Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας γνώριζαν για το πραξικόπημα

Γνώριζαν; Και αν ναι, τι ακριβώς; Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας είχαν κάνει φύλλο και φτερό τα σχέδια των επίδοξων πραξικοπηματιών τη στιγμή που εκείνοι θεωρούσαν πως δρούσαν εν κρυπτώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, λίγες ώρες πριν βγει ο στρατός στους δρόμους και πριν πετάξουν τα αεροπλάνα εναντίον του Ερντογάν και άλλων στόχων, η ΜΙΤ (σ.σ.: η μυστική υπηρεσία της χώρας) είχε πληροφορηθεί για όλο

το σχέδιο δράσης. Μπορεί αυτή η γνώση να μην απέτρεψε την επίθεση (κάπως έτσι θα είχαν σωθεί κάμποσοι αθώοι), ωστόσο κατάφερε να διασώσει τον Ερντογάν από τη σύλληψη ή ακόμη και τη δολοφονία. Επίσης, επέτρεψε στην ανακατάληψη της γέφυρας στο Βόσπορο, του αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη και τελικά την καταστολή της εξέγερσης λίγες μόνο ώρες αμέσως μετά το ξέσπασμά της.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα της, υποστηρίζει πως είχε προειδοποιήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για επικείμενο πραξικόπημα περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου.
Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5.30 μ.μ., ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν, ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στη συνέχεια, ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ.

Στις 6.30 μ.μ., μετά την εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ έδωσε εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις, ενώ απαγορεύτηκαν οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς. Παράλληλα, δόθηκε ανάλογη εντολή και στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Μια άλλη παράπλευρη εξήγηση για το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην απονενοημένη κίνησή τους το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα, όπως θα ήταν λογικό, είναι ότι αναγκάστηκαν να επισπεύσουν το σχέδιό τους. Φαίνεται πως έμαθαν ότι τα σχέδιά τους είχαν γίνει φύλλο και φτερό με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να πέσουν στη φωτιά δίχως προστατευτικό… εξοπλισμό. Ηταν σαν βουτιά στο κενό. Τελικά έπεσαν με παταγώδη τρόπο.

The post Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας γνώριζαν για το πραξικόπημα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα