Το «μυστικό» 15λεπτο της συνάντησης Τσίπρα-Ολάντ

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη εκτάκτως στο Παρίσι την Τετάρτη για να συνομιλήσει με τον Φρανσουά Ολάντ, μετά τις εξελίξεις (αδιέξοδο ουσιαστικά) στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός μετέφερε στον γάλλο πρόεδρο την εκτίμηση ότι η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό, διότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος. Σχετικά με το ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι το Ταμείο

προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ την Τρίτη ανακοίνωσε ύφεση 0,2%.

Πέτυχε κάτι ουσιαστικό, κάτι απτό; Προς το παρόν, ουδείς μπορεί να το πει με βεβαιότητα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έγιναν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ολάντ συμφώνησε ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Ο έλληνας πρωθυπουργός αποχώρησε ένα τέταρτο μετά τις 21:00. Σημειώνουμε ότι προσήλθε με 10 λεπτά καθυστέρηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, λίγο πριν από τις 20:30 το βράδυ της Τετάρτης.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το τελευταίο τέταρτο της συνάντησης των δύο αντρών ήταν τετ α τετ, χωρίς μεταφραστές και βοήθειες.

The last 15 minutes of the Hollande-Tsipras was in tête-à-tête mode, no delegation, no aides. Very private.

— Thomais Papaioannou (@ThomaisERT_RIK) April 13, 2016

Το βέβαιο είναι ότι σκοπός του κ. Τσίπρα ήταν πάρει μια «χείρα βοηθείας» για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Ο κ. Τσίπρας επιδίωκε από τον κ. Ολάντ να ασκήσει την επιρροή του προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αναλυτές σχολίαζαν ότι η δυνατότητα πολιτικών πιέσεων από το Παρίσι έχει περιοριστεί, λόγω των χαμηλών δημοσιονομικών επιδόσεων της Γαλλίας.

Ομως, ως δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις της Αθήνας στο Προσφυγικό, και το γεγονός ότι ορισμένοι από τους τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο Παρίσι πέρασαν από ελληνικό έδαφος, εμφάνιζαν τον κ. Ολάντ γαλλικά ΜΜΕ λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα.

Γάλλοι αξιωματούχοι (πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων) υπενθύμιζαν μάλιστα με νόημα παλαιότερη δήλωση του γάλλου προέδρου: «Εγώ θέλω να σώσω την Ελλάδα όχι τον Τσίπρα». Η δήκωση αυτή είχε γίνει σχετικά με τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού.

Hollande-Tsipras , Paris 13/4 pic.twitter.com/XGNmB2GYVY

— Thomais Papaioannou (@ThomaisERT_RIK) April 13, 2016

Την Πέμπτη στις 12:00 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 19:00 να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος «Αξελ Σπρίνγκερ» με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Βερολίνο: Ξεχάστε την πολιτική διαπραγμάτευση…

«Οι κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα δεν βοηθούν», διαμηνύει το Βερολίνο και αποκλείει την πιθανότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Είναι χαρακτηριστικά όσα μετέδωσε νωρίτερα ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος (δείτε το βίντεο).

Η λύση για την Ελλάδα είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Ο γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Αθήνας να προωθήσει τα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και Φορολογικό, σημειώνοντας με νόημα ότι «ο καθένας που συμμετέχει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μία «σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση», προσθέτοντας ότι «κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος».

Επίσης, επαρκείς χαρακτήρισε τις επαφές της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ «καθησύχασε» ότι υπάρχει συχνή ανταλλαγή απόψεων.

«Μην ανησυχείτε. Υπάρχουν αρκετές επαφές με τον κ. Τσίπρα και συνολικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Κάθε συζήτηση είναι καλή», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και αρνήθηκε να σχολιάσει το «ταξιδιωτικό πρόγραμμα» του Πρωθυπουργού.

Μαξίμου: Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου τα δύο ν/σ

Την ίδια στιγμή, αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις κινούνται τα νομοθετήματα που δρομολογεί η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές. Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν, τόσο από τη δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους Θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης» και αναφέρουν ότι προωθούνται προκειμένου να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, ασκούν έντονη κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς της ότι προσπαθεί να τορπιλίσει την προοπτική της ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης και θέτουν σειρά ερωτημάτων, για τα οποία, όπως σημειώνουν, η ΝΔ «οφείλει» να ξεκαθαρίσει τη θέση της ευθέως προς τον ελληνικό λαό.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν, δεν προέβη σε άμεσο σχολιασμό της κίνησης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων. Αφησε, ωστόσο, να εννοηθεί την Τετάρτη ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια -τα οποία προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση- προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους Θεσμούς.

The post Το «μυστικό» 15λεπτο της συνάντησης Τσίπρα-Ολάντ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα