Οι τέσσερις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Η ώρα για τη δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έφτασε – και πέρασε. Σε αυτή συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, ταυτόχρονα, ήταν ο μόνος από την ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν παρατηρητής στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Chateau de la Celle Saint–Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού. Στο κάστρο του δυτικού Παρισιού που δεν διαθέτει κλιματισμό. Ετσι, οι περισσότεροι έβγαλαν τα σακάκια τους -τι να σου κάνουν οι ανεμιστήρες- μένοντας μόνο με τα πουκάμισα

και τις γραβάτες. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φορά γραβάτες -γνωστό- ενώ ο βέλγος (πρώην) πρωθυπουργός Ελιο Ντι Ρούπο φορούσε… παπιγιόν! Να σημειωθεί ότι η τελευταία συνάντηση των ηγετών των προοδευτικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στις 12 Μαρτίου 2016.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βρετανία. Η ατζέντα της συνάντησης στο Παρίσι περιλάμβανε την Οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τη λιτότητα, την ασφάλεια και το Προσφυγικό. Στη συνάντηση, στην οποία μετείχαν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο ΕΣΚ, δεν παρίστατο ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, λόγω του φονικού σεισμού στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε τέσσερις άξονες προτάσεων, προς τους ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.

Την αύξηση των πόρων του πακέτου ΓιούνκερΤη μεταφορά πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.Να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανεργία.Τη σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου Σοσιαλδημοκρατικών και Αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνάντησης

«Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τη δυνατότητα μιας κοινής θέσης, κοινής τοποθέτησης των προοδευτικών ηγετών στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα. Από την πλευρά μου έθεσα επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρώπη για την αναπτυξιακή προοπτική, για την ατζέντα της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης», προσέθεσε.

Οι σοσιαλιστές, στο τραπέζι του κάστρου. Χωρίς σακάκια, λόγω ζέστης… (Andrea Bonetti / SOOC)

«Ζήτησα συγκεκριμένα», συνέχισε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός, «εφόσον δεν είναι εύκολο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς οι προοδευτικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν την πλήρη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι μια από τις αιτίες της κρίσης, τουλάχιστον να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην αναθεώρησή του μέσα από παρεμβάσεις διορθωτικές, μέσα από εξαιρέσεις».

«Ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Πρόγραμμα Γιούνκερ και ταυτόχρονα την προτεραιοποίηση του Προγράμματος Γιούνκερ στις χώρες εκείνες με χαμηλό ΑΕΠ, στις χώρες εκείνες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Πράγμα που σημαίνει μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια από τον βορρά προς τον νότο», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα, ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα να προτείνουμε εξαιρέσεις από το στενό αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος, για τις δαπάνες που αφορούν αναπτυξιακά κονδύλια είτε σε σχέση με την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γιούνκερ, είτε με την εθνική συμμετοχή στα διαρθρωτικά προγράμματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Και βεβαίως», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «έθεσα στο τραπέζι την ιδέα, ανάλογη εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος να υπάρχει και σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενεργητικά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».

«Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης όταν έχουμε χώρες με ανεργία πάνω από 20% και ιδιαίτερα, αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, όταν έχουμε εκατομμύρια νέους ανθρώπους, άνεργους και χωρίς ελπίδα και προοπτική. Εάν δεν ξαναβάλουμε την Ευρώπη σε μια τροχιά κοινωνικής σύγκλισης, τότε οι δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς θα είναι αυτές που θα υπερισχύσουν και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια την συνοχή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Ακριβώς επειδή θεωρώ πως η κρίση στρατηγικής, το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης σήμερα, αντανακλά και το στρατηγικό αδιέξοδο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κατέθεσα και την πρόταση για ένα φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα σήμερα για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση αλλά και την έξοδο από την κρίση μέσα από πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης. Και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα, συγκλίνοντας όλο και περισσότερο σε μια εναλλακτική κοινωνική ατζέντα», κατέληξε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

The post Οι τέσσερις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα