστηκε στο ΣΕΦ μόλις 12 λεπτά, αποβλήθηκε στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου με πέντε φάουλ και η συνεισφορά του ήταν, πάλι, μηδαμινή

Αν και η ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο πάντοτε πονάει, ακόμη και στο τάβλι, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους «πράσινους» είναι οτι μαζεύτηκαν πολλές απογοητευτικές εμφανίσεις. Νίκησαν τη Μάλαγα με το ζόρι, με ένα λυτρωτικό σουτ του Τζέιμς Φελντέιν στο φινάλε. Εχασαν από τον Ερυθρό Αστέρα και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Και χθες, βρέθηκαν ακόμη και στους -30 (49-19). Με συνέπεια, στην Ευρωλίγκα να έχουν μείνει πίσω σε έναν βατό όμιλο, και στην Basket League να έχουν παραδώσει το προβάδισμα για την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου σε «ερυθρόλευκα» χέρια.

Δεν μπορεί, παρά να υπάρξουν εξελίξεις. Σε πρώτη φάση θα αφορούν την ενίσχυση της ομάδας με νέους παίκτες. Ο Τζόναθαν Γκίμπσον περιμένει ένα νεύμα για να έρθει. Αν δεν έχει μπει ακόμη στο αεροπλάνο, ο Αμερικανός γκαρντ, είναι επειδή στον Παναθηναϊκό ελπίζουν να βρουν κάτι καλύτερο – κάποιον που θα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη θέση «1». Σίγουρα δεν θα είναι η μοναδική μετεγγραφή. Η ομάδα έχει μια τεράστια τρύπα που χάσκει στη ρακέτα, όμως παράλληλα χρειάζεται ενίσχυση στη θέση «3». Στα επόμενα ματς, θα κριθούν πολλοί.

Πρώτος υποψήφιος για αποχώρηση, ο… αόρατος Σάσα Πάβλοβιτς. Ο Μαυροβούνιος φόργουορντ αγωνίστηκε στο ΣΕΦ μόλις 12 λεπτά, αποβλήθηκε στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου με πέντε φάουλ και η συνεισφορά του ήταν, πάλι, μηδαμινή.

Πολύ πιο πολύπλοκο είναι το πρόβλημα με τον Καλάθη. Σε 25:09 είχε μόλις τρεις πόντους (αστόχησε και στα πέντε τρίποντα που δοκίμασε), τρία ριμπάουντ, δύο ασίστ και τρία λάθη. Μεγάλο μυστήριο, αυτό που συμβαίνει με τον εγνωσμένης αξίας πρώην NBAer.

Αλλά ο προβληματισμός αφορά και τον ίδιο τον Σέρβο προπονητή. Τις καλοκαιρινές επιλογές του (Πάβλοβιτς και Κούζμιτς, κυρίως), την αδυναμία του να εμπνεύσει ακόμη και τα «δικά του παιδιά», μα και τη διαχείριση του ρόστερ. Του Βλάντο Γιάνκοβιτς, ο οποίος ύστερα από μια σειρά καλών εμφανίσεων έπαιξε μόλις δέκα λεπτά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Του Αντώνη Φώτση, που δεν παίρνει αρκετό χρόνο συμμετοχής (χωρίς να είναι καλύτεροι εκείνοι που παίζουν). Των νεαρών παικτών (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Παπαγιάννης και Μιχάλης Λούντζης), οι οποίοι δεν έχουν κάνει ούτε βήμα μπροστά, σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Είναι ξεκάθαρο, πως ο Τζόρτζεβιτς δεν την «έχει» -ακόμη- την ομάδα. Αν αργήσει κι άλλο, υπάρχουν πολλοί κόουτς πρόθυμοι να προσπαθήσουν. Αυτή είναι η μοίρα του προπονητή. Αν δεν βρει τι φταίει με τους παίκτες του, φταίει ο ίδιος.

Οσο για τον Ολυμπιακό, ήταν αυτός που είχαμε συνηθίσει πριν από τα άτυχα ματς με την Μπάμπεργκ και τη Ζαλγκίρις. Πήρε -πιο εύκολα από όσο μπορούσε να φανταστεί- τη νίκη και τη διαφορά, που του δίνει την ευκαιρία να κατακτήσει την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου – και το πλεονέκτημα έδρας, στα play-off, που αυτή συνεπάγεται. Χωρίς τον Τζέιμς, ο οποίος χαιρέτισε, και χωρίς δυο από τους πιο ποιοτικούς παίκτες του: τον Λοτζέσκι και τον Παπανικολάου. Πάνω απ’ όλα, βρήκε αυτό που έχασε ο Παναθηναϊκός: την ηρεμία του εν όψει της συνέχειας στην Ευρωλίγκα.

The post Ομάδα που δεν κερδίζει, αλλάζει appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα