Οι «Tomahawk» δεν πάγωσαν τα χαμόγελα στο δείπνο Τραμπ – Σι Τζινπίνγκ

14:10 7/4/2017 - Πηγή: Protagon

Η αρχή μίας «πολύ, πολύ σπουδαίας σχέσης» ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ έγινε στη χαλαρή ατμόσφαιρα του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, κατά δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ.

Λίγη ώρα αργότερα, αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα και από τη Φλόριντα και από την Κίνα, στη Συρία, οι ΗΠΑ πραγματοποιούσαν επίδειξη ισχύος -και για τα μάτια του κινέζου επισκέπτη- σε αντίποινα για την φονική επίθεση με χημικά αέρια που αποδίδουν στον πρόεδρο Ασαντ.

Είναι ο τρόπος της πολιτικής να μπαίνει -βίαια- στα χωράφια των κοινωνικών επαφών, όπως κατά βάση ήταν το δείπνο στη Φλόριντα.

Και όμως στο Μαρ-α-Λάγκο, το ιδιόκτητο θέρετρο του οικοδεσπότη, τα χαμόγελα και τα αστεία περίσσεψαν.

Το κλίμα ήταν φιλικό και το δείπνο διεξήχθη υπό το φως των κεριών μετά των συζύγων των ηγετών και άλλων 20 καλεσμένων.

Ο Τραμπ είχε μόνο καλά λόγια να πει για τη σύζυγο του ομολόγου του, η οποία είναι τραγουδίστρια σοπράνο με μεγάλη καριέρα στην Κίνα.

Μια αναμνηστική φωτογραφία των δύο ηγετών μαζί με τις συζύγους τους, μπροστά από την είσοδο του εξοχικού του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα (REUTERS/Carlos Barria)

«Είναι μεγάλη τιμή να έχουμε στις ΗΠΑ τον πρόεδρο της Κίνας και την εξαιρετικά ταλαντούχα σύζυγό του, μια μεγάλη, μεγάλη προσωπικότητα στην Κίνα και μεγάλη τραγουδίστρια», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους καλεσμένους του.

Εκανε μάλιστα ένα εκ πρώτης όψεως παρεξηγήσιμο αστείο για τις συνομιλίες με τον ομόλογό του: «Ηδη είχαμε μια μακρά συζήτηση και για την ώρα δεν αποκόμισα απολύτως τίποτα!». Και συνέχισε: «Βλέπω όμως ότι ανέπτυξα μια φιλία και νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα έχουμε μια πολύ, πολύ σπουδαία σχέση στην οποία προσβλέπω».

Η παράξενη χειραψία – επίδειξη υπεροχής του Τραμπ, υπό το βλέμμα της πρώτης κυρίας της Κίνας (REUTERS/Carlos Barria)

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα επίσημα δείπνα προσφέρονται περισσότερο για συνομιλίες σε χαλαρό κλίμα παρά για κάτι το ουσιαστικότερο. Στο δείπνο παρόντες ήταν η κόρη του προέδρου Ιβάνκα Τραμπ με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, τον οποίο συνέλαβε ο φακός να ανταλλάσσει συζητήσεις με την Πενγκ Λιγουάν, την σύζυγο του κινέζου προέδρου.

Οπως έγραφαν οι New York Times, ο Κούσνερ είναι το πρόσωπο στο οποίο απευθύνθηκαν οι Κινέζοι για να μιλήσουν στον πρόεδρο Τραμπ, κάθώς έχει αναπτύξει στενή επαφή με τον πρεσβευτή της Κίνας Κούι Τιανκάι.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου Τραμπ, σε συνομιλία με την πρώτη κυρία της Κίνας (REUTERS/Carlos Barria)

Παρών στη συνάντηση ήταν ακόμη ο στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ο οποίος προ ημερών απομακρύνθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αν και παραμένει στον πολύ στενό κύκλο των συνομιλητών του πρόεδρου.

«Μάχη» των κυρίων και των κυριών

Οι δύο ηγέτες, πέρα από τις επισημότητες και το πρωτόκολλο, προσπαθούν να δουν και αν μπορεί να υπάρξει μια προσωπική χημεία, πολύ περισσότερο γιατί διαφέρουν σαν χαρακτήρες και στη δημόσια παρουσία τους.

Ο οξύθυμος Τραμπ που αξιοποιεί το Twitter για να κάνει και εξωτερική πολιτική έναντι του Σι Τζινπίνγκ που έχει μια σαφώς μετρημένη -και ίσως σκηνοθετημένα χαμηλόφωνη- δημόσια παρουσία και σχεδόν ανύπαρκτη «ζωή» στα κοινωνικά δίκτυα.

Oσο για το ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις σε αυτήν την πρώτη συνάντηση, οι κινέζοι χρήστες των κοινωνικών δικτύων είδαν, σύμφωνα με τον Guardian, μια σαφή επικράτηση του προέδρου τους, που τους φάνηκε πολύ πιο χαλαρός από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το δείπνο διεξήχθη υπό το φως των κεριών μετά των συζύγων και της κόρης και του γαμπρού του Τραμπ (REUTERS/Carlos Barria)

Μία άτυπη αντιπαράθεση υπάρχει και ανάμεσα στις δύο πρώτες κυρίες. Και αυτές είναι από διαφορετικά περιβάλλονται και καταβολές.

Πρώην μοντέλο, με διακριτική παρουσία στο πλευρά του πολιτικού πλέον συζύγου της η Μελάνια Τραμπ επιχειρεί να δώσει στην προεδρία ένα αέρα γκλάμουρ. Από την πλευρά της, η Πενγκ Λιγουάν έρχεται από τον κόσμο του κινεζικού παραδοσιακού τραγουδιού και του στρατού, όπου υπηρετούσε για χρόνια από τα 18 της. Αν κρίνει κανένας από όσα γράφει το CNN, είναι μια από τις πιο καλοντυμένες Κινέζες.

Την Παρασκευή οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία για γεύμα εργασίας, ωστόσο το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει αγώνα γκολφ, το οποίο θεωρείται σύμβολο διαφθοράς στην Κίνα.

Τα ουσιαστικότερα για τις δύο χώρες μάλλον θα έλθουν τους επόμενους μήνες.

The post Οι «Tomahawk» δεν πάγωσαν τα χαμόγελα στο δείπνο Τραμπ – Σι Τζινπίνγκ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα