Ο Τσίπρας, η Google και τα social media

Ολα άρχισαν από μια ανάρτηση στο γνωστό στους περισσότερους left.gr. Ή για την ακρίβεια πρώτα στο sofokleousin.gr (για να αναπαραχθεί έπειτα και από το δημοφιλές πόρταλ της Αριστεράς) και έγινε μέσα σε λίγες ώρες το βασικό θέμα συζήτησης στα social media. Στο twitter το #syriza_google έγινε άμεσα νούμερο ένα στην Ελλάδα και στο facebook τα πληκτρολόγια

πήραν φωτιά.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία προσπάθεια να περάσει στο κοινό η άποψη πως μετά τα κανάλια είναι και όλο το Internet που συνωμοτεί κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Και ειδικά η Google, η οποία «φαίνεται ότι είναι μπλεγμένη στην Ελλάδα». Σε τι είναι μπλεγμένη; «Από φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή μέχρι τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τη διαμόρφωση κλίματος και την εφαρμογή μονοπωλιακών πρακτικών στον τομέα της ενημέρωσης», αναφέρει ο συντάκτης στο άρθρο με τίτλο «H Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα»…

Μάλιστα, επιχειρείται μία αποτύπωση των ενημερωτικών μέσων τα οποία ο αρθρογράφος θεωρεί πως «υπερπροβάλλονται» στη διάσημη μηχανή αναζήτησης της Google. Αλλά δεν σταματά εκεί. Τα βάζει και με τον αλγόριθμο που εμφανίζει τα αποτελέσματα, ο οποίος προωθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα με σκοπό «την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση».

Και το καλύτερο; «Αν και όλα αυτά δεν είναι εύκολα ορατά δια γυμνού οφθαλμού, τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα αν συνδεθούν γεγονότα και εξελίξεις». Κανονική προσπάθεια αποκάλυψης σκευωρίας, δηλαδή. Κανονική συνωμοσιολογία.

Το άρθρο που έχει γίνει viral κατηγορεί sites εφημερίδων και καναλιών ότι υπερπροβάλλονται στο Google. Και συνδέει το θέμα με τον Σαμαρά και τον… κύριο Google

Θυμάστε τον Αντώνη Σαμαρά να μιλάει για το περίφημο wi-fi σε όλη τη χώρα που δεν έγινε ποτέ; Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο τότε πρωθυπουργός είπε πως είχε συναντηθεί με τον… κύριο Google, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ερικ Σμιντ το 2013 στη χώρα μας, κάτι που ερμηνεύεται ως προσπάθεια για τη δημιουργία παρασκηνιακών διαύλων επικοινωνίας. Οι μεγαλοεκδότες της χώρας βγήκαν ευνοημένοι, λέει ο συντάκτης, αφού μετά από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, τα αποτελέσματα αναζήτησης κατευθύνουν το κοινό στα sites των Μέσων τους. Πήρε τηλέφωνο, δηλαδή, ο Σμιντ και είπε να αλλάξουν τον αλγόριθμο ώστε όταν γράφεις «Τσίπρας» στη μηχανή αναζήτησης του Google να σου βγάζει άρθρα από τα μεγάλα (sic) sites.

Οπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, στο twitter στήθηκε γλέντι τρικούβερτο για το ζήτημα, με τα ειρωνικά tweets να δίνουν και να παίρνουν.
#syriza_google Tweets

Ωστόσο, το ζήτημα είναι σοβαρό, ειδικά αν το εξετάσει κανείς… χρονικά. Την ώρα που οι αγρότες βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντιόνταν με τον Πρωθυπουργό, ένα άρθρο
«κλέβει την παράσταση» και κάνει τους πάντες να ασχοληθούν με αυτό. Κι όχι με το γεγονός πως εκλεγμένοι αγρότες από τις Συντονιστικές Επιτροπές αποκλείστηκαν από το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα. Ή όχι με το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και τις μεταναστευτικές ροές, την ώρα που τα σύνορα της χώρας παραμένουν, εν μέρει, κλειστά.

Κι όλα αυτά, λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημόσια παραδοχή υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι σύντομα θα ρυθμιστεί -με κρατική παρέμβαση- το τοπίο στο Διαδίκτυο.

Πώς το έλεγε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση; Τεχνοφασισμός. Πασπαλισμένος με ψηφιακό αναλφαβητισμό.

The post Ο Τσίπρας, η Google και τα social media appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα