Ο Σορεντίνο φέρθηκε στον Μπερλουσκόνι με αγάπη

16:05 3/5/2018 - Πηγή: Protagon

Οταν αποφασίζεις να γυρίσεις μια ταινία-και στη συνέχεια να καταλάβεις ότι έχεις τόσο χρήσιμο υλικό που θα την χωρίσεις σε πρώτο και δεύτερο μέρος-για τη ζωή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα κάνεις «αγιογραφία».

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι πρέπει να είσαι αδυσώπητος. Ο βραβευμένος με Οσκαρ ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Corriere della Sera», κάνοντας τη δήλωση «Δεν κρίνω

τον Μπερλουσκόνι».

Το πρώτο μέρος της ταινίας «Loro» έκανε πρεμιέρα στην Ιταλία στις 24 Απριλίου και το δεύτερο μέρος της θα προβληθεί στις 10 Μαϊου. Η διεθνής πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εφετινού Φεστιβάλ των Καννών (8-19 Μαϊου)-αν και δεν συνηθίζεται να φιλοξενούνται εκεί φιλμ που έχουν ήδη προβληθεί, θα γίνει μια εξαίρεση για το αγαπημένο παιδί της σινεφίλ Ιταλίας, Πάολο Σορεντίνο.

Πώς αντιμετώπισε λοιπόν ο σκηνοθέτης έναν ισχυρό άνδρα της πολιτικής και των μίντια, ο οποίος έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και με ερωτικά σκάνδαλα και φλερτάρει με την ιδέα να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας;

«Ασχολήθηκα κυρίως με τα χρόνια από το 2001 ως το 2006. Αντιμετώπισα το φιλμ μου σαν ταινία εποχής, αν και όχι τόσο μακρινής. Υπάρχει αρκετή αλήθεια, αλλά και αρκετή μυθοπλασία. Με ενδιέφερε ο Μπερλουσκόνι περισσότερο ως σύμβολο, παρά ως πολιτικός και μεγιστάνας των μίντια» εξηγεί ο Σορεντίνο.

Οποιος έχει δει το «Il Divo», ταινία που ασχολείται με τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις του Τζούλιο Αντρεότι, αλλά και το εξαιρετικό τηλεοπτικό «Young Pope» με τον Τζουντ Λο σε ρόλο αιρετικού Πάπα και φυσικά, το οσκαρικό «Η τέλεια ομορφιά» (La grande belezza), μπορεί να καταλάβει ότι ο Σορεντίνο δεν μένει ποτέ στην επιφάνεια των ηρώων του, όσο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες κι αν είναι.

Στο «Loro», τον Μπερλουσκόνι υποδύεται ο Τόνι Σερβίλο. Σε μια σκηνή, τον βλέπουμε με την πλάτη γυρισμένη στον φακό και μια φωνή off camera τον ρωτά: «τί περίμενες; ότι θα μπορούσες να γίνεις ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα, να γίνεις πρωθυπουργός και όλοι να είναι τρελοί και παλαβοί για σένα;».

«Ναι. Αυτό ακριβώς περίμενα» είναι η αποστομωτική απάντηση της κινηματογραφικής εκδοχής του Μπερλουσκόνι. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Σορεντίνο, «με γοητεύουν οι άνθρωποι που πέφτουν ξαφνικά από τον θρόνο τους, που βλέπουν τα όνειρά τους να γίνονται εφιάλτες».

Και επικαλούμενος τα λόγια του Ερνεστ Χέμινγουεϊ: «κανένας άνθρωπος δεν βιώνει το ιδανικό φινάλε ζωής. Εκτός αν είναι ταυρομάχος». Και παραλληλίζοντας τον Μπερλουσκόνι με ταυρομάχο: «μου δίνει την αίσθηση ότι θέλει από στιγμή σε στιγμή να ξαναβγεί στην αρένα για ένα μεγάλο φινάλε. Τέτοιου είδους άνθρωποι δεν μπορούν να αποσυρθούν αθόρυβα».

The post Ο Σορεντίνο φέρθηκε στον Μπερλουσκόνι με αγάπη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα