«Καποδίστριας», «Καλλικράτης» και τώρα «Κλεισθένης» για τους δήμους

Ολο και πιο βαθιά στο ιστορικό παρελθόν αναζητιέται η έμπνευση για τον νομοθέτη το όνομα του οποίου θα κωδικοποιήσει τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση.

Από τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον 19ο αιώνα, κάναμε ένα άλμα προς τα πίσω 20 και πλέον αιώνων στον Καλλικράτη των ελληνιστικών χρόνων και πλέον κοιτάμε προς τον 6ο αιώνα π.Χ και στον Κλεισθένη.

Ο αθηναίος πολιτικός που χώρισε την Αττική σε δήμους θα δανείσει το όνομά του στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα έλθει σε δύο στάδια, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εσωτερικών

Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεών του και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σύντομα.

Βασική αλλαγή που εισάγεται είναι η καθιέρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής, η οποία θα συμβάλει, όπως θεωρεί ο υπουργός, στην υιοθέτηση «μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων».

«Ξεπερνάμε πια τη λογική των μονοπαραταξιακών λογικών και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό. Είναι κάτι το οποίο ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Τα τοπικά προβλήματα είναι συγκεκριμένα, πάνω σε αυτά μπορεί να υπάρξουν πλατιές πλειοψηφίες, οι οποίες θα έχουν τη νομιμοποίηση μέσα στην ίδια την κοινωνία. Αυτή θα είναι η βασική δημοκρατική τομή που θεσμοθετείται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο», εξηγεί ο κ. Σκουρλέτης.

Εκτενή αναφορά κάνει και σε άλλες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ενώ προαναγγέλλει ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων («Κλεισθένης ΙΙ»), μετά την συζητούμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο υπουργός επισημαίνει ακόμη ότι με τον «Κλεισθένη» θεσπίζεται μια ξεχωριστή δομή, ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα συγκροτείται από νομικούς και θα είναι μια αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μια δεύτερη αλλαγή θα είναι η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η οποία θα καθορίσει τη βάση της χρηματοδότησής τους, όπως αν είναι ορεινός ή αστικός.

The post «Καποδίστριας», «Καλλικράτης» και τώρα «Κλεισθένης» για τους δήμους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα