Μαθήματα Κοτζιά περί διπλωματίας (από το Twitter)

Τι απαιτεί η εξωτερική πολιτική μιας χώρας; Οι απαντήσεις σίγουρα είναι πολλές και η συζήτηση που θα μπορούσε να ανοίξει αρκετά μεγάλη και διαφορετική από χώρα σε χώρα.

Μια απάντηση στο ερώτημα έδωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, συμπυκνώνοντας σειρά χαρακτηριστικών στους 280 χαρακτήρες ενός tweet.

Όπως εξήγησε, «η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό και ρεαλισμό όχι φοβία».

Χρειάζεται ακόμη «θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πίστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές

συμπεριφορές».

Ακόμη χρειάζεται «ιδέες όχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας και πράξης, όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης όχι δουλικότητα».

Η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό/ρεαλισμό όχι φοβία, θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πιστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές συμπεριφορές, ιδέες οχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας+πράξης όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης όχι δουλικότητα

Nikos Kotzias (@NikosKotzias) August 12, 2018

Δέκα είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής για τον υπουργό – και άλλα πέντε που δεν πρέπει να επιδεικνύει.

Όσο για την αφορμή για αυτό τον σύντομο κατάλογο, όπως ίσως αφήνει να εννοεί η τελευταία παρατήρηση είναι η διένεξη με τη Ρωσία και τις απελάσεις ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, αλλά και μια δήλωση του υπουργείου (άρα του υπουργού) σε υψηλούς τόνους για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Τι απαντά ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Από το ίδιο μέσο, το Twitter, σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος το αφοριστικό μήνυμα του υπουργού για τον ορισμό της εξωτερικής πολιτικής.

Σε πρωινό tweet του ιδρυτή του "ΠΡΑΤΤΩ", τα απολύτως θεμελιώδη,αυτονόητα & αυταπόδεικτα παρουσιάζονται ως ορισμός της "εμπνευσμένης" εξ. πολιτικής.
Παρατηρώ όμως, ότι απ'τα πολλά που παραθέτει ως αναγκαία στοιχεία της εξ. πολιτικής, λείπει εκείνο της σοβαρότητας.
Δεν εκπλήσσομαι.

— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) August 12, 2018

Όπως παρατήρησε, από τα πολλά που παραθέτει ο υπουργός «λείπει η σοβαρότητα». «Δεν εκπλήσσομαι», σχολίασε ο τομεάρχης της ΝΔ.

The post Μαθήματα Κοτζιά περί διπλωματίας (από το Twitter) appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα