Μη εξυπηρετούμενα δάνεια €106 δισ., ο «κόκκινος» μπελάς του Ευκλείδη

08:53 6/4/2017 - Πηγή: Protagon

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία θα απασχολήσει το Σαββατοκύριακο στη Βαλέτα τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ –την επομένη του Eurogroup– γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Αυτό δεν είναι καλό.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συγκεντρώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 920 δισ. ευρώ, ωστόσο

περίπου ένα στα εννέα τέτοια δάνεια φαίνεται πως είναι ελληνικό!

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε την τριμηνιαία έκθεσή της για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Ενα θετικό είναι ότι κατά το τέλος του 2016, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων δηλαδή, μειώθηκε κατά 1,2% συγκριτικά με το τέλος του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αγγίζοντας τα 106,3
δισ. ευρώ ή το 44,8% των συνολικών ανοιγμάτων. Αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο παρατηρήθηκε μείωση του υπολοίπου των ΜΕΑ και το πρώτο από την έναρξη της κρίσης που παρατηρήθηκε μείωση στο δείκτη ΜΕΑ, σημειώνει στην έκθεσή της η ΤτΕ. Αλλά τα καλά νέα σταματούν εδώ.

Παρά τη μείωση, ο δείκτης των «κόκκινων δανείων» παραμένει ιδιαίτερα υψηλός σε όλα τα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 41,5% για τα στεγαστικά δάνεια, το 54,0% για τα καταναλωτικά και το 44,6% για το επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια.

Είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στη νομοθέτηση του λεγόμενου εξωδικαστικού συμβιβασμού και με τις εκροές καταθέσεων, οι οποίες αυξάνονται όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, μπορεί να σαρώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η Handelsblatt, έχει στη διάθεσή της εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Μάλτας το οποίο αναφέρεται στα «κόκκινα δάνεια» ως μεγάλο για τις τράπεζες που τα έχουν στην κατοχή τους.

Η συνάντηση των 27 υπουργών στη Μάλτα είναι άτυπη. Δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά διεξοδικές και εις βάθος συζητήσεις. Που σημαίνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μια ημέρα μετά το Eurogroup-ορόσημο της 7ης Απριλίου, θα έχει έναν ακόμα μπελά στο κεφάλι του, πέρα από τη β’ αξιολόγηση. Σίγουρα πιο «κόκκινο» και ίσως και πολύ σοβαρότερο…

The post Μη εξυπηρετούμενα δάνεια €106 δισ., ο «κόκκινος» μπελάς του Ευκλείδη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα