Με «τελετουργικό» η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Μοιάζει πια με τελετουργικό. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με μια ένσταση αντισυνταγματικότητας, έτσι για το «ζέσταμα», η ένταση θα υποστηριχθεί από την αντιπολίτευση αλλά θα απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφίας και θα αρχίσει έπειτα η συζήτηση, «σε κλίμα έντασης», όπως ορίζει και το δημοσιογραφικό κλισέ.

Ετσι και το Σάββατο. Από το πρωί ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέτρα – ένα μπαράζ έμμεσων φόρων, αποκρατικοποιήσεις χωρίς προηγούμενο και βεβαίως ο πολυσυζητημένος «κόφτης».

Το σχέδιο

νόμου είχε ήδη ψηφιστεί τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του στις αρμόδιες Επιτροπές μόνο από την πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η συνεδρίαση λοιπόν, άρχισε σε κλίμα έντασης και με τον Ανδρέα Λοβέρδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοθετήματος, ειδικώς όσον αφορά τις διατάξεις για την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, αλλά και τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Υπέρ της προτάσεως επιχειρηματολόγησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ την απέρριψαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και φυσικά η κυβέρνηση, με τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Η πρόταση απορρίφθηκε, το «τελετουργικό» που λέγαμε.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών και των ειδικών αγορητών για το πολυνομοσχέδιο, όλα εν αναμονή και της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ορίστηκε για τις 7 μ.μ. του Σαββάτου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η διαδικασία ολοκληρώνεται κατ’ αρχάς τα μεσάνυχτα, ενώ η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή αργά το απόγευμα.

Προκλήσεις από τον Κασιδιάρη

Από αυτά που ξεχώρισαν στη Βουλή το πρωί του Σαββάτου ήταν η άκρως επιθετική και υβριστική συμπεριφορά του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.

Ο υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης με τρόπο που προκάλεσε την εντονότατη αποδοκιμασία του προεδρεύοντος Νικ. Κακλαμάνη, στράφηκε κατά πάντων με τρόπο ο οποίος παρομοιάστηκε, από κοινοβουλευτικό παράγοντα, «με εκείνον που συναντάται σε συγκρούσεις συμμοριών στους δρόμους». Ενδεικτικά της εν λόγω συμπεριφοράς είναι ότι πέταξε το CD που είχε διαμοιραστεί στους βουλευτές με περιεχόμενο το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, ενώ αποκάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων «πόρνες των νταβατζήδων τους»…

Διαφωνία των ΑΝΕΛ για τροπολογία

Ωστόσο, το μεσημέρι το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ έδωσε άλλη είδηση: μολονότι ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος στην ομιλία του στην Ολομέλεια υπερασπίστηκε κατά τα αναμενόμενα στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο, προέκυψαν ενδοκυβερνητικές τριβές λόγω τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών η οποία αφορά το «πάγωμα» κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής για δυο χρόνια για τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία εμπίπτουν μεταξύ όλων των άλλων και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε ως όρο να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ την επίμαχη τροπολογία μόνον στην περίπτωση που υπάρξει κυβερνητική δέσμευση ότι πρώτα θα υλοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 (συν των αναδρομικών) και κατόπιν να υπάρξει «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης, η οποία προβλέπεται να ισχύσει από 1.1.2017 έως 31.12.2018.

Ο ίδιος ο Δ. Καμμένος εξάλλου μολονότι στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής δεν αναφέρθηκε στο θέμα, λίγη ώρα πριν σε τηλεοπτική εκπομπή είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του!

Υπενθυμίζεται ότι εκτός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η ρύθμιση αφορά δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς, μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ κ.ά.

Αυτή η «εμπλοκή» κινητοποίησε καθώς λέγεται τους μηχανισμούς στο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ και έγινε γνωστό που θα υπάρξει σχετική δήλωση-παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο που έχει εγερθεί με τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ.

The post Με «τελετουργικό» η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα