Οταν έρχονται οι φόροι – και το πετρέλαιο είναι ήδη ακριβό

Εάν κάποιος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα (ο περισσότερος κόσμος δηλαδή) καλό είναι να μην ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές πετρελαίου παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί τα σημάδια δεν είναι απλώς ανησυχητικά. Είναι κάτι παραπάνω από τρομακτικά. Διότι η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ότι η αυξημένη φορολογία στα καύσιμα θα καλυπτόταν κάτω από το χαλί του φθηνού πετρελαίου. Αλλά, ξέρετε τι λένε: όταν κάνεις

σχέδια οι αγορές πετρελαίου γελάνε…

Το φράγμα των 50 δολαρίων το βαρέλι για το πετρέλαιο έσπασε στις ασιατικές αγορές και αυτή η θεαματική αύξηση στην τιμή του μπρεντ υποστηρίχθηκε και από θετικό κλίμα και στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η πρώτη στιγμή που έσπασε το… 50άρι ήταν τα ξημερώματα της Πέμπτης, 26 Μαΐου, και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό εδώ και επτά μήνες. Και όλα αυτά, προφανώς, έχουν να κάνουν και με την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν τα πετρελαϊκά αποθέματά τους κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα (τελική προσφορά ήταν τα 537,1 εκατομμύρια βαρέλια).

Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε κατά 31 λεπτά και έφτασε στα 50,05 δολάρια το βαρέλι, κάτι που είχε να συμβεί από τις 4 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών των αγορών, αυτό είναι και το νέο ψυχολογικό όριο, αφού οι προβλέψεις δείχνουν ακόμη και τα 55 δολάρια στο άμεσο μέλλον για την τιμή του βαρελιού. Πάντως, ορισμένοι ξένοι αναλυτές, όπως ο Ερικ Σπούνερ της CMC Market, πιστεύουν ότι το ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού δεν θα έχει διάρκεια. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι καθιστά κερδοφόρα εκ νέου την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Και εμείς; Τι κάνουμε εμείς στην Ελλάδα;

Με βάση τα μέτρα που πρότεινε, νομοθέτησε και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων. Και όσο αυξάνεται η… βάση, όσο αυξάνεται η πρώτη τιμή διαπραγμάτευσης του πετρελαίου, τόσο θα αυξάνεται και η τελική τιμή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής. Οπότε καταλαβαίνετε πως οι… εφιάλτες για τις τιμές του παρελθόντος ξυπνούν.

Δείτε τι θα έχουμε ουσιαστικά σε λίγους μήνες –από 1/1/2017 – εξαιτίας των ειδικών φόρων κατανάλωσης:

Επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία αναμένεται να φτάσει ακόμη και στα τέσσερα λεπτά ανά λίτρο.

Ο φόρος για την αμόλυβδη βενζίνη θα φτάσει στα 10 λεπτά ανά λίτρο. Οι τιμές του καύσιμου αναμένεται να κυμανθούν από 1,4 έως 1,5 ευρώ ανά λίτρο.

Ανάλογες αυξήσεις και στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.

Και το μόνο για το οποίο μπορεί ο καταναλωτής να προσεύχεται είναι να μην αυξηθούν (πολύ) οι τιμές στις παγκόσμιες αγορές.

The post Οταν έρχονται οι φόροι – και το πετρέλαιο είναι ήδη ακριβό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα