Με υπερπτήσεις μαχητικών στην Κορεατική χερσόνησο απαντά η Δύση στις προκλήσεις Κιμ

Η Δύση, χωρίς να κλείνει εντελώς το παράθυρο των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, επιμένει ότι η ώρα των υποσχέσεων έχει τελειώσει και ότι πλέον θα «μιλήσουν» οι κυρώσεις, την ώρα που η Πιονγιάνγκ δεν δείχνει σημεία αποκλιμάκωσης ούτε της ρητορικής, ούτε των προσπαθειών της.

Στο ζήτημα επανήλθε την Πέμπτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία δήλωσε ότι συμφώνησε με τον ιάπωνα ομόλογό της Σίνζο Αμπε να συνεργαστούν ώστε να επισπευσθεί ο ρυθμός με τον οποίο θα επιβάλλονται οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Μία ημέρα

νωρίτερα, ο Τραμπ ήταν και αυτός σαφής: «τα λόγια δεν είναι λύση», μια δήλωση που μοιάζει να έρχεται σε αντίφαση με αυτή του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ λίγες ώρες μετά τον πρόεδρό του. Ερωτώμενος ο Τζέις Μάτις αν έχουν εξαντληθεί οι διπλωματικές λύσεις, απάντησε μονολεκτικά «όχι» και μάλιστα διευκρίνισε ότι «ποτέ δεν εξαντλήθηκαν».

Σε ένα άλλο επίπεδο, το στρατιωτικό, η απάντηση των τριών συμμάχων στην περιοχή, ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, ήταν μια επίδειξη ισχύος, κατά την τελευταία ημέρα κοινών γυμνασίων.

Την Πέμπτη μαχητικά αεροσκάφη από τις τρεις χώρες πέταξαν μαζί, σε ένα σχηματισμό, στέλνοντας μήνυμα ισχύος αλλά και κοινής αποφασιστικότητας.

Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικά όπλα, τέσσερα αμερικανικά stealth μαχητικά F-35B, συνοδευόμενα από νοτιοκορεατικά και ιαπωνικά μαχητικά πέταξαν απάνω από την κορεατική χερσόνησο.

Βορειοκορεατικό γραμματόσημο για την εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου (KCNA/via REUTERS)

Τέτοιου είδους πτήσεις δεν είναι σπάνιες, με δεδομένη την κλιμάκωση της έντασης που κατά καιρούς επιστρέφει στην περιοχή, χωρίς ακόμη να συνδέονται με περιόδους ασκήσεων.

Αλλά και από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι κινδυνεύει με «επικείμενη αυτοκαταστροφή» επειδή έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ.

«Η Ιαπωνία σήκωσε τα μανίκια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις του αφεντικού της κατά της Βόρειας Κορέας», έγραφε την Τετάρτη σε άρθρο γνώμης το βορειοκορεάτικο πρακτορείο KCNA.

«Η στρατιωτική σύνδεση» των συμμάχων έχει αναχθεί «σε σοβαρή απειλή» για την κορεατική χερσόνησο και η Ιαπωνία «δεν γνωρίζει» ότι «επιταχύνει την αυτοκαταστροφή της», τονίζει το KCNA. Το βορειοκορεατικό πρακτορείο αναφέρεται συγκεκριμένα στις αμερικανικές βάσεις στο νησί Χοκάιντο.

Μόλις την Τρίτη η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ιαπωνικές ακτές.

The post Με υπερπτήσεις μαχητικών στην Κορεατική χερσόνησο απαντά η Δύση στις προκλήσεις Κιμ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα