Μετασεισμοί κράτησαν τα Ιωάννινα σε αγρυπνία

Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» τα Ιωάννινα το βράδυ του Σαββάτου, αλλά οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και ημέρες! Αυτό προέβλεψε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι να περάσει το πρώτο 48ωρο από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός

ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος». Πάντως, τόνισε ότι «όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Ο πρώτος σεισμός, 5,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου. Εγινε αισθητός μέχρι και στην Κέρκυρα. Ακολούθησε μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών στις 2.06 ενώ λίγο μετά τις 3 σημειώθηκαν τρεις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις – μεγέθους 4,5, 4,9 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εκτότε οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, και ειδικά των χωριών του Πωγωνίου και της Ζίτσας, είχαν βγει στους δρόμους και τις πλατείες των Ιωαννίνων καθώς μέχρι το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν πάνω από 80 μετασεισμικές δονήσεις.

«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης, προσθέτοντας ότι παρακολουθούν το φαινόμενο στενά. Κάποιοι όμως ήταν ισχυροί. Για παράδειγμα, ένας μετασεισμός με ισχύ 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:40 π.μ. με επίκεντρο τους Αγίους Σαράντα. Μια ακόμη ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,σημειώθηκε στις 8 και 55, με επίκεντρο 26,7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κόνιτσας και με μικρό εστιακό βάθος.

Οπως επεσήμανε το epirusgate.gr, στους δρόμους της πόλης δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες είχαν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονταν στην παραλίμνια περιοχή, μακριά από κτίρια, όπου ένιωθαν πιο ασφαλείς.

Κυκλοφοριακό πρόβλημα μέσα στην άγρια νύχτα, καθώς αναστατωμένοι οι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να απομακρυνθούν

Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή βρισκόταν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Πάντως, τραυματισμοί, μέχρι το πρωί της Κυριακής δεν είχαν σημειωθεί. Καταγράφηκαν ωστόσο ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας, καθώς ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις. Αμεσα κινητοποιήθηκαν οι Αρχές, αποστέλλοντας μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στον δρόμο προς την Πράμαντα,στη θέση Στεφάνια Πλάκας για να απομακρύνουν τους βράχους και να ανοίξουν τους δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ζημιές σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου ζει ένας μοναχός που ειδοποίησε τις Αρχές. Οπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία σπίτια στο Καλπάκι Ιωαννίνων έχουν υποστεί ρωγμές.

Συγκλήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στην περιοχή του Πωγωνίου με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Εγινε αισθητός και στην Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Αρτα καιστη Θεσπρωτία, καθώς και στην Κοζάνη και σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

Κοτρόνα κατρακύλησε σε δρόμο του επαρχιακού δικτύου

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η σεισμική δραστηριότητα διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξιγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτείνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα. «Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. «Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς», σημείωσε ο κ. Λέκκας. «Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».

Πάντως, οι κάτοικοι και οι Αρχές ανησυχούν. Τοπικοί φορείς εισηγούνται προς τη διοργανώτρια αρχή της Super League να αναβληθεί το προγραμματισμένο για τις 6.15 το απόγευμα ματς ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Λεβαδειακό.

Επιπλέον, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών. Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης –γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

The post Μετασεισμοί κράτησαν τα Ιωάννινα σε αγρυπνία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα