Μετά τον Ρέντσι και ο Τσίπρας απειλεί Ούγγρους και Σλοβάκους

Θα ήταν κάποιες ακόμα δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για την προσφυγική κρίση. Βαρετό. Αλλά αυτή τη φορά έρχονται να αθροιστούν στην πρόσφατη απειλή του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα ασκήσει βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό εάν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες δεν δεχτούν πρόσφυγες.

Ετσι η πρόταση-πρόκληση του κ. Τσίπρα για περικοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς εκείνες

τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης οι οποίες δείχνουν μειωμένη αλληλεγγύη στο Προσφυγικό προς την Ελλάδα και δεν δέχονται τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα εδάφη τους, αποκτά χαρακτήρα ιταλοελληνικής στρατηγικής στο ζήτημα.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να τηρούνται (pacta sunt servanta) όσα έχουν συμφωνηθεί, όπως ακριβώς απαίτησαν οι εταίροι από την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις της ευρωκρίσης.

«Οι υφιστάμενες συμφωνίες στο Προσφυγικό πρέπει να τηρηθούν», είπε. «Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι 66.000 πρόσφυγες πρέπει να μετεγκατασταθούν, έως τώρα όμως είναι μόνο 5.200».

Οι «βολές» του Πρωθυπουργού αφορούν κυρίως χώρες της Aνατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που έχουν αρνηθεί να δεχτούν πρόσφυγες με βάση τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, αλλά και άλλους εταίρους που δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα τις θέσεις υποδοχής που τους αναλογούν για τις μετεγκαταστάσεις.

Ο Πρωθυπουργός απέρριψε το μοντέλο την «ευέλικτης αλληλεγγύης» και ζήτησε την άσκηση πίεσης για κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. το οποίο δεν τηρεί τα συμπεφωνημένα, μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Αυτό σημαίνει πως όποιος αρνείται τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να υπολογίζει ότι θα λάβει λιγότερα χρήματα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως στην προσφυγική κρίση η Ελλάδα έφερε το μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους, ενώ αντίθετα άλλες χώρες «έκλεισαν τον ίδιο καιρό τα σύνορα και ύψωσαν φράχτες». Τόνισε πως «η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης», σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου υπήρξαν «ξενοφοβικές εκδηλώσεις με τραυματίες».

Προσέθεσε πως «η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να επιστρέψει στον 20ό αιώνα με τις ξενοφοβικές ιδέες και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της από άλλες χώρες».

The post Μετά τον Ρέντσι και ο Τσίπρας απειλεί Ούγγρους και Σλοβάκους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα