Νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ το «γεράκι» Τζον Μπόλτον

Τρεις διαφορετικούς συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας άλλαξαν σε 14 μήνες οι ΗΠΑ: Αν υπάρχει μια ένδειξη για την διαρκή αναταραχή στα παρασκήνια του Λευκού Οίκου του Ντόναλντ Τραμπ, αυτή είναι οι αντικαταστάσεις των κορυφαίων αξιωματούχων.

Αργά την Πέμπτη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε μέσω Twitter –για άλλη μια φορά όπως με την καρατόμηση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ

Τίλερσον- την αντικατάσταση από τις 9 Απριλίου του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, απόστρατου στρατηγού Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ.

Τη θέση του θα αναλάβει ο κατά γενική παραδοχή υπερσυντηρητικός Τζον Μπόλτον, «γεράκι» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Πρώτος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ ήταν ο Μάικλ Φκλιν που αποχώρησε μέσα σε ένα μήνα λόγω των αποκαλύψεων για τις επαφές του με τη Ρωσία.

I am pleased to announce that, effective 4/9/18, @AmbJohnBolton will be my new National Security Advisor. I am very thankful for the service of General H.R. McMaster who has done an outstanding job & will always remain my friend. There will be an official contact handover on 4/9.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 22, 2018

Ο Μπόλτον, ένα από τα πιο σκληρά «γεράκια» της κυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους, που έγινε σχολιαστής (πού αλλού;) στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, είναι γνωστός για το εξαιρετικά τραχύ στιλ του.

Ηταν ένας από τους σκληρότερους επικριτές της συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν που είχε υπογραφτεί το 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τασσόταν ακόμη σταθερά υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης τόσο εναντίον του Ιράν, όσο κι εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Ο απερχόμενος σύμβουλος ΜακΜάστερ (REUTERS/Yuri Gripas/File Photo)

Χαιρετίζοντας το «εξαίρετο έργο» του ΜακΜάστερ, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο παρασημοφορημένος στρατηγός τριών αστέρων θα παραμείνει για πάντα «φίλος» του.

Εξάλλου, εδώ κι εβδομάδες ο ΜακΜάστερ έβλεπε τη θέση του να αποδυναμώνεται ελλείψει υποστήριξης από τον πρόεδρο και με τις φήμες περί άμεσα επικείμενης αποχώρησής του να επιμένουν.

Στροφή (ακόμη πιο) δεξιά

Η ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται δέκα ημέρες μετά την ξαφνική καθαίρεση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο νυν διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, άλλο ένα «γεράκι» των Ρεπουμπλικάνων.

Μετά από μια μακρά περίοδο, το επιτελείο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ παίρνει μια ξεκάθαρα «σκληρή» και συντηρητική μορφή, την ώρα που ανοιχτά μέτωπα όπως η Βόρεια Κορέα αλλά και το Ιράν θα απαιτούσαν ίσως μια διαφορετική, περισσότερο πραγματιστική προσέγγιση.

Ο ίδιος ο Μπόλτον δήλωσε πάντως ότι βλέπει τον συγκεκριμένο ρόλο ως αυτόν του «έντιμου μεσολαβητή» που παρουσιάζει στον πρόεδρο το πλήρες φάσμα των επιλογών του.

The post Νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ το «γεράκι» Τζον Μπόλτον appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα