Ο προστατευτισμός του Τραμπ αφήνει απροστάτευτες τις ΗΠΑ

19:04 1/6/2018 - Πηγή: Protagon

«Πρώτα η Αμερική!» – αυτό ήταν το σύνθημα-μήνυμα που ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε προς το εσωτερικό των ΗΠΑ, και σε εκλογικό επίπεδο δεν βγήκε χαμένος. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι θα κερδίσει και τώρα, καθώς το ίδιο σύνθημα απευθύνει, urbi et orbi, σε επίπεδο παγκοσμίου εμπορίου – ήδη οι αντιδράσεις ήλθαν από παντού, είναι αναντίρρητες ως προς την ουσία τους και αυστηρές ως προς την εκδήλωσή τους.

Το πολιτικό περιεχόμενο του συνθήματος πάντως είναι πάνω-κάτω το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις: η Αμερική

του Τραμπ δεν προηγείται απλώς, η Αμερική του Τραμπ αποφασίζει (και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να εκτελούν – παρ’ ότι η πολιτική ορθότητα δεν συγκαταλέγεται στα προεδρικά ατού, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί απερίφραστα, ωστόσο υπονοείται, και η ανάλυση του BBC το επισημαίνει ως τη σημαντική πλευρά της προεδρικής λογικής και στα οικονομικά θέματα).

Ουάσιγκτον 1η Ιουνίου: στις στρατιωτικές χαιρετούρες είναι «πρώτη η Αμερική», όμως η οικονομία απαιτεί εξωστρέφεια (REUTERS / Leah Millis)

Η μονομερής απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την ΕΕ και από τρίτες χώρες, με άρση της προσωρινής εξαίρεσης, είναι ένα μέτρο που ελήφθη για να εξυπηρετήσει την ιδέα που έχει ο αμερικανός πρόεδρος, πρώτον, για την κυριαρχική ισχύ και, δεύτερον, για τον τρόπο επιβολής της στο διεθνές πεδίο.

Σε επίπεδο οικονομικής αντίληψης των πραγμάτων, αυτή η -σφόδρα αμφισβητούμενη από τους οικονομολόγους- ιδέα παραγωγής οικονομικών αποτελεσμάτων καλείται προστατευτισμός και βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής και οικονομικής εξωστρέφειας των ΗΠΑ από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, εξωστρέφεια η οποία τις κατέστησε πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου μέχρι σήμερα.

Προστατευτισμός λοιπόν, όμως «δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες» – αυτό ήταν το ευρωπαϊκό μήνυμα-απάντηση που εστάλη συστημένο στον αμερικανό πρόεδρο από την Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ. Το υστερόγραφό του, δε, ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να το σκεφθεί ιδιαιτέρως: «Από τη μεγάλη ζημία στη βιομηχανία θα χτυπηθούν θέσεις εργασίας όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ»...

Προσφυγή στον ΠΟΕ και αντίμετρα

Η ΕΕ θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλουν από σήμερα δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ.

Η κ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι η «ατυχής αμερικανική απόφαση αποδυναμώνει περισσότερο τις ευρωατλαντικές σχέσεις και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών κλυδωνισμών στις αγορές παγκοσμίως». Τόνισε δε ότι το αμερικανικό επιχείρημα σχετικά με την ασφάλεια δεν ισχύει: «Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως απειλή για την ασφάλεια». Φυσικά, η ΕΕ θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα και θα πράξει τα δέοντα για να προστατεύσει την κοινοτική αγορά από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλούν οι περιορισμοί στο εμπόριο με ευθύνη των ΗΠΑ.

«Αν οι ιθύνοντες αυτού του κόσμου δεν ακολουθούν τους κανόνες, τότε το σύστημα θα μπορούσε να καταρρεύσει» ανέφερε η κ. Μάλμστρομ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ υπερασπίζεται ένα πολυμερές σύστημα παγκοσμίου εμπορίου το οποίο βασίζεται σε κανόνες.

Κανόνες που τηρούνται από όλους.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Τον κίνδυνο της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης εξαιτίας των αμερικανικών δασμών επισημαίνουν και οι Γάλλοι, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών τους Μπρουνό Λε Μερ ο οποίος επικέντρωσε στην ισχύ: «Οι Ευρωπαίοι δεν θα κερδίσουν τίποτα επιδεικνύοντας αδυναμία, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα σεβαστεί ποτέ την αδυναμία των Ευρωπαίων». Μιλώντας στον Καναδά προς τον Τύπο, ο Λε Μερ είπε επίσης ότι «η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7 στον Καναδά είναι μάλλον μια σύνοδος… G6 + 1, με τις ΗΠΑ απέναντι σε όλους», θέλοντας να υπογραμμίσει τον επιθετικό χαρακτήρα του προστατευτισμού.

The post Ο προστατευτισμός του Τραμπ αφήνει απροστάτευτες τις ΗΠΑ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα