Μια γέφυρα για δύο Ελλάδες

Τι μέρα και η χθεσινή! Πώς συνταίριαξε η τύχη, δυο υπόγεια συγκοινωνούντα γεγονότα, σε μια μέρα; Από τη μια ο λόγος του Πολάκη εναντίον του Συνολάκη. Από την άλλη, ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ απέναντι στο λόγο και τις πράξεις του Αλέξη Τσίπρα. Δυο κατευθύνσεις, δυο προορισμοί εκ διαμέτρου αντίθετοι. Ποιον θα πάρουμε; Ποιον θ’ αφήσουμε;

Παύλος Πολάκης-Κωνσταντίνος Συνολάκης. Νομίζω, ότι ούτε ο πλέον σκανδαλιάρης, οξυδερκής σκηνοθέτης δεν θα έβρισκε

πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις διαφορετικών. Ο ένας με τις μουστάκες του και την διεστραμμένη, επιθεωρησιακή αντρίλα του, να χύνεται στα πατώματα και από την άλλη ένας επιστήμων, διεθνούς αναγνώρισης, με παπιγιόν. Ο σουρεάλ Θεός της χώρας μας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο γενναιόδωρος μαζί μας!

Πώς προέκυψε στη ζωή μας ο κ. Συνολάκης; Μια ματιά στο βιογραφικό του. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1997) και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (2004). Έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων. Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής, έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις. Εχει λάβει το βραβείο Mofatt-Nichol (ΗΠΑ το 2015), βραβείο Soloviev στον τομέα φυσικών καταστροφών (European Geosciences Union 2014), βραβείο για τη συμβολή του στην πολιτική προστασία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας (2001), έχει βραβευτεί από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ (1988). Ίδρυσε το 1995 το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016. Επίσης, όπως μου επισύρουν την προσοχή γνώστες επιστήμονες «Ο κ. Συνολάκης έχει στο google scholar 12.000 citations και h-index=57. Λίγοι Έλληνες επιστήμονες έχουν να επιδείξουν τόση μεγάλη διεθνή αναγνώριση».

Και τι τόλμησε ο εν λόγω επιστήμων να κάνει; Του ανατέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διερευνήσει, αν θα ήταν δυνατόν να εκκενωθεί το «εμβληματικό» Μάτι και τι χρόνος θα απαιτούνταν για αυτό, ώστε να μην θρηνήσουμε 99 νεκρούς μέχρι σήμερα. Κάτι που προφανώς θα μας είναι χρήσιμο για την αποφυγή αντίστοιχου δράματος. Τα συμπεράσματα της έρευνας όμως αποδόμησαν με επιστημονικό τρόπο το αφήγημα της κυβέρνησης ό,τι η τραγωδία δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί και καθ΄όλα ενήργησαν άριστα.

Ο Συνολάκης εν ολίγοις διέπραξε «έγκλημα»! Και αμέσως ανέλαβε ο κάου μπόι, ο Παύλος Πολάκης, να καθαρίσει. Αρχικά τον κατήγγειλε ως «με το κύρος του βαφτιστηριού Μητσοτάκη» άρα πατριώτες, εν τω μέλλοντι αποκλείονται από τον δημόσιο διάλογο 1.000 βαφτιστήρια Μητσοτάκη και ακυρώνεται η όποια αξία τους. Και εν συνεχεία ανάρτησε φωτογραφία του σπιτιού του Κωνσταντίνου Συνολάκη στο FB και κοινοποίησε και τη διεύθυνσή της οικίας του ανθρώπου. Το χωράει ο νους σας; Αν αυτό δεν είναι τραμπουκισμός τότε τι είναι; Δυο Ελλάδες, πατριώτες. Δυο Ελλάδες σε τιτάνια μάχη. Ποια θα κερδίσει;

Χθες παρακολούθησα την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Μια ομιλία σαν, όχι από πόντιουμ, αν και έστεκε ο ομιλητής στο βήμα ενός κατάμεστου χώρου, αλλά νοητά σαν σε αίθουσα συμβουλίου. Που κάθονται γύρω γύρω όλοι, χρήσιμοι και ισότιμοι. Και βάζουν στο τραπέζι, τα στοιχεία που συνέλεξαν με μεθοδικότητα και σοβαρή εργασία και σχεδιάζουν κινήσεις με όραμα αλλά και πρακτικότητα και ρεαλισμό. Λύσεις που στοχεύουν στο εφικτό. Σαν για να κτίσεις εμπιστοσύνη, όχι για να κοροϊδέψεις. Σαν για να μπορείς να σταθείς έντιμος απέναντι στην ευθύνη των λεγόμενών σου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει ανάμεσα από Συμπληγάδες από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην πολιτική. Οικογενειακές, εσωκομματικές… Τι τύχη, το άγραφο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα! Πόσο μικρόμυαλα-αυτοκαταστροφικά δεν το εκμεταλλεύτηκε! Πόσα βαρίδια πρέπει να ξεφορτωθεί ο Κ.Μ, πόσες ισορροπίες πρέπει να νοιαστεί, πόσα «μικρόψυχα» πρέπει να προσπεράσει, με πόσα επείγοντα πρέπει ν΄αναμετρηθεί, πόσο χάος θα αναλάβει, πόσο γκρέμι καλείται να κτίσει, με τι ανυπόμονο λαό θα έχει να λογαριαστεί, πόσους θυμούς μας πρέπει να ξεθυμάνει, τι αντιπολίτευση θα έχει απέναντί του, να του νυχτογκρεμίζει, ότι εκείνος θα ημεροκτίζει!

«Με τον Τσίπρα όλα γίνονται αναίμακτα». Αρα… Ηλεγχε ως αντιπολίτευση και ελέγχει ως κυβέρνηση, τη ροή του αίματος που χύθηκε και θα χυθεί, αν δεν είναι κυβέρνηση;

Χαρισματικός δεν είναι ο ταχυδακτυλουργός που μας περιπαίζει. Δεν είναι ο λαϊκιστής που μας κλείνει το μάτι και στιγμιαία μας ξεπετάει στα ουράνια

Έχουμε αντιληφθεί τι λέμε; Εχουμε αντιληφθεί τι έχουμε αποδεχτεί με τραγική ελαφράδα; Παρατηρούσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον λόγο του. Επικοινωνιακά, περπάτησε μια προσωπική διαδρομή από τη γη ως το φεγγάρι. Αναρωτιέμαι όμως, αν ζητούμενο μας είναι «η επικοινωνία» ή η κατεύθυνση της κοινωνίας. Μια κοινωνία που ζει, κάτι χειρότερο του θανάτου. Βρίσκεται σε κώμα. Τον ακούω να θέτει τους στόχους του, πίσω από τους στόχους διαφαίνεται ότι υπεύθυνα άκουσε την κοινωνία, εργάστηκε, διαβουλεύτηκε με γνώστες, έχει μια σειρά. Όμως, πάνω και πέρα απ΄όλα, αυτό που είναι ευεργετικά διακριτό είναι, ότι ίσως ξερίζωσε την πρώτη τραγική μας παθογένεια.

Χαρισματικός δεν είναι ο ψεύτης, δεν είναι ο ανεύθυνος που ξεπετάει στόχους εν γνώσει του ότι δεν μπορεί να τους τηρήσει, αλλά έχει το ταλέντο να τα μπαλώσει. Χαρισματικός δεν είναι ο ταχυδακτυλουργός που μας περιπαίζει. Δεν είναι ο λαϊκιστής που μας κλείνει το μάτι και στιγμιαία μας ξεπετάει στα ουράνια. Χαρισματικός είναι αυτός που θα μας περπατήσει επιτέλους σε μια, όχι καμένη γη. Να θυμάστε, τα δράματα μας τα μοίρασαν οι «χαρισματικοί». Ηρθε η ώρα να εμπιστευτούμε την τύχη μας σε μεθοδικούς, που σεβόμενοι τις πληγές της κοινωνίας μας, ελπίζουμε να πράξουν το καλύτερο εφικτό.

Δυο Ελλάδες, πατριώτες. Εκ διαμέτρου αντίθετες. Ποιος θα κτίσει γέφυρες; Να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη, μέρα μεσημέρι.

The post Μια γέφυρα για δύο Ελλάδες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα