Ο «καλός Γερμανός» Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον Αλέξη Τσίπρα

Αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο κακός, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είναι ο καλός. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών -και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στις εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου- φρόντισε να κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στην Ελλάδα, μολονότι την ίδια ώρα ο χερ Σόιμπλε

έθετε εμμέσως πλην σαφώς ξανά θέμα Grexit.

Tις επαφές που είχε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας την Κυριακή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και την προειδοποίηση κατά του «δημόσιου παιχνιδιού» με τη Συνθήκη της Λωζάνης από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ακολούθησε η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με πολιτικές τιμωρίας».

Τόνισε επίσης πως ήρθε η ώρα να στρέψει το ενδιαφέρον της προς τον ελληνικό λαό, ώστε να υπάρξει θετική διέξοδος τόσο στην οικονομική όσο και την προσφυγική κρίση. Αλλωστε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα και ο ελληνικός λαός έχει κάνει «μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».

(INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε από την πλευρά του πως στο παρελθόν οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας δεν βρίσκονταν σε καλό επίπεδο, ωστόσο πλέον, ανέφερε, έχουν βελτιωθεί αισθητά και οι δύο πλευρές εργάστηκαν σκληρά για τη βελτίωσή τους.

Τόνισε πως έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τη χώρα και τον κ. Τσίπρα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική, την προσφυγική κρίση και μία πολυτάραχη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Δήλωσε ωστόσο ευγνώμων που βρίσκεται στο πλευρό ενός εταίρου φιλικού προς την ΕΕ, που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η συνοχή των υπολοίπων κρατών – μελών στην ΕΕ, μετά και το Brexit.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στην Αυστρία, καθώς οι ψηφοφόροι «δεν επέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων», όπως δήλωσε, ενώ σημείωσε πως παρακολουθεί με με ανησυχία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, κάνοντας λόγο για κυβερνητική κρίση που πρέπει να επιλυθεί. «Σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα για την Ευρώπη σε μία τόσο δύσκολη εποχή», σημείωσε.

Στις 13:15 ο κ. Σταϊνμάγερ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

The post Ο «καλός Γερμανός» Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον Αλέξη Τσίπρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα