Ο Ερντογάν ζητά τον λόγο από την ΕΕ: «Πού είναι τα τρία δισ.;»

Επιθετική ρητορική προς την ΕΕ υιοθετεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζητά τα… ρέστα του. Ανεβάζοντας τους τόνους, κάνει λόγο για αθέτηση των υποσχέσεων από πλευράς ΕΕ και υποστηρίζει ότι από τα τρία δισ. που του έταξε η Ενωση για το Προσφυγικό, έχουν χορηγηθεί μόνο τα 850 εκατομμύρια.

«Οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Είπαν ότι θα έδιναν τρία δισ. ευρώ και άλλα τρία δισ. για στήριξη, αλλά μέχρι τώρα έχουν μπει στα ταμεία μας 850 εκατομμύρια. Αν σκοπεύετε να δώσετε αυτά τα χρήματα, δώστε τα.

Αυτό το έθνος έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας» τόνισε ο Ερντογάν ανεβάζοντας τον βαθμό επιθετικότητας, σε μια περίοδο που οι σχέσεις με τη Δύση είναι τεταμένες και οι απειλές από την Αγκυρα για διοχέτευση προσφύγων στην Ευρώπη δίνουν και παίρνουν.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί η δεύτερη δόση των τριών δισ. για έργα από τα οποία θα ωφεληθούν οι σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία.

«Τώρα συζητούν τα δεύτερα τρία δισ., αλλά δεν έχουμε ακόμη λάβει την πρώτη δόση» δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους στη σύνοδο της Βάρνας, στις 26 Μαρτίου.

Ακόμα τρία δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα, με τις παράτυπες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων να έχουν μειωθεί κατά 97% σε σχέση με τη χρονική περίοδο πριν από την έναρξη λειτουργίας της συμφωνίας.

Η Επιτροπή, έτσι, κινητοποίησε τη δεύτερη δόση των τριών δισ. του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της χρηματοδότησης, που διήρκεσε μέχρι το τέλος του 2017.

Απευθυνόμενος προς την ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, ο τούρκος πρόεδρος έδωσε ένα ακόμη ρεσιτάλ προκλητικότητας από το βήμα του Προεδρικού Μεγάρου. «Η ΕΕ στήριξε την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ. Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα τους βοηθάνε φυσικά με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμα κι έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

The post Ο Ερντογάν ζητά τον λόγο από την ΕΕ: «Πού είναι τα τρία δισ.;» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα