Νύχτα τρόμου από τους νέους σεισμούς στην κεντρική Ιταλία

Οι μνήμες της καταστροφής στο Αματρίτσε τον Αύγουστο ήταν ακόμη νωπές. Είχαν περάσει μόλις 60 μέρες και 60 νύχτες από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σκόρπισε την καταστροφή και τον θάνατο στην κεντρική Ιταλία· πάνω από 300 νεκροί ήταν ο απολογισμός. Ετσι η επιστροφή του Εγκέλαδου στη γειτονική μας χώρα τη νύχτα της Τετάρτης προκάλεσε απίστευτο πανικό. Οι άνθρωποι βγήκαν στον δρόμο ακόμα και στη Ρώμη: τρεις ισχυρότατες δονήσεις (5,4 Ρίχτερ η πρώτη το απόγευμα, 5,9 η δεύτερη και 4,6 η τρίτη), συνέθεσαν ένα σκηνικό πανικού και μια νύχτα θρίλερ με την Ιταλία

να ξαγρυπνά έντρομη.

Ενας ηλικιωμένος που πέθανε από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια των δονήσεων ήταν ο πρώτος νεκρός των νέων σεισμών.

Η επαρχία Ματσεράτα, και οι περιοχές ανάμεσα στο Μάρκε και την Ούμπρια, ήταν στο επίκεντρο. Ταρακουνήθηκαν Ρώμη, Ακουιλα και Περούτζια, ακόμη και η Φλωρεντία και η Νάπολη.

Χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλεφωνικές γραμμές έχουν μείνει χωριά μετά την πρώτη δόνηση. Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 20:11 ώρα Ελλάδας (19:11 τοπική ώρα) για να ακολουθήσει στις 22.18 ώρα Ελλάδας η δεύτερη, ισχυρότερη δόνηση με εστιακό βάθος μόλις οκτώ χιλιομέτρων και το ίδιο επίκεντρο.

Εικόνες από την τηλεόραση στο Βίσο (REUTERS/Reuters Tv)

Η δεύτερη σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, από το Μιλάνο μέχρι και τη Νάπολη, ενώ ακολούθησε μπαράζ μετασεισμών έως και 3,4 βαθμών.

Ο σεισμολόγος του ιταλικού Εθνικού Κέντρου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) Αλεσάντρο Αμάτο εκτίμησε ότι ο σεισμός συνδέεται με τη δόνηση της 24ης Αυγούστου, αναφέροντας σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι εντοπίζεται στην ήδη ενεργή ζώνη και πιθανώς πρόκειται για ενεργοποίηση νέου ρήγματος!

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διέψευσε αναφορές που αποδόθηκαν σε στελέχη της για πολλούς νεκρούς, κάνοντας λόγο για «σύγχυση λόγω της χαοτικής κατάστασης».

Στο επίκεντρο του σεισμού βρέθηκαν τα χωριά Καστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα με 318 μόνιμους κατοίκους, Βίσο (1.200 κάτοικοι) και Ουσίτα (441), όλα στην επαρχία της Ματσεράτα καθώς και Πρέτσι στην επαρχία της Περούτζια.Στο Βίσο επικράτησαν σκηνές πανικού με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον πρώτο σεισμό. Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή στο Καστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα, το οποίο βυθίστηκε στο σκοτάδι.

Σε μήνυμά του στο twitter λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξέφρασε τη συμπαράστασή του και όλου του ιταλικού λαού στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τους νέους σεισμούς.

Voglio ringraziare chi sta lavorando sotto l'acqua nelle aree del #terremoto. Tutta l'Italia abbraccia forte le popolazioni colpite ancora.

— Matteo Renzi (@matteorenzi) October 26, 2016

Εκκλησία κατέρρευσε κοντά στην πόλη Νόρτσια της περιφέρειας Μάρκε. Διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, η οποία οδηγεί από τη Ρώμη προς τις πληγείσες περιοχές.

Στις πληγείσες ζώνες της επαρχίας Ματσεράτα -όπου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση μετά το σεισμό- έχουν σημειωθεί καταρρεύσεις χωρίς να είναι σαφής η έκταση. Ομάδες διάσωσης έχουν αναχωρήσει για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας.

Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη, το οποίο εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

The post Νύχτα τρόμου από τους νέους σεισμούς στην κεντρική Ιταλία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα