«Οχι» από την αντιπολίτευση στην πρόταση Καμμένου για Καστελόριζο

Αρνήθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ) να αποδεχθούν την πρόσκληση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στο ακριτικό Καστελόριζο, την προσεχή Δευτέρα. Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι δεν θα πρέπει από ελληνικής πλευράς να υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια που θα ενισχύσει την ένταση την οποία επιδιώκει συνεχώς τον

τελευταίο καιρό, η τουρκική ηγεσία με τις συνεχείς προκλητικές και αβάσιμες δηλώσεις της αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Κι ως τέτοια εκλαμβάνουν την πρόταση του κ. Καμμένου.

Η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου είναι ενδεικτική:
«Οι εξελίξεις που αφορούν στα εθνικά μας θέματα και γενικότερα τις υποθέσεις Εξωτερικής Πολιτικής είναι πολύ σοβαρές.
Απαιτούν από όλους σοβαρότητα, νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Η Νέα Δημοκρατία, έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, για μια σε βάθος ουσιαστική συζήτηση.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επιπόλαια πρωτοβουλία, που θέλει να υποκαταστήσει την ουσία με επικοινωνιακές κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού».

Όμως νωρίτερα την Παρασκευή προκλήθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πάνο Καμένο και τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος με αιχμηρή δήλωση εξέφρασε ανοικτά την αντίρρησή του. «Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ελλάδας απαιτούν σοβαρότητα στους χειρισμούς, αποφασιστικότητα, αλλά και σύνεση. Στις επικοινωνιακές “αρλούμπες” εμείς δεν συμμετέχουμε και το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή», ανέφερε.

Ο υπουργός Άμυνας απάντησε πάραυτα, κάνοντας αναφορά στην ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για το πρώτο Μνημόνιο, από το Καστελόριζο. «Το ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει το Καστελόριζο με την καταστροφική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για την είσοδο της χώρας μας στα Μνημόνια. Αντιλαμβανόμαστε τις ενοχές τους, λυπούμαστε, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε δίπλα στο Καστελόριζο», απάντησε ο κ. Καμμένος .

Όμως και το Ποτάμι εξέφρασε τη διαφωνία του για ενδεχόμενη μετάβαση των βουλευτών στο Καστελόριζο. «Η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων απαιτεί σύνεση, ψυχραιμία και εθνική συνεννόηση. Η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων, με επικοινωνιακά παιχνίδια, στην κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία κάθε άλλο παρά μας βοηθάει» δήλωσε ο Σπύρος Δανέλλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με αφορμή την πρωτοβουλία του κ. Καμμένου για συζήτηση επί των εθνικών θεμάτων στο Καστελόριζο.

Η πρόταση του Πάνου Καμμένου διατυπώθηκε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κώστα Δουζίνα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής. Στην επιστολή γίνεται λόγος για ενημερωτική συνεδρίαση των βουλευτών, στις 5 Δεκεμβρίου, στη Μεγίστη (Καστελόριζο) και η αναχώρηση θα γίνει με στρατιωτικό αεροσκάφος από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Η άρνηση του Ανδρέα Λοβέρδου και του Σπύρου Δανέλλη, που εκπροσωπεί το Ποτάμι στην Επιτροπή, ήταν κατηγορηματική με βασικό επιχείρημα ότι δεν θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενισχυθεί, με μια τέτοια ενέργεια, η τουρκική τακτική της έντασης. Από την πρώτη στιγμή ενημέρωσαν τον κ. Δουζίνα ότι διαφωνούν και δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου ο κ. Δουζίνας ενημέρωσε γραπτώς τα μέλη της Επιτροπής ότι η μετάβαση στο Καστελόριζο θα έχει χαρακτήρα συναντήσεων με τον Δήμαρχο, φορείς του νησιού και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκεί. Οσο για τα περί συνεδρίασης της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει εκεί αλλά στη Βουλή, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

Και πάλι όμως η άρνηση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης ήταν αρνητική εξηγώντας ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να γίνει εν ευθέτω χρόνο όταν δηλαδή θα έχουν πέσει οι τόνοι από τουρκικής πλευράς, επιχείρημα με το οποίο έδειξε να συμφωνεί και ο κ. Δουζίνας.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι αποφασισμένος να μεταβεί τη Δευτέρα στο Καστελόριζο.

The post «Οχι» από την αντιπολίτευση στην πρόταση Καμμένου για Καστελόριζο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα