Οι Ρώσοι παίζουν παιχνίδια πολέμου στη Βαλτική, η Δύση ανησυχεί

Η Ρωσία του Πούτιν βρυχάται και η Δύση ακούει με ανησυχία. Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις (μαζί με της Λευκορωσίας) αρχίζουν αυτή την εβδομάδα τις μεγάλες ανά τετραετία ασκήσεις Zapad, αυτή τη φορά στα σύνορα με τη Λιθουανία, η οποία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί βλέποντας τις δυνάμεις του Πούτιν να παίζουν πολεμικά παιχνίδια έξω από την πόρτα της.

Επισήμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος 12.700 στρατιώτες και 138 τεθωρακισμένα. Σύμφωνα όμως με παρατηρητές του NATO

οι αριθμοί είναι άλλοι: θα λάβουν μέρος 80 με 100 χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες άρματα μάχης, αεροπλάνα και πλοία του ρωσικού στόλου της Βαλτικής. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο σκοπεύουν να παρακολουθήσουν εντός της εβδομάδας τα γυμνάσια, ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει σε αυτά η Μόσχα αναφέρει η Washington Post.

Πλοία του ρωσικού στόλου στην προηγούμενη άσκηση Zapad, του 2013 (Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin/Reuters)

Οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις με την ονομασία Zapad (Δύση) επί σοβιετικής περιόδου αποτελούσαν τα σημαντικότερα στρατιωτικά γυμνάσια της ΕΣΣΔ και των κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σήμερα οι δυτικοί παρατηρητές ανησυχούν μήπως οι ασκήσεις έχουν τον ρόλο Δούρειου Ιππου. Το ΝΑΤΟ δηλαδή και οι χώρες της Βαλτικής φοβούνται ότι είναι πρόσχημα για να αφήσει η Μόσχα μονίμως στην περιοχή – μετά το πέρας των ασκήσεων – δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό. «Η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι δεν πρόκειται να φύγουν» δήλωσε ανώτατος αμερικανός στρατιωτικός όπως αναφέρουν οι New York Times..

Οι γειτονικές χώρες παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις, γράφει το BBC και η ένταση στην ευρύτερη περιοχή όλο και ανεβαίνει. Ετσι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αφού προειδοποίησε τη Δύση ότι ο Πούτιν ίσως «μαγειρεύει» κάποια νέα έκπληξη τύπου Κριμαίας, διέταξε με τη σειρά του τον στρατό της Ουκρανίας να κάνει ασκήσεις, ενώ από την περασμένη Δευτέρα είναι σε εξέλιξη στη Σουηδία κοινές στρατιωτικές ασκήσεις νατοϊκών δυνάμεων – από ΗΠΑ, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Λιθουανία και Νορβηγία.

Σουηδοί στρατιώτες μετέχουν στην άσκηση του NATO «Aurora 17» (REUTERS/Johan Ahlander)

Η ανησυχία ενώ για πιθανές μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων είναι τόσο μεγάλη που κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το ΝΑΤΟ απέστειλε ειδικές δυνάμεις στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής.

Πολλοί στη Δύση καλούν τη Ρωσία να ενεργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια ώστε να ξεπεραστούν οι καχυποψίες. «Η αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας σε γη, αέρα και θάλασσα κοντά στα σύνορά μας αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατυχήματος» δήλωσε στην Washington Post ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλενμπεργκ. «Η διαφάνεια είναι το μοναδικό μέσο για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα πάντως με ειδικό αναλυτή που μιλάει στο BBC οι Δυτικοί δεν έχουν άδικο να ανησυχούν, ενώ το ίδιο εκτιμούν και οι New York Times. Και αυτό γιατί σε δύο προηγούμενες, ανάλογης σημασίας, ασκήσεις οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τελικά τις δυνάμεις τους για να επιτεθούν, το 2008 στη Γεωργία και το 2014 στην Ουκρανία. Επιπλέον η Μόσχα είναι ικανοποιημένη όταν καταφέρνει να προκαλεί σύγχυση στους Δυτικούς.

Κατά συνέπεια η Zapad 2017 θα μπορούσε πράγματι να είναι το προκάλυμμα για κάποια επιθετική κίνηση. Αλλά κατά την Washington Post η άποψη ότι οι ασκήσεις είναι το πρελούδιο ενός νέου πολέμου που σχεδιάζει η Μόσχα, είναι αστήρικτη και «εξαιρετικά απίθανη». Κατά την αμερικανική εφημερίδα δεν υπάρχουν ούτε οι προϋποθέσεις, ούτε οι συνθήκες για να προχωρήσει η Ρωσία σε μία τόσο ακραία ενέργεια.

The post Οι Ρώσοι παίζουν παιχνίδια πολέμου στη Βαλτική, η Δύση ανησυχεί appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα