Ο Μπουτάρης προαναγγέλλει τρίτη θητεία και… συναντά Τσίπρα

Στην πολιτική πολλά –αν όχι τα πάντα– είναι θέμα timing και εντυπώσεων. Με δήλωσή του την Πέμπτη ο Γιάννης Μπουτάρης φάνηκε να προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι θα διεκδικήσει και τρίτη δημαρχιακή θητεία στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπηρέτησε με σθένος την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και ότι «με τη δική σας υποστήριξη θα συνεχίσω να την υπηρετώ, με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια».

Σε μια φαινομενικά άσχετη εξέλιξη, ο κ. Μπουτάρης συναντάται

με τον Αλέξη Τσίπρα το πρωί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Σε μια πρώτη ανάγνωση είναι μια συνάντηση που ο Πρωθυπουργός οφείλει να κάνει, να σταθεί δηλαδή πλάι σε έναν δήμαρχο που δέχτηκε επίθεση από τραμπούκους φασίστες. Ακόμα και αν μείνουν εκεί τα πράγματα ο κ. Τσίπρας σπεύδει να πιστωθεί πολιτικά τον συμβολισμό και ενώ έχει ήδη στοχοποιήσει τη ΝΔ για τα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο.

Ωστόσο, πολλοί στη Θεσσαλονίκη καταδεικνύουν την πολιτική συγκυρία: 17 μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει κομματικό υποψήφιο για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, μια στήριξη –άτυπη ή επίσημη– στον κ. Μπουτάρη θα είναι μια επωφελής λύση και θα γλιτώσει την Κουμουνδούρου από περιπέτειες και ντροπιαστικές ήττες (ακόμα και το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είχε πάρει μόλις 10,47%).

Αλλά δεν το συζητούν μόνο στη Θεσσαλονίκη αυτό το ιδιότυπο φλερτ Τσίπρα – Μπουτάρη. Το προβάλλει με εντυπωσιακό τρόπο –πιο εντυπωσιακός δεν γίνεται– στο πρωτοσέλιδό της η κομματική «Αυγή».

Το 2010 ο κ. Μπουτάρης εξελέγη για πρώτη φορά όντας προτεινόμενος της ΔΗΜΑΡ και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που ήταν τότε κυβέρνηση, αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη που τότε είχε διαγραφεί από τη ΝΔ και είχε συστήσει τη βραχύβια Δημοκρατική Συμμαχία. Το 2014 επανεξελέγη ως ανεξάρτητος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που τότε είχαν ήδη αναιμικά ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο. Θα τολμήσει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία το 2019, σε ηλικία 77 ετών; Η επίθεση εναντίον του και η στήριξη όλων των παρατάξεων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου φαίνεται ότι έδωσε άλλη διάσταση και άλλη βαρύτητα στην παραμονή του στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στη δήλωσή του ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρει:

«Συλλογική και Ατομική Ευθύνη για να μην Καταντήσουμε Ζούγκλα.

» Η επίθεση εναντίον μου ήταν επίθεση εναντίον του καθενός από σας. Η ωμή βία απειλεί όλους όσοι μάχονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου.

» Δυστυχώς στη χώρα μας, ειδικά την εποχή της κρίσης, η λαϊκή δυσαρέσκεια γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους ανθρώπους. Από οργανώσεις που εκτρέφουν αυταρχικές και βίαιες συμπεριφορές στο όνομα, υποτίθεται, της αγανάκτησης του κόσμου.

» Το σχέδιό τους αυτό το προάγουν με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό μοντέλο. Αυτό του φασισμού. Και ο φασισμός ξέρουμε που οδηγεί.

» Είναι υποχρέωσή μας το γεγονός αυτό να το αναδείξουμε. Να ονοματίσουμε τους οργανωτές και εμπνευστές των φασιστικών σχεδίων και να τους απομονώσουμε. Καλώ τις αρχές να συνεχίσουν το έργο τους και να φτάσουν όχι μόνο στα ‘στρατιωτάκια’ που εκτελούν πράξεις, όπως η προχθεσινή.

» Χθες κάποιοι άνθρωποι άφησαν παιδιά, δουλειές, διασκέδαση για να προστατεύσουν το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τη γνώμη του και να διαφωνεί χωρίς όμως ποτέ να επιβάλει την άποψή του με τη βία. Εντέλει όλοι έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη για να μην καταντήσουμε ζούγκλα. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στον αγώνα αυτό που είναι δύσκολος και καθημερινός.

» Την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου προσπάθησα με σθένος να την υπηρετήσω. Γι’ αυτό άλλωστε στοχοποιήθηκα. Με τη δική σας υποστήριξη θα συνεχίσω να την υπηρετώ, με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια».

Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας

Πέρα από τη συνάντηση με τον δήμαρχο, ο κ. Τσίπρας θα έχει συσκέψεις με συνεργάτες του στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρει το voria.gr ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παραστεί και στην κηδεία του Χάρρυ Κλυνν, η οποία γίνεται σήμερα στην Καλαμαριά.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την επίθεση κατά του δημάρχου, η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει και άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και ένας εν ενεργεία αστυνομικός. Και οι τρεις κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εξύβρισης και της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

The post Ο Μπουτάρης προαναγγέλλει τρίτη θητεία και… συναντά Τσίπρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα