«Μαριχουάνα στοπ» του Λευκού Οίκου στις πολιτείες που τη νομιμοποίησαν

08:17 6/1/2018 - Πηγή: Protagon

Στο ξήλωμα μίας ακόμη από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία αποδείχτηκε και εξαιρετικά κερδοφόρα, προχωρά ο Λευκός Οίκος, εν μέσω αντιδράσεων από τις θιγόμενες πολιτείες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης άλλαξε τους κανόνες και πλέον οι ομοσπονδιακές Αρχές θα είναι σε θέση να ζητήσουν την εφαρμογή των νόμων για την διάδοση της μαριχουάνας στις πολιτείες που αποποινικοποίησαν την καλλιέργεια και την πώληση στο έδαφός τους.

Στην πράξη

οι ομοσπονδιακές αρχές ασκούσαν πιο χαλαρά τη νομοθεσία σε πολιτείες που επέτρεπαν το μαλακό ναρκωτικό.

Ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είναι, όπως αναφέρουν οι New York Times, από τους ένθερμους υποστηρικτές μιας σκληρότερης πολιτικής κατά της μαριχουάνας.

Οι προηγούμενες οδηγίες, υποστήριξε ο υπουργός, «υπονόμευαν τον νόμο και ήταν αχρείαστες». Επισήμανε μάλιστα ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι θεωρούν την μαριχουάνα «επικίνδυνο ναρκωτικό» και ότι η δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτή είναι «σοβαρό έγκλημα».

Η κίνηση του Σέσιονς δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα μέλη του Κογκρέσου και πολιτικούς ειδικά από όσους προέρχονται από πολιτείες που νομιμοποίησαν τη χρήση και βλέπουν τώρα τα κέρδη να συσσωρεύονται στα ταμεία τους.

Αντιδράσεις καταγράφονται και από τις πολιτείες, με την Καλιφόρνια, που μόλις τη Δευτέρα νομιμοποίησε την χρήση, να εμφανίζεται διατεθειμένη να υπερασπιστεί τους νόμους της έναντι της υπουργικής απόφασης.

Ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας και ο επικεφαλής του Γραφείου Ελέγχου Χρήσης Κάναβης δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν αυτό που πέρασε από το δημοψήφισμα των κατοίκων της πολιτείας, αν και για την ώρα δεν διευκρίνισαν το αν θα προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Εξι πολιτείες, όλες στα δυτικά, έχουν νομιμοποιήσει υπό όρους τη μαριχουάνα για ψυχαγωγική και ιατρική χρήση. Είναι το Κολοράντο, που πρώτο έκανε αυτό το βήμα, η Καλιφόρνια, η Νεβάδα, το Ορεγκον, η Αλάσκα και η Ουάσινγκτον.

Το Μέιν, η Μασαχουσέτη και η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον νομιμοποιούν και τις δύο χρήσεις αλλά όχι τις πωλήσεις. Αλλες 21 πολιτείες επιτρέπουν την ιατρική χρήση, κυρίως από ασθενείς με χρόνιους πόνους.

Ουρές για την διάθεση μαριχουάνας σε κατάστημα στο Χόλιγουντ στις 2 Ιανουαρίου (REUTERS/Lucy Nicholson)Μια μικρή, αλλά επικερδής, βιομηχανία

Υπάρχει πλέον ένα ολόκληρο -και σχετικά νόμιμο- κύκλωμα καλλιεργητών, πωλητών σε καταστήματα, αλλά και ψυχαγωγικών χρηστών που κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα με τις νέες αποφάσεις.

Είναι ασαφές τι θα ισχύει στο εξής, αν δηλαδή οι ομοσπονδιακές αρχές θα επεμβαίνουν για την εφαρμογή των απαγορεύσεων εκεί όπου δεν το κάνουν οι πολιτειακές.

Ηδη πολλοί εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την πρόσβαση σε ρευστό. Η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη αν οι ομοσπονδιακές αρχές προχωρήσουν σε κατασταλτικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, από το 2014 το κύκλωμα της νόμιμης και ελεγχόμενης χρήσης έχει δημιουργήσει μια μικρή βιομηχανία ύψους έξι δισ. δολαρίων, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα εννέα δισ. ως το τέλος του χρόνου.

Στο πρωτοπόρο Κολοράντο οι πωλήσεις φτάνουν το 1 δισ. δολάρια τον χρόνο – έχει μάλιστα και σημαντικό «τουρισμό της μαριχουάνας» από όσους ταξιδεύουν στην πολιτεία για να την απολαύσουν νόμιμα.

Στο Ορεγκον, υποστηρίζει η κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν, έχουν δημιουργηθεί 19.000 θέσεις εργασίας, πολλές εκτός αστικών κέντρων. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν μπει στα ταμεία της πολιτείας 100 εκατ. δολάρια μόνο από τους φόρους κατανάλωσης, τα οποία χρηματοδοτούν μεταξύ άλλων την εκπαίδευση και την ασφάλεια.

The post «Μαριχουάνα στοπ» του Λευκού Οίκου στις πολιτείες που τη νομιμοποίησαν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα